Türkiye Eczacılar Birliği (TEB), Sosyal Güvenlik Kurumuyla (SGK), 3 yıl 6 ay geçerli olacak İlaç Alım Protokolünü imzaladı. Ancak TEB’in aksine eczacı odaları bu sonuçtan hiç de memnun değil.
25 ocakta, “Kölelik sözleşmesini kabul etmiyoruz” diyerek SGK’ya rest çeken TEB, Türkiye genelinde 54 eczacı odasının İstanbul’da yaptığı “Yıkıma dur de” mitinginin hemen ertesinde, odaların haberi dahi olmadan görüşme masasına tekrar oturdu ve ardından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, televizyon ekranlarından, anlaşmaya vardıklarını duyurdu.
TEB’in imza attığı protokolde, eczacılar için iyileştirme olarak gösterilen, reçete başına eczacıya 25 kuruş reçete katkı bedelinin ödenmesi, sözleşme feshi cezasının para cezasına çevrilmesi, eczacının ödediği iskontoda yıllık cirosuna göre indirim yapılması maddelerinin bir kazanım olmadığını söyleyen İstanbul Eczacılar Odası Başkanı Semih Güngör, TEB’in eczacının taleplerini “çok ucuza sattığını” belirterek tepki gösterdi.
TEB’in, kölelik sözleşmesinden daha ağır bir protokole imza attığını belirten Güngör, atılan imzanın “iktidara teslimiyetin imzası” olduğunu vurguladı. Güngör, TEB’den en kısa zamanda gerekçeli bir açıklama beklediklerini aktardı.
ECZACI 3 YIL 6 AY SAVUNMASIZ
Protokolün en başta yürürlülük ve geçerlilik süresi açısından olumsuz olduğunu söyleyen Güngör, TEB’in 3 yıl 6 ay sürecek protokolü imzalayarak eczacıyı Hükümet karşısında savunmasız bıraktığına dikkat çekti. Güngör, varılan anlaşmayı “AKP Hükümeti, bundan sonraki iktidar oldukları süreçte, eczacıyla karşı karşıya gelmemek adına çok başarılı bir protokole imza attı” şeklinde değerlendirdi. Protokolün, eczacının “toplu iş sözleşmesi” olması dolayısıyla sürenin kendileri açısından çok önemli olduğuna değinen Güngör, “Protokol süresi bir yıl olsaydı, bu yıl istediğimizi alamazsak bile, bir sonraki yıl mücadeleyi daha da yükselterek ya da daha akılcı davranarak, eczacıya bir takım kazanımlar hayata geçirilebilirdi. Ama bu fırsat ortadan kalktı”diye konuştu.
‘25 KURUŞLUK SUS PAYI’
İmzalanan protokolle, bundan sonra, eczacıya reçete başına 25 kuruşluk hizmet bedeli ödenmesinin kazanım olarak sunulmasını eleştiren Güngör, “Başından beri Birlik, bir kölelik anlaşması imzalamayacağını dile getiriyordu ancak bu kölelik anlaşmasından daha ağır, çünkü bu protokole göre, eczacının 25 kuruşluk bir değeri var” dedi. Bu miktarın, son beş yılın en ağır bunalımını yaşayan ve pazar payında bir yılda 1 milyar TL kayıp yaşayan eczacı için bir kazanım olarak görülmesinin mümkün olmadığını söyleyen Güngör, “Hizmet bedeli adı altında ne olduğu belirsiz bir katkı bedeliyle, eczacının kaybettiğinin sadece onda birini geri almayı hedefleyen bir protokole ‘kazanımdır’ demek mümkün değil” diye konuştu.
SGK’nın 25 kuruşluk reçete bedelinin vatandaştan aldığı yüksek katkı paylarına karşılık eczacıya “sus” payı niteliği taşıdığına değinen Güngör, “Bu sadece bizim değil, Türkiye’deki 24 bin eczacının zoruna gitti. Beklenti bu değildi” ifadesini kullandı.
TEB’İN TESLİMİYETİ
TEB’in “kölelik anlaşmasına imza atmayız” derken eskisinden daha ağır bir protokole imza attığına dikkat çeken Güngör, bunun bir teslimiyet olduğunu vurguladı. TEB’in bu protokole imza atarak 24 bin eczacının en önemli mücadele mevzisini Hükümete teslim ettiğini ifade eden Güngör, bunu da odaları görmezden gelerek gerçekleştirdiğini anlattı. TEB’in protokolü imzalamadan önce herhangi bir açıklama yapmamasını da eleştiren Güngör TEB’e, “Eczacı odalarına bunun gerekçelerini açıklayın” çağrısında bulundu. (İstanbul/EVRENSEL)
--------------------------------------------------------------------------------
SGK’YA ECZACIYI DENETLEME YETKİSİ
SGK’nın protokolle kendisine “süper yetkiler” yüklediğine dikkat çeken Güngör, “SGK dilediği zaman, dilediği eczacı odasının yaptığı sistemi, birileri şikayet etti veya birilerinden rahatsız oldu diye ortadan kaldırma, durdurma yetkisine sahip” dedi. Bu protokolle eczacıların ve odaların tamamen, SGK’ya bağımlı hale geldiğini vurgulayan Güngör, SGK’nın gelecek aydan itibaren eczacıyı denetlemeye geleceğini, bir eczacının 24 saati aşmamak kaydıyla eczaneden ayrılma hakkı varken, yerinde bulamadığı eczacıyı, “Bu eczane muvaazalıdır diyerek, sağlık müdürlüğüne şikayet edebileceğini söyledi. Eczacıyı denetleme yetkisinin sadece Sağlık Bakanlığında olduğuna vurgu yapan Güngör, “SGK, giderek Sağlık Bakanlığının görev yetkilerini üstlenen, bir kurum haline geldi” diye konuştu.
CEZA MI YOKSA SUÇA TEŞVİK Mİ?
PROTOKOLDEKİ, sözleşme feshi cezalarının para cezasına çevrilmesi düzenlemesine de değinen Güngör, eczacının mağduriyetinin giderildiği söyleminin gerçeği yansıtmadığını ifade etti. “Eczanede birkaç hasta raporu fotokopisi bulunması, birkaç hastanın ilacının orada bekliyor olması, birkaç küpürün kesilerek, hasta gelince yazdırılacak olması gibi durumlar sözleşme feshi sebebiydi” diyen Güngör, bunların suistimal değil, iyi niyetli kusurlar olduğunu, zaten ceza olmaktan çıkarılması gerektiğini belirtti. Ancak SGK’nın yeni düzenlemesiyle çok önemli suçların da para cezasına çevrileceğini hatırlatan Güngör, “Böylece bir yerde suistimal teşvik ediliyor. ‘Sen parayı ver istediğini yap ama çok tekrarlarsan ancak o zaman canına okurum’ mantığıdır bu” değerlendirmesini yaptı. Güngör, “Ben buradan kâr elde edeyim, bırak ne yaparsa yapsın” düşüncesinin geçerli olacağını söyledi. “SGK, ‘yakaladığımı buradan hallederim, yakalayamadığımı da, vatandaşın, eczacının, ilacın üreticisinden alırım, devlet olarak da ben zarar görmem’ diye düşünüyor” eleştirisini yapan Güngör, TEB’in de eczacı odalarının ortak direncini dikkate almadığını belirtti.
SORUNLAR OLDUĞU YERDE DURUYOR
SEMİH Güngör, eczacılar için en büyük sorunlardan biri olan “katkı payı tahsildarlığı”nın devam ettiğini de ifade etti. Her yeni katkı payı uygulamasının yine eczacı tarafından tahsil edeceğini kaydeden Güngör, bunun kabul edilemez olduğunu vurguladı. Öte yandan ilaç firmalarıyla SGK arasındaki düzenlemelerde eczacıların mağdur edildiğini hatırlatan Güngör, bunun protokol görüşmelerinde gündeme dahi getirilmediğini söyledi. “Bunlar TEB’in kırmızı çizgileriydi” diyen Güngör, ne meslek hakkının, ne tahsilatçılık sorununun ne de ilaç fiyatlarında yaşanan düşüşler sebebiyle yaşanan sorunların çözümü için bir adım atılmadığını ifade etti. İlaç fiyatlarındaki düşüşler sebebiyle eczacının rafında oluşan zararın, ilaç firmaları tarafından kaldırılan ticari iskontolar için bir çözüm bulunmadığını da sözlerine ekleyen Güngör, “Ezcacının en önemli sorunu ortada dururken, tek mücadele yeri olan protokolün bu kadar ucuz ve anlamsız bir şekilde kaybedilmesi çok kötü” şeklinde konuştu.
HASTA İÇİN DE TEHLİKE
PROTOKOLÜN sadece eczacıları değil, hastaları da etkileyeceğine dikkat çeken Güngör, eczacının ekonomik yaptırımlara karşı eczaneyi fiilen yaşatma direncinin ortadan kaldırıldığını, kaçınılmaz olarak kapanma noktasına gelineceğini söyledi. Eczacıların, ilaçtaki uygulamalara karşı vatandaşı uyardığını, bu uygulamalara karşı bir mücadele zemini oluşturduğunu belirten Güngör, eczacının olmadığı yerde ilaç hizmetinin korunmasız kalacağını söyledi. Güngör, “Vatandaşı tamamen müşteri olarak gören, orada çalışanın da sağlık alanında bir danışman değil, bir hizmetli olarak algılandığı, eczacının sadece o firmanın görevlisi olarak algılandığı bir pozisyonun Türkiye’de de doğması kaçınılmaz olacak” dedi. Bu yüzden eczacıların üzerinde uzun zamandır bir baskı yürütüldüğünü aktaran Güngör, eczacıların direnişi ve vatandaşın desteğiyle bu baskılara bugüne kadar boyun eğilmediğini belirtti. Hükümetin, bu direnişi kırmak için eczacıları ekonomik çöküntüye sürüklediğini kaydeden Güngör, bunun ister istemez dirençlerinde bir zafiyet yarattığını söyledi.
--------------------------------------------------------------------------------
‘MÜCADELEMİZ SÜRECEK’
Her şeyden önce meslek siyaseti yapılmasının önemine vurgu yapan Güngör, TEB’in bir an önce attığı yanlış adımlardan dönerek, birleştirici bir rol üstlenmesi gerektiğini ifade etti. TEB’in tüm saldırılara karşı duyarlı, eczacıları kucaklayan bir anlayış geliştirmesi gerektiğini belirten Güngör, aynı şekilde, vatandaşa yönelik güveni tazeleyen bir politikanın hayata geçirilmesi gerektiğini aktardı. Ancak bu şekilde Birliğin arkasında olacaklarını ifade eden Güngör, “Bu yanlışlar devam ederse, o zaman da muhalefeti yükseltmek, oradaki anlayışı değiştirmek için bir başka mücadeleyi örgütlemek bizim sorumluluğumuzdur” dedi.
evrensel.net
‘Eczacılık hizmeti 25 kuruşa satıldı’
TEB’İN SGK ile yaptığı protokole İstanbul Eczacı Odası büyük tepki gösterdi
Bu haber toplam 2498 defa okunmuştur
Etiketler: Beslenme, Diyet, Çocuk Sağlığı, Kişisel Bakım, Yaşam, Hamilelik, Erkek Sağlığı, Alerji, Kanser, Diyabet, Göz Sağlığı, Kalp Sağlığı, Güzellik, Estetik, ağız, diş, cinsel yaşam, fizik tedavi, ruh, psikiyatri, psikoloji, psi
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Sağlık Bakanı Koca, gazetecilerin sorularını yanıtladı:"Bazı ülkelerin aşı baskısına boyun eğmesi, bizim de aşı baskısına boyun eğeceğimiz anlamına gelmez. Küresel Kovid aşısı baskısına boyun eğmemiz mümkün değil. Türkiye'nin kendi programı var ve birileri istiyor diye aşı programı başlatmayız"
TEB'den internet sitelerine ürün temini ve satışı hakkında yazıTürk Eczacıları Birliği (TEB) tarafından TEB'den internet sitelerine ürün temini ve satışı hakkında yazı yayımlandı.
Suriyelilerin sağlık haritası iç açıcı değilÜlkelerindeki iç savaştan kaçarak Ankara'ya yerleşen Suriyelilerin ilaç, muayene, teşhis ve tedaviyi içeren sağlık haritası hazırlandı. Rapora göre en büyük sıkıntı ilaçta...
25 Şubat 2015 tarihli Resmi Gazete haberleri (Resmi Gazete'de bugün)Bugün 25 Şubat 2015 Çarşamba Resmi Gazete'de bugün hangi haberler var, 25 Şubat 2015 Resmi Gazete atama kararları, Resmi Gazete Yönetmelikler, Resmi Gazete Tebliğler, Resmi Gazete üniversitelerin öğretim görevlisi alım ilanları
- 18:38 - Sağlık Bakanı Memişoğlu, TÜSEB Başkanı Kervan ve beraberindeki heyetle bir araya geldi
- 17:53 - Sağlık Bakanı Memişoğlu, 3. Uluslararası Anadolu Ebeler Derneği Kongresi'nde konuştu:
- 17:38 - Ödemiş'te Diyabet Farkındalık Sempozyumu düzenlendi
- 17:23 - Edirne 112 Acil Çağrı Merkezi 10 ayda 54 bin çağrı cevapladı
- 17:18 - "Yenidoğan çetesi" davasının duruşması sanık savunmalarıyla devam ediyor
- 16:53 - Beypazarı Aile Yaşam Merkezi'nde Ağız ve Diş Sağlığı Semineri düzenlendi
- 16:53 - Niğde'de 12 günlük bebeğin kalbinde iki büyük atardamar arasındaki açıklık ameliyatla kapatıldı
- 16:43 - Muğla'da ambulansın çarptığı kadın öldü
- 16:33 - Van Eğitim Araştırma Hastanesi Tüp Bebek Merkezi çocuk hayali kuranların hizmetinde
- 16:23 - Medipol Sağlık Grubunca "Ağız ve Diş Sağlığı Festivali" düzenlendi
- 16:08 - Emine Erdoğan, Uluslararası Anadolu Ebeler Derneği Kongresi'ne mesaj gönderdi:
- 15:53 - Sivas Cumhuriyet Üniversitesine yeni anjiyografi cihazı alındı
- 15:33 - Diyarbakır Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi, 10 ayda 479 bin 115 hastaya hizmet verdi
- 15:28 - Sivrihisar'da, sağlık yaşama yürüyüşle dikkati çektiler
- 15:18 - DSÖ'den "Gazze'deki en az 12 bin hastanın acil tıbbi tahliyesi yapılmalı" çağrısı
- 14:03 - "Mucize Organ Beyin Sempozyumu"nun dördüncüsü İstanbul'da yapıldı
- 11:18 - Bingöl'e "sismik izolatör" ve "viskoz sönümleyici damper" sistemiyle hastane yapılıyor
- 11:13 - Havadaki partikül madde kirliliği göz kliniklerine başvuruları artırıyor
- 11:03 - Sanal kumar ve bahis bağımlılığı çocuklar ile gençleri tehdit ediyor
- 10:53 - Probiyotik besinler dişte çürük oluşumunu engelliyor
- 10:53 - "Yenidoğan çetesi" davasının duruşması 4. gününde sürüyor
- 09:17 - Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesinde Yapılan Düzenlemeler Hakkında Duyuru 2024/45
- 01:30 - TBMM kararı Resmi Gazete'de
- 19:43 - Bingöl Adaklı Devlet Hastanesinde hasta yatışı hizmeti verilmeye başlandı
- 19:18 - Manisa'da evinde yangın çıkan hemşire hayatını kaybetti
- 19:08 - TÜRK-İŞ, HAK-İŞ ve DİSK Meclis'te taleplerini dile getirdi
- 17:58 - Uzmanından ağız sağlığını korumak için öneriler
- 17:38 - Osmaniye Devlet Hastanesine "Anne Dostu Hastane" ödülü verildi
- 17:28 - İtalya'da sağlık çalışanları 24 saatlik greve gitti
- 17:13 - Siirt'te Dünya Çocuk Hakları Günü'nde Gazze'deki çocuklar için sessiz yürüyüş yapıldı
- 16:38 - Karabük'te uyuşturucu ve bağımlılıkla mücadele toplantısı yapıldı
- 16:28 - Eskişehir'de aile diş hekimliği farkındalık eğitimi protokolü imzalandı
- 16:23 - Eskişehir'de "Lise Düzeyindeki Okullarda İlk Yardım Farkındalığının Artırılması İş Birliği Protokolü" imzalandı
- 16:18 - Bahçesaray'da rahatsızlanan kişi ambulans helikopterle Van'a nakledildi
- 15:58 - Mardin'de "İşitme Tarama Referans Merkezi" açıldı
- 15:53 - Sağlık Bakanlığı, 10 ayda özel sağlık tesislerine yönelik 55 bine yakın denetim gerçekleştirdi
- 15:28 - TİDER ve Cargill'den Orhangazi'ye Sokak Hayvanları Rehabilitasyon Merkezi
- 15:03 - Trump'ın ABD federal sağlık hizmetlerine aday gösterdiği Mehmet Öz, bu göreve getirilecek ilk Türk olacak
- 15:03 - Saadet Partisi Grup Başkanvekili Şahin'den "yenidoğan çetesi" davasına ilişkin açıklama:
- 11:53 - Bursa İl Sağlık Müdürlüğü'nden Dünya KOAH Günü dolayısıyla açıklama
- Pandemi Hastaneleri konulu duyuru
- Elektif İşlemlerin Ertelenmesi ve Diğer Alınacak Tedbirler konulu duyuru
- 3 Mart 2020 Değişiklik Tebliğleri İşlenmiş Güncel 2013 SUT (SGK)
- Sağlık Uygulama Tebliği EK-2/C değişen maddeler ve fiyat ve artış oranları-03.03.2020
- Sağlık Uygulama Tebliği EK-2/B değişen maddeler ve fiyat ve artış oranları-03.03.2020
- Sağlık personeli dinlenme odalarında düzenleme yapılması hakkında duyuru
- Ve burası da bir devlet hastanesi
- 14 soruda Koronavirüs hakkında kendinizi test edin...
- Gilaburu meyvesi kanserden koruyor
- Endonezya’daki deprem: Ölü sayısı bin 203'e yükseldi
12345678
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim