Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS), Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile Türk Eczacıları Birliği (TEB) arasında imzalanan ’Sosyal Güvenlik Kurumu Kapsamındaki Kişilerin Türk Eczacıları Birliği Üyesi Eczanelerden İlaç Teminine İlişkin Protokol’ün bazı hükümlerinin iptali ve yürütmenin durdurulması istemiyle dava açtı.
TEİS tarafından Danıştay’a verilen dava dilekçesinde, hastaların poliklinik muayene katkı paylarının eczaneler tarafından tahsilinin, hastalarla eczacıları karşı karşıya getirdiği, uygulamada bir çok sorun yaşanmasına neden olduğu, Anayasa’da açıkça yasaklanan ’angarya’ hükmünde olduğu belirtildi. Endikasyon dışı ilaç yazımıyla ilgili hükmün ise ’hastaların ilaca ulaşmalarını kısıtladığı’ ileri sürüldü.
Kuruma serbest eczanelerden teslim edilen faturaların örnekleme yöntemiyle ödenmesine ilişkin itirazın da yer aldığı dilekçede, örnekleme ile ilgili yasal mevzuatın hizmet faturalarına yönelik olduğu, eczane faturalarının ise bu kapsama girmediği savunuldu. Dava dilekçesinde, faturaların ödeme süresiyle ilgili olarak hastane eczanelerine serbest eczanelere göre "ayrıcalık ve imtiyaz tanındığı" da iddia edildi. Dilekçede ayrıca, çok sayıda farklı hükümlerin de iptali talep edildi.
Suçsuza ceza iddiası
TEİS Genel Başkanı Nurten Saydan, 2007 protokolündeki bir madde yüzünden, eczacıların hiçbir suçu olmasa bile sözleşmelerinin fesh edildiğini, Danıştay’da açtıkları dava ile bu maddenin yürütmesinin durdurulduğunu kaydederek, şunları söyledi:
"Danıştay’ın bu kararı nedeniyle SGK 2008 protokolüne aynı maddeyi koyamadı. Ancak 2008 protokolüne, dava açarak ihtiyati tedbir kararı alanlara, tekrar sözleşme yapmak için bu davalarından feragat etmeleri şartı getirildi. Bunu yapmayan eczacılarla sözleşme imzalamayan SGK, haksız ve hukuka aykırı şekilde, hiçbir suçu olmayan eczacıları cezalandırmaya devam ediyor."
Hürriyet