• BIST 9549.89
  • Altın 3005.985
  • Dolar 34.5383
  • Euro 35.9979
  • Ankara 3 °C
  • İstanbul 4 °C
  • Bursa 2 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 8 °C

Egzersiz başlamadan önce ağrı kesici kullanmayın

Egzersiz başlamadan önce ağrı kesici kullanmayın
Spora yeni başlayan ya da düzenli spor yapmakla birlikte yoğun bir egzersiz programı uygulayan pek çok kişi; ...

Spora yeni başladım ve sürekli kas ağrılarım olduğu için arkadaşımın önerisiyle ağrı kesici kullanıyorum. Ağrı kesiciyi egzersiz öncesi almanın zararı var mı? H.M./Zonguldak
Spora yeni başlayan ya da düzenli spor yapmakla birlikte yoğun bir egzersiz programı uygulayan pek çok kişi; egzersiz sonrası oluşan kas ağrılarını hafifletmek için spor öncesi veya sonrasında ağrı kesici ilaç kullanıyor.

SU KAYBINI ARTIRIR
Öncelikle, bu tip ilaçların kas ağrılarını dindirmekte çok da başarılı olmadığını belirtelim. Ayrıca son dönemde yayınlanan çalışmalar, bu tip ilaçların ağır egzersizlerde oluşan su kaybının etkilerini artırdığını ve böbrek fonksiyonlarında azalma yaratabileceğini gösteriyor. Özellikle susama mekanizmasını bozan ilaçlar (örneğin bazı yüksek tansiyon ilaçları) ya da bazı idrar söktürücüler kullanıyorsanız; spor yaparken çok daha dikkatli olmanız gerek. Bu durumda, susamasanız da bol bol sıvı almanız şart. Sistemik sağlık sorunlarınız varsa ve çeşitli ilaçlar kullanıyorsanız, ciddi bir spor programına başlamadan önce mutlaka doktorunuza danışın.

***
Depresyon inme riskini artırır
40 yaşında bir kadınım. Hem annem, hem de amcam 50'li yaşlarında inme geçirdi. Damar hastalıklarının genetik olduğu söylenir; benim de inme riskim var mı? A.T./Konya
İnme, felç riskini artıran pek çok faktör var. Aşırı kilo, damar sorunları, sigara, hareketsiz bir yaşam ile şeker hastalığı, yüksek tansiyon ve kötü kolesterol seviyeleri, bu risk faktörlerinin başında gelir. Harvard Üniversitesi'nde yapılan ve yaklaşık 300 bin kişiyi inceleyen yeni bir çalışmaya göre; ruh hali de felç riskini doğrudan etkiliyor. Hatta; depresyonda ola bir kişinin, inme riski yüzde 45, ölümcül inme riski ise yüzde 55 oranında yükseliyor.

RUH HALİ ETKİLİ
Bu nedenle, sağlığınız için sadece fiziksel riskleri düzeltmeyin. Mutlaka psikolojik, duygusal ve sosyal sağlığınızı da ele alın. Özellikle sonbaharda sıklaşan mevsimsel depresyona karşı dikkatli olun. Depresif hislerinizde azalma olmuyorsa, hatta artıyorsa mutlaka bir uzmana başvurun.
***
Polipe karşı kahverengi pirinç
Geçen yıl babamda polip teşhis ettiler ve kolonoskopi ile aldılar. Babamın sağlığını koruyabilmemiz için bağırsaklara özellikle iyi gelen yiyecekler var mı? D.L./Kayseri
Kalın bağırsak kanseri çoğu kişide, bağırsağın içindeki polip denilen iyi huylu doku büyümeleri ile başlar. 60 yaş üzerindeki her dört kişiden birinin, en az bir polipi olduğu düşünülüyor.

SEBZE VE KURU MEYVE
Son dönemde, yaklaşık 3 bin kişi üzerinde 26 yıl boyunca devam eden bir çalışmanın sonuçları yayınlandı. Araştırmaya göre; haftada üç kez baklagiller ve haftada bir kez kahverengi pirinç yediğinizde, kolon polipleri riskini yüzde 40 oranında azaltıyorsunuz. Ayrıca günde bir veya daha fazla yeşil sebze, polip riskini yüzde 24 azaltıyor. Haftada üç kez ve daha fazla kuru meyve ise riski yüzde 26 oranında önlüyor. Amerikan Kanser Araştırma Birliği'nin de bağırsak poliplerine karşı Omega 3 ve selenyum da önerdiğini hatırlatalım. Aile hikayenizde kolon kanser varsa kontrole gitme konusunda vakit kaybetmeyin. 50 yaşından sonra, dışkıda gizli kan araması ve endoskopik yöntemlerle sağlığınızı takip ettirin.

DR. ECE HATTAT



Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3519 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim