• BIST 9915.36
  • Altın 2962.961
  • Dolar 35.2472
  • Euro 36.7735
  • Ankara 10 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 9 °C
  • İzmir 13 °C

Egzamanın tedavisi mümkün mü?

Egzamanın tedavisi mümkün mü?
Dermatoloji uzmanı Dr. Belda Yurtseven Tüner, klinik olarak el egzamalarının farklı tiplerinin bulunduğunu ve bunların görülme sıklıklarının da değişkenlik gösterdiğini belirtti.

Egzamalar vücudun her yerinde oluşabilir. Ancak cildin en fazla kuruyan, travmaya maruz kalan bölgeleri eller olduğundan egzama ellerde daha fazla görülür. Kadınlarda erkeklere oranla daha fazla görülen el egzamaları, tedavi edilmezse yaşam standardını çok düşüren bir sorun.

Dermatoloji uzmanı Dr. Belda Yurtseven Tüner, klinik olarak el egzamalarının farklı tiplerinin bulunduğunu ve bunların görülme sıklıklarının da değişkenlik gösterdiğini belirtti. Dr. Tüner, “En sık görüleni kronik irritan el egzamalarıdır” dedi ve bu konuda bilgiler verdi.

KRONİK İRRİTAN EL EGZAMALARI
Daha çok ev hanımlarını etkileyen “kronik irritan el egzamaları”, toksik bir reaksiyon. Dr. Belda Yurtseven Tüner, “Ev kadınlarında genellikle su, deterjan ve diğer tahriş edici maddelerle temas çok fazla oluyor. Bu ajanlara kronik olarak maruz kalma ve fiziksel travmalar irritan el egzamalarının oluşmasında rol oynuyor” diyor.

Kuaförler, diş teknisyenleri, kasaplar, inşaat işçileri, ressamlar ve sağlık personeli de risk altındaki kişileri oluşturuyor. Etkilenen hastaların çoğunun alerjik bir bünyeye sahip olduğunu belirten Dr. Tüner, bu tip egzamaların genellikle parmak aralarından başlayarak elin üst kısımlarına, avuç içlerine doğru yayılan bir tablo şeklinde kendini gösterdiğini anlatıyor.

Lezyonlar iki elde aynı şekilde görülmüyor. Genellikle kişi en çok hangi elini kullanıyorsa o elde daha sık gözleniyor. Klinik olarak ellerde kızarıklık, sıvı toplanması gibi akut değişiklikler veya deride çatlama, pullanma gibi kronik değişiklikler olabiliyor. Ancak egzamanın en önemli bulgusu kaşıntı ve genel olarak hemen her vakada gözleniyor. El egzamalarının tekrarlama eğiliminde olduğunu belirten Dr. Tüner, “Kronik irritan el egzamalarını alerjik kontakt dermatit, sedef hastalığı ve mantar enfeksiyonlarından ayırmak gerekli. Ayırıcı tanıda ise, Patch (yama) testinden yararlanıyoruz” diyor.

-Tahriş edici maddelerden kaçınmak gerekir.
-Cildi koruyucu kremler ve eldiven kullanılmalıdır. Eldivenlerin kendisi de alerjiye neden olabileceğinden, potasyom dikromat veya thiuram içermeyen eldivenlerin kullanılması gerekmektedir. --Akut dönemde topikal kortikosteroidler kullanılır, çok şiddetli kaşıntının olduğu vakalarda da ağızdan antihistaminikli ilaçlar verilebilir.

HİPERKERATOZİK EL EGZAMALARI
Nedeni tam olarak belli olmayan bu egzamaların oluşumuna dair iki teori bulunuyor. Birincisi genetik yatkınlık, diğer teori ise tekrarlayan el egzamalarına abartılı bir yanıt. Yani kişide irritan kontakt dermatitler defalarca tekrarlıyor ve hastada tablo hiperkeratozik egzamaya dönüşüyor. Dr. Tüner’in verdiği bilgiye göre, bu egzamalarda alerjik maddelere maruziyet veya mesleki nedenler rol oynamıyor. Ellerin iç yüzünde küçük, keskin sınırlı, üzeri kalınlaşmış, kabuklarla örtülü iltihaplı plaklarla kendini gösteren bir sorun. Bazı durumlarda deride çatlaklar ve pullanmalar ortaya çıkabiliyor.

-Şiddetli olgularda ağızdan ilaç tedavisi kullanılabilir.
-Topikal tedavide öncelikle pullanmalar soyucu kremlerle giderilmeli, hemen arkasından da yüksek ve orta etkili kortizonlu kremler kızarıklık ve egzama tablosu gidene kadar kullanılmalı.
-Katranlı kremler veya topikal D vitamini seçenekleri de olumlu sonuçlar verebilmektedir.

DİZHİDROTİK EL EGZAMALARI
Ellerde oldukça kaşıntılı, ince duvarlı kabarcıklar şeklinde ortaya çıkan “dizhidrotik el egzamaları” genellikle genç ve orta yaşta görülüyor.

Dizhidrotik egzama, ellerin iç kısımlarında kaşıntılı, derin yerleşimli küçük kabarcıklar şeklinde kendini gösteriyor. En sık 2 ve 4. parmakların yan kısımlarında başlıyor. Bazen ellerin iç kısımlarında kabarcıkların oluştuğu alanlarda ince soyulmalar meydana gelebiliyor. Dizhidrotik egzamanın farklı bir formu olan bu egzama tablosu atopik kişilerde özellikle yaz aylarında oluşuyor.

Dr. Tüner, bu egzamada ayırıcı tanı ve tedaviye ilişkin yapılması gerekenlere ilişkin şunları söylüyor: “Tanı koyarken ellerde kabarcıklarla oluşan alerjik kontankt dermatit düşünülmeli ve hastaya patch, prick test uygulanmalıdır. Nadiren ellerde mantar enfeksiyonları dizhidrotik egzama şeklinde ortaya çıkabilmektedir.

-Hafif olgularda yüksek potensli kortizonlu kremler uygulanmalıdır. Eğer hastanın ellerindeki kabarcıklar büyükse yaş pansuman denilen pansuman uygulanabilir.
-Şiddetli olgularda ise sistemik olarak kısa süreli kortizon 10- 20 gün kullanılabilir.
-Eğer enfeksiyon tablosundan şüphelenilirse oral antibiyotik tedavisi gerekli olabilir.
-Hastanın çok şiddetli kaşıntısı varsa kaşıntı giderici ilaçlar da verilebilir.

bskanadolu



Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 10194 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim