• BIST 9724.5
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.1895
  • Euro 36.7272
  • Ankara 3 °C
  • İstanbul 6 °C
  • Bursa 5 °C
  • Antalya 13 °C
  • İzmir 10 °C

Ebeveynlerin sıkça yaptıkları hata

Ebeveynlerin sıkça yaptıkları hata
Soğuklarda hastalanır kaygısıyla çocuklarını sokağa çıkarmaktan kaçınan aileler çözümü vitamin takviyesinde buluyor.

Ancak fazla doz D vitamini başta böbrek taşı olmak üzere birçok sağlık sorununa yol açıyor!

D vitaminin ana kaynağı güneş ışığı. D vitamini vücutta kalsiyum dengesinin düzenlemek, kemik mineral yapısının oluşmasını sağlamak, büyüme-gelişmeye katkıda bulunmak ve bağışıklık sistemini güçlendirmek gibi son derece önemli bir işleve sahip. Bu önemli işlevlerinden dolayı D vitamini gereksinimi, hızlı büyüme dönemlerinde artıyor. Çünkü eksikliğinde çocuklarda büyüme ve gelişme etkilenebiliyor, ciddi bir metabolik kemik hastalığı olan raşitizm ortaya çıkabiliyor.

Vücuttan atılamıyor

Acıbadem Kadıköy Hastanesi Çocuk ve Ergen Endokrinolojisi Uzmanı Prof. Dr. Serap Semiz, çocuklara aşırı D vitamini takviyesi yapılmasının zararlı sonuçlar oluşturabileceğine dikkat çekti. Semiz, " D vitamini yağda eriyen ve depolanan bir vitamin olduğu için günlük gereksinimin üzerinde alındığında vücuttan kısa zamanda atılamıyor. Bunun sonucunda da başta böbrek taşı oluşumu olmak üzere ciddi sağlık sorunlarına neden olabiliyor" uyarısında bulundu.

Gelişigüzel takviye yapmayın

Prof. Semiz, birçok multivitamin preparatında idame dozda D vitamini bulunduğuna, buna rağmen ailelerin hem multivitamin hem D vitamini içeren preparatları kullandığına dikkat çekerek şunları söyledi: "Kimi zaman da aileler önerilen dozu yanlış uyguluyor. Diş çıkarma ve yürümede gecikme nedeniyle reçetesiz ya da reçeteli depo D vitaminleri gelişigüzel kullanılabiliyor, iştahsız veya büyüme geriliği olan çocuklara destek olsun diye aynı anda birçok vitamin preparatları verilebiliyor. Bunların yanı sıra gıda maddelerine ilave edilen D vitamini uygun miktarların üzerinde olabiliyor. İşte tüm bu etkenler nedeniyle çocukların vücudunda gereğinden fazla D vitamini depolanıyor ve ciddi sağlık sorunlarına neden oluyor."

Zehirlenme tablosu oluşur

Prof. Semiz, yüksek dozda alındığında D vitamini zehirlenmesi gibi önemli bir tablo gelişebildiğini belirtti. Semiz: "Bunun sonucunda; iştahsızlık, bulantı, kusma, kabızlık, idrar miktarında artış ve vücutta sıvı kaybı oluşabiliyor. Kaslarda güçsüzlük, hipertansiyon ve aritmi, kalsiyumun yumuşak dokularda birikmesine bağlı ciltte kaşıntı gibi sorunlara yol açabiliyor" dedi.

Önleyen öneriler

"Çocuğunuzun süt, karaciğer, yağlı balık ve yumurta gibi D vitamininden zengin gıdalar, süt ve süt ürünleri, pekmez, susam, fındık, fıstık, yeşil yapraklı sebzeler ve kuru baklagiller gibi kalsiyumdan zengin gıdalar ile beslenmesini sağlayın.

* Hamileyseniz veya emziriyorsanız günlük 500-1000 IU D vitamini alın.

* 1 yaşına kadar günde 400 IU D vitaminini düzenli olarak verin.

* Güneş ışınları çıplak deriye direkt temas edecek şekilde, çocuğunuza en az 15 dakika güneş banyosu yaptırın.

* Güneş ışınlarından faydalanabilmesi için çocuğunuzu çok sıkı giydirmeyin.

* Kışın doktorunuzun önerdiği dozda D vitamini uygulayın.

Çocuğunuzda D vitamini eksikliği var mı?

* Kafa kemiklerinin pinpon topu gibi çökmesi,

* Alın çıkıklığı, kafa şeklinde değişiklikler,

* Bıngıldak kapanmasında gecikme,

* Kaburgalarda ve göğüs kafesinde şekil bozuklukları,

* Uzun kemik uçlarında kadeh şeklinde genişlemeler,

* Yürümede gecikme,

* Yürümeye başlayan çocukta bacaklarda X ve O şeklinde eğrilmeler,

* Başta terleme ve saç dökülmesi,

* Enfeksiyonlara yatkınlık D vitamini eksikliğine işaret ediyor.

SERDA KIVILCIM - BUGÜN GAZETESİ



Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 6593 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim