• BIST 9724.5
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.1895
  • Euro 36.7272
  • Ankara 2 °C
  • İstanbul 6 °C
  • Bursa 5 °C
  • Antalya 11 °C
  • İzmir 9 °C

Egzersizin ince sırları

Egzersizin ince sırları
KALP ve damar hastalıkları, kanser, obezite, akciğer sorunları gibi kronik hastalıklardan korunmada rutin egzersizin rolü tartışılmaz. Ancak spor ...

KALP ve damar hastalıkları, kanser, obezite, akciğer sorunları gibi kronik hastalıklardan korunmada rutin egzersizin rolü tartışılmaz. Ancak spor yapmak sanıldığı kadar kolay bir iş değil. Fark Etmeden Diyet Beslenme Danışmanlığı olarak 2 bin kişi üzerinde yaptığım araştırmada ‘Neden spor yapmıyorsunuz’ sorusuna benzer yanıtlar aldık: “Spor salonu bana çok uzak. Havalar soğuk. İşten geç çıkıyorum halim olmuyor. Zamanım yok. Aktivite yaptığımda kilolarımdan dolayı utanıyorum. Sağlığım için endişeleniyorum, sakatlanmaktan korkuyorum. Egzersizi ysevmiyorum, sıkıcı buluyorum. Benim için eğlenceli, bana uygun bir egzersiz yok. Motivasyonumu sağlayamıyorum. Aile, çevre ve arkadaşlarımdan fiziksel aktivite yapmam için destek alamıyorum.”

Beslenme uzmanı olarak tüm bu nedenlerin ortadan kaldırılması için farklı yöntemlerin denenmesi ve kişiye özel çözüm önerilerinin geliştirilmesini öneriyorum. Öncelikle bireyin egzersizi neden yaptığı konusunda ikna edilmesi gerekiyor.

Sevdiğiniz sporu yapın

Egzersizin kilo vermekten çok kardiovasküler sistemde, kuvvet, dayanıklılık ve esneklik, iskelet, sindirim ve immun sistemdeki yararları muhakkak anlatılmalı. Hareket fırsatlarını düşünerek, bunu eğlence olarak düşünülmesi sağlanmalı. Tüm hareket fırsatları değerlendirilmeli. Zevkli, bireyi sıkmayacak aktiviteler seçilmeli. Rahat ayakkabı ve kıyafetlerle egzersiz yapılmalı. Bireye uygun zaman ve yer belirlenmelir. Egzersiz alışkanlık haline getirilmeli. Egzersizin, müzik veya televizyon eşliğinde yapılması aktiviteyi daha eğlenceli hale getirebilir. Çok fazla egzersiz yapılması egzersizden bıkmayı kolaylaştıran bir etmendir. Şişman bireylerin aşırı egzersiz yapması engellenmeli. Egzersiz için ‘hep ya da hiç’ düşüncesinden kurtulması sağlanmalı.



Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3612 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim