• BIST 9724.5
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.1895
  • Euro 36.7272
  • Ankara 4 °C
  • İstanbul 7 °C
  • Bursa 5 °C
  • Antalya 13 °C
  • İzmir 9 °C

E-reçete mevcut haliyle uygulamaya hazır değildir

E-reçete mevcut haliyle uygulamaya hazır değildir
Sosyal Güvenlik Kurumu, Eskişehir’de elektronik reçetenin pilot uygulamasının başlatıldığı yönünde bir açıklama yapmıştır; ancak Türk Eczacıları Birliği ile Sosyal Güvenlik Kurumu arasında yapılan protokolde ...

Sosyal Güvenlik Kurumu, Eskişehir’de elektronik reçetenin pilot uygulamasının başlatıldığı yönünde bir açıklama yapmıştır; ancak Türk Eczacıları Birliği ile Sosyal Güvenlik Kurumu arasında yapılan protokolde yeni bir düzenleme yapılması için henüz bir işbirliği sağlanmış değildir. Kaldı ki; hiçbir alt yapı sorunu çözülmeden, tüm tarafların tam olarak görüşü alınmadan ve herhangi bir teknik sorun meydana geldiğinde ve bu soruna alternatif sunulmadan alelacele geçilmiş bir sistem olarak görülmektedir.

Türk Eczacıları Birliği Merkez Heyeti; "24 Nisan 2012 tarihinde Eskişehir’de pilot uygulaması başlatılan, 1 Temmuz 2012 tarihinde de tüm illerde uygulanacağı duyurulan e-reçete uygulamasını en çok destekleyen meslek grubu olan biz eczacılar, kağıt israfından, yazım hatasından kaynaklı reçete kesintilerinden ve vatandaşımızın yaşadığı bürokrasiden kurtulacak olmanın rahatlığını hissederken; Eskişehir’den gelen haberler üzerine deyim yerindeyse büyük bir hayal kırıklığına uğradık. Zira, uygulama hayatımızı kolaylaştıracağı yerde, bir çok sorunu da beraberinde getirdi. " dedi.


KURALLAR SAĞLIK BAKANLIĞI TARAFINDAN BELİRLENMELİDİR!


Birliğimiz, reçetelerin elektronik ortama aktarılmasını ve buradan takibinin yapılmasını istemektedir. Ne var ki, bu sistemin sağlıklı bir şekilde uygulanabilmesi için Sağlık Bakanlığı tarafından reçetelerin kurallarının net bir şekilde belirlenmesi gerekmektedir. Reçeteyi yazan kurumun ya da Sağlık kuruluşunun bağlı olduğu Sağlık Bakanlığı tarafından kuralları belirlenmemiş, sistemi henüz oturtulmamış ve tek taraflı olarak uygulamaya konmuş bu sistemi doğru bulmuyoruz.


Öte yandan, yazılım sistemindeki karışıklıklar, Medula Provizyon Sistemi’nin sürekli kesintiye uğraması, pilot uygulamada ciddi anlamda sorunlar meydana getirmiştir. Doktorlara elektronik imza yetkisi verilmeden, hastaların reçeteyi aldıktan sonra bu reçeteyi elektronik ortamda işlemlerinin alındığı tespit edilmeden, e-reçete uygulaması apar topar hayata geçirilmeye çalışılmaktadır. Bunun sonucu olarak da, hastalarımız zaman zaman reçeteden kaynaklanan hatalardan dolayı ilaca erişimde zorlanmakta, teknik bir problem karşısında alternatifi olmadığı için ise eczacılarımız sıkıntılı bir süreç yaşamaktadır.


Şunu net bir biçimde ifade etmeliyiz ki, elektronik reçete uygulamasını başından beri önemseyen ve destekleyen bir örgüt olarak, konuyla ilgili Sağlık Bakanlığı önderliğinde tarafların karşılıklı görüş beyanında bulunmasını, sistemin tüm alt yapısının sağlamlaştırıldıktan sonra uygulamaya geçirilmesini ivedilikle talep ediyoruz.


 



Bu haber toplam 6930 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim