• BIST 9724.5
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.1895
  • Euro 36.7272
  • Ankara 7 °C
  • İstanbul 7 °C
  • Bursa 7 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 13 °C

Eklem Ağrılarınıza Fizik Tedavi İle Son Vermek Mümkün

Eklem Ağrılarınıza Fizik Tedavi İle Son Vermek Mümkün
BSK Konya Hastanesi Fizik Tedavi Bölümü’nden Uz. Dr. Gamze Yılmaz, “Eklem ağrılarından kurtulmanın yolları” hakkında bilgi verdi.

Yaşlılarda olduğu kadar gençlerde de görülebilen eklem ağrıları, farklı nedenlerle ortaya çıkıp, kişinin günlük yaşantısını olumsuz etkileyebilir. Ağrının azaltılması, yaşam kalitesinin ve işlevsel kapasitenin artırılması amacı ile uygulanan eklem ağrısı tedavileri ise, ağrının kaynağı ve kişisel özelliklere göre değişiklik gösterir. Bu tür ağrılarda ilaç tedavisinin yanı sıra; hastaya eklem koruma tekniklerinin de anlatılması önemlidir. Öte yandan, ekleme binen yükü azaltmak amacıyla çeşitli istirahat atelleri (splintler) kullanılabilir. Eklem ağrılarını dindirmek için fizik tedavi yöntemlerinden de sıkça yararlanılır. Soğuk uygulama (kriyoterapi), sıcak uygulama (yüzeysel ve derin ısıtıcılar), alçak frekanslı elektrik akım tedavileri (TENS) ve egzersiz, bu fizik tedavi yöntemlerinin en önemlileridir.

Kronik ağrılarda sıcak uygulama

Sıcak uygulama, eklem tedavisi için en önemli seçeneklerden biridir. Sıcak tedavisinin özellikle ağrılı kas spazmlarında ve kronik eklem ağrılarında kullanılması gerekmektedir. Sıcak uygulama yöntemi “yüzeysel” ve “derin ısıtıcalar” olmak üzere iki grupta uygulanır. Yüzeysel ısıtıcılar; sıcak paketler, sıcak su torbası, sıcak kompresler, parafin banyosu, çok amaçlı kullanılan yüzeysel bir ısı ajanı olan fluidoterapi, nemli hava ve kızılötesi lambalarıyla yapılan uygulamalardır. Öte yandan deri dışında vücudun daha derininde yer alan tendon, bağ, kapsül ve kas dokusunu ısıtmak amacıyla derin ısıtıcılar kullanılmaktadır. Özellikle eklem katılığının tedavisinde ısıtma yöntemleri kullanılmadan, germe ve egzersiz tedavisi tek başına yeterli olmamaktadır. Açık yara varlığında, ciddi his kaybında, gebelerde, kanser varlığında, kalp pili bulunanlarda ve ağır damarsal hastalığı olanlarda ise sıcak uygulamalardan kaçınılmalıdır. Eklemlerde ani olarak ortaya çıkan ağrılarda ise soğuk uygulamadan (kriyoterapi)  faydalanılmaktadır. Çünkü ağrıya sebep olan bölge; eklemi çevreleyen yumuşak doku, kaslar ve eklemin kendisidir.

Alçak frekanslı akımlarla ağrı tedavisi

Eklem ağrısı tedavisinde kullanılan bir diğer yöntem ise; ağrılı uyaranların beyne gitmesinin engellenmesi esasına dayanan ve alçak frekanslı akımlardan oluşan  “TENS” uygulamasıdır. Kişinin tolere edebileceği ölçüde elektrik akımlarının kullanıldığı uygulamada, işlem öncesi her hasta için farklı dalga formları denenir ve en uygun olan seçilerek tedaviye başlanır.  Bu yöntem; bilinç bulanıklığı olan kişilerde, kalp pili varlığında, enfeksiyon varlığında, cilt lezyonu olduğu durumlarda ve hamilelikte kullanılmamalıdır.

Hasta için doğru egzersiz programı belirlenmeli!

Eklem ağrılarının tedavisinde egzersizin büyük önemi vardır. Egzersiz programı kişiye göre planlanıp, genellikle kronik ağrılar için tercih edilmektedir. Hastanın ağrı kontrolüne yardımcı olmak amacıyla kullanılan egzersizler, kas gücünün korunması ve geliştirilmesinde de etkili olmaktadır.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 3930 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim