• BIST 10008.63
  • Altın 3051.281
  • Dolar 35.4133
  • Euro 36.5262
  • Ankara 9 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 16 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 17 °C

Ekim sonrası herkes prim ödeyecek

Ekim sonrası herkes prim ödeyecek
Sağlıktan faydalanmak için prim ödemeniz gerekecek

5510 Sayılı Kanun’un 60’ıncı maddesine göre;

- SSK’lı, Bağ-Kur’lu veya memur olanlar,
- İsteğe bağlı Bağ-Kur’lu olanlar dışında kim varsa aynı madde gereğince 1 Ekim 2010 gününden itibaren GSS primi ödeyecekler.

Yasanın yine 60’ıncı maddesine göre, “Harcamaları, taşınır ve taşınmazları ile
bunlardan doğan hakları da dikkate alınarak, kurumca belirlenecek test yöntemleri ve veriler kullanılarak tespit edilecek aile içindeki geliri kişi başına düşen aylık tutarı asgari ücretin üçte birinden az olan vatandaşlar” sağlık primi ödemeden yeşil kart ile sağlık yardımı almaya devam edecekler. Yapılan gelir testi sonrasında ailedeki kişi sayısına göre, kişi başına düşen aylık gelir tutarı,
-  Asgari ücretin üçte birinden (243 liradan) çok, asgari ücretten (729 liradan) az ise 30 lira, 
-  Asgari ücretten (729 liradan) çok, iki asgari ücretten (1458 liradan) az ise 88 lira,
-  İki asgari ücretten (1458 liradan) çok ise 175 lira, her ay GSS primi ödemeden, ne kendisine, ne 18 yaşından büyük çocuklarına, ne de eşine
sağlık yardımı verilecek.

AYDA 30 GÜNDEN AZ ÇALIŞANA PRİM VAR
5510 Sayılı Kanun’un 88’inci maddesine göre, “60’ıncı maddenin birinci fıkrasının (b), (c), (d) ve (g) bentleri gereği Genel Sağlık Sigortalısı sayılanlar için, her ay otuz tam gün Genel Sağlık Sigortası primi ödenmesi zorunludur. Şu kadar ki, 60’ıncı maddenin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında Genel Sağlık Sigortalısı olanların aynı ay içinde zorunlu sigorta  kapsamında prim ödeme gün sayısı bulunması halinde, ayın kalan günleri için isteğe bağlı Sigorta Gün sayısı kadar Genel sağlık sigortası primi ödenir.

4’üncü maddenin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı olmakla
birlikte, 4857 Sayılı Kanun’un 13 ve 14’üncü maddelerine göre kısmi süreli veya çağrı üzerine çalışanlar ile bu kanuna göre ev hizmetlerinde ay içerisinde 30 günden az çalışan sigortalılar için eksik günlerine ait Genel Sağlık Sigortası primlerinin 30 güne tamamlanması zorunludur.

Kamu idaresine ait işyerlerinde çalıştırılan sigortalıların iş sözleşmesinin askıda kaldığı aylara ait Genel Sağlık Sigortası primi, 82’nci maddeye göre belirlenen prime esas günlük kazancın alt sınırının 30 günlük tutarı üzerinden ilgili kamu idaresince ödenir” denilmiştir. Buna göre, SSK’lı olup da işverenleri tarafından ayda 30 günden az SGK’ya bildirge ve bordro edilenler, 30 günden eksikkalan GSS primlerini kendileri ceplerinden
ödemeden sağlık yardımı alamayacaklar.

SSK’LILAR HER AYIN 24’ÜNDE BİLGİSAYARA BAKMALIDIR
Bilindiği üzere işverenler, çalıştırdıkları SSK’lıları takip eden ayın 23’üne kadar e-bildirge sistemi üzerinden SGK’ya bildirge ve bordro ederler. İşte ertesi gün ayın 24’ü ile 30’u arasında SSK’lılar hemen SGK bilgisayarına girip işverenin kendisini kaç gün bildirmiş olduğuna bakacak. Şayet, 30 günden eksik bildirilmişse bu 7 gün içinde, koşa koşa kaymakamlık yeşil kart bürosuna gidip, gelir testi yaptıracak ve çıkacak gelir testine göre koşa koşa SGK’ya gidip kendisi için borç tahakkuk ettirecek ve hemen yine koşa koşa bankaya gidip çıkan GSS borcunu ödeyecek. “Ben kaymakamlığa gitmem”
diyorsanız o zaman çok geliriniz var denilerek ayda 175 lira borç tahakkuku için direkt SGK’ya gidip, borç tahakkuk ettirip bankaya ödeyebilirsiniz.

İŞSİZLER DE GSS PRİMİ ÖDEYECEK
İşsiz kalan çalışanlardan bazılarına, 4447 Sayılı İşsizlik sigortası kapsamında işsizlik ödeneği ödenmektedir. İşsiz kalınan sürenin bir bölümünde ödenek alanlar olabileceği gibi alamayanlar da olabilir.

GSS priminin hesaplanması
Gerek ayda 30 günden az çalışan, gerekse işsiz kalan kişilerin SGK’ya ne kadar prim ödeyeceğinin hesaplanması da “Harcamaları, taşınır ve taşınmazları ile bunlardan doğan hakları da dikkate alınarak kurumca belirlenecek test yöntemleri ve veriler kullanılarak tespit edilecek aile içindeki geliri kişi başına düşen aylık tutarı”na göre belirlenecektir. Bu belirlemede kullanılacak, yani geliri toplanacak aile üyeleri ise,
“...aynı hanede yaşayan eş, evli olmayan çocuk, büyükana ve büyükbabadan oluşur.”

İşsizler SGK’ya başvurmalı
İşsiz kalan kişilerden mesela 90 günü olmayanlar, işsiz kaldıktan sonra 10 gün daha bedava GSS’den yararlanacaklar. Bu 10 gün ise işsizin SGK’ya gidip gelirini tespit ettireceği süredir. İşsiz, GSS primi ödemeye başlamadan önce ikamet ettiği yerdeki SGK’ya gidecek ve gelirinin tespitini isteyecek. SGK, kişinin harcamalarını da dikkate alarak aylık kişi başına düşen gelirini tespit edecek ve bu tespite göre kişi başına ödenecek GSS primi ortaya çıkacak. Burada dikkat edilecek nokta, “harcamaları” kelimesidir.

GAZETE HABERTÜRK - ALİ TEZEL



Bu haber toplam 8166 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim