• BIST 9724.5
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.1895
  • Euro 36.7272
  • Ankara 5 °C
  • İstanbul 6 °C
  • Bursa 7 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 12 °C

Ege Üniversitesi Hastanesinde kanser tanı sayısı, salgın sürecinde azaldı

Ege Üniversitesi Hastanesinde kanser tanı sayısı, salgın sürecinde azaldı
Ege Üniversitesi (EÜ) Kanserle Savaş Uygulama ve Araştırma Merkez Müdürü Prof. Dr. Emine Serra Kamer, pandemi sürecinde hastaneye başvuruların azalması sonucu kanser tanısı alan hasta sayılarında gerileme görüldüğünü belirtti.

EÜ Kanserle Savaş Uygulama ve Araştırma Merkez Müdürü Prof. Dr. Emine Serra Kamer: "Pandemi öncesinde hastanemizde tanı alan hasta sayısının 2020 ve 2021 yıllarında neredeyse yüzde 50'lere varan bir azalma gösterdiğini gördük. Bu demek ki bazı hastalar kanser tanısı almak için hastaneye gelmekten kaçındılar"

Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener: "Kovid-19 sürecinde kişilerin hastaneye gitme ya da gidememe sebepleriyle bu işi ötelemeleri ve tanının gecikmesi sonucu ileri evre tablolarla karşı karşıya kaldık"

Prof. Dr. Kamer, AA muhabirine, Ege Üniversitesi Hastanesi içinde faaliyet gösteren merkezin kanser tanısı ve kayıt konusunda bölgenin önde gelen kurumlarından olduğunu, hastanelerinde takip edilen kanser vakalarına ait bilgileri Dünya Sağlık Örgütü verileriyle birleştirdiklerini ifade etti.

Kanserde erken tanı ve toplumsal farkındalık için de çalışma yürüttüklerini dile getiren Kamer, tanı ve tedavi konusunda yaşanabilecek sorunları önceden görmek üzere de bilimsel araştırmalar yaptıklarını dile getirdi.

Salgın döneminde Kovid-19 ile mücadelenin ön plana alınmasının kanser tanılarına etkisine ilişkin de bir araştırma yaptıklarını aktaran Kamer, "Kovid-19 sürecinde rutin sağlık hizmetlerinde durmalar yaşadık. Acil durum planları nedeniyle kansere bağlı semptomu bulunan hastaların başvurularını biraz ötelemek zorunda kaldık. Tüm dünya bununla ilgili birtakım endişeler taşıdı. Kendi semptomuyla hastaneye başvuran meme, akciğer ya da taramayla tanı konulan meme, akciğer, kolon, rahim ağzı kanserlerinde erken tanıda bir takım gecikmeler yaşandığı endişeleri ortaya çıktı." dedi.

Bu durumun 2022 sonrasında ileri evre kanser vakalarının artmasına neden olup olmayacağı sorusunu akla getirdiğine işaret eden Kamer, bilimsel bir yanıt bulmak ve önlem almak üzere çalışma yürüttüklerini dile getirdi.

Pandemi öncesi 2018-2019 yılları ile pandeminin yoğun yaşandığı 2020-2021 yıllarında kanser tanısı verilerini karşılaştırdıklarını aktaran Kamer, pandemi öncesindeki 2 yılda konulan tanı sayısının 13 bin 218, pandemi döneminde ise 7 bin 762 olarak görüldüğünü ifade etti.

Prof. Dr. Kamer, şöyle konuştu:

"2018 ve 2019 yıllarında yani pandemi öncesinde hastanemizde tanı alan hasta sayısının 2020 ve 2021 yıllarında neredeyse yüzde 50'lere varan bir azalma gösterdiğini gördük. Bu demek ki bazı hastalar kanser tanısı almak için hastaneye gelmekten kaçındılar ya da tanılarını başka merkezlerde almak durumunda kaldılar. Özellikle taramayla tanı konulan meme, akciğer ve rahim ağzı kanserlerinde rakamsal azalmayı çok daha belirgin gördük. Ancak lösemi gibi, belirtileriyle hastanın beklemesine müsaade etmeyen kanserlerde tanı gecikmesi olmadığını gördük."

Araştırmanın son aşamasında 2022 verilerini incelediklerini ifade eden Kamer, daha ileri evrelerde tanıların görülüp görülmediğini ortaya koyacaklarını dile getirdi.

- Akciğer ve meme kanseri bulguları

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener de salgının ardından ileri evre akciğer ve meme kanseri olgularının Türkiye ve dünya genelinde arttığını belirtti.

Şener, "Kovid-19 sürecinde kişilerin hastaneye gitme ya da gidememe sebepleriyle bu işi ötelemeleri ve tanının gecikmesi sonucu ileri evre tablolarla karşı karşıya kaldık." diye konuştu.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2249 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim