• BIST 9949.01
  • Altın 2962.961
  • Dolar 35.2472
  • Euro 36.7735
  • Ankara 5 °C
  • İstanbul 9 °C
  • Bursa 12 °C
  • Antalya 9 °C
  • İzmir 11 °C

Egzersizlerle "ofis hastalıklarından" korunun

Egzersizlerle "ofis hastalıklarından" korunun
Şahin, insanların çalışırken ofis ortamında bilgisayar karşısında uzun süne hareketsiz kaldıklarını, bunun da pek çok hastalığa zemin hazırladığını söyledi.

Samsun Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Hastanesi Başhekimi Dr. Cevdet Şahin, uzun süre bilgisayar kullanımının hareketsizliğe bağlı olarak fıtık, kireçlenme, omurgada eğrilikleri, boyun düzleşmeleri gibi hastalıkların oluşmasına neden olduğunu, bu hastalıklardan basit egzersizlerle korunabileceğini belirtti.

Şahin, insanların çalışırken ofis ortamında bilgisayar karşısında uzun süne hareketsiz kaldıklarını, bunun da pek çok hastalığa zemin hazırladığını söyledi.

Hareketsizlik nedeniyle kan dolaşımından, bağırsak tembelliğine, omurga ve kas rahatsızlıklarından fıtık, kireçlenme ve obeziteye kadar pek çok rahatsızlığın görülebileceğine işaret eden Şahin, ofis ortamında çalışanlara ''ayağa kalkın'' uyarısında bulundu.

Bilgisayar karşısında çalışırken zaman zaman ara verilerek hareket edilmesini öneren Şahin, yapılacak basit egzersizlerin ofis ortamında hareketsiz kalmaktan kaynaklanan hastalıkların önüne geçeceğini vurguladı.

-HAREKETSİZLİK RUH SAĞLIĞINI DA OLUMSUZ ETKİLİYOR-

Uzun süre hareketsiz kalmanın ruh sağlığını da olumsuz etkilediğini ifade eden Şahin, şunları kaydetti:

''Ofis çalışanları için bedensel hareketlilik ruh ve beden sağlığı yönünden büyük önem arz ediyor. Kalp, dolaşım sisteminin güçlenmesi, kemiklerin sağlam kalması ve doğal yaşlanmanın geciktirilmesi için bedensel aktiviteyi de yemek, uyku gibi yaşam biçimine sokmak gerekir. Günün büyük bölümünü bilgisayar karşısında geçiren kişiler, fiziksel etkinliklere zaman ayıramadıkları için hastalıklara davetiye çıkartmaktadırlar. Ofis dışında fiziksel etkinliklere zaman ayıramayan kişiler, ofis içinde bir takım basit egzersizler yaparak formlarını koruyarak daha sağlıklı hale gelebilir.''

Şahin, ayrıca ofis çalışanlarının obezite tehdidi altında olduğunu da söyleyerek, ''Çalışanları bekleyen en büyük tehlikelerden biri de obezitedir. Çünkü çalışanlar yediklerini masa başında hareketsizlikten dolayı yakamıyorlar. Bunun sonucunda kilo oluşuyor ve bu kilolar vücudun en büyük problemi oluyor. Vücut taşıması gereken ağırlıktan fazlasını taşıyarak, kişinin dengesi bozuluyor ve hastalıklar ortaya çıkıyor'' diye konuştu.

Şahin, hareketsizliğin yol açacağı hastalıkların önüne basit egzersizlerle geçilebileceğini yineleyerek, uzun süre ofiste hareketsiz kalanlara şu uyarılarda bulundu:

''Bilgisayar kullanırken ekranı tam karşınıza alın. Masa ve koltukta boy uyumuna dikkat ederek ortopedik ürünler kullanmaya özen gösterin. Ofiste aynı pozisyonda uzun süre kalmayarak, hareketli olmaya çalışın. Gözlerinizi bir süre kapatarak dinlendirin, her 45 dakikada bir gerinme egzersizleri yaparak, ofis içerisinde bir dakika gezinin. Doğru ayakkabı tercih ederek ayak sağlığınıza dikkat edin. Asansöre binmek yerine mümkün olduğunca merdiven kullanmayı tercih edin.''



Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2650 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim