• BIST 9910.61
  • Altın 3062.553
  • Dolar 35.4023
  • Euro 36.2886
  • Ankara -2 °C
  • İstanbul 11 °C
  • Bursa 10 °C
  • Antalya 8 °C
  • İzmir 13 °C

Düzenli beslen, obeziteyi yen!

Düzenli beslen, obeziteyi yen!
Medical Park İzmir Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Fatma Baysal Yusuf, çocukların obezite problemiyle karşılaşmaması için önerilerde bulundu.

Medical Park İzmir Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Fatma Baysal Yusuf, çocukların obezite problemiyle karşılaşmaması için önerilerde bulundu. Yusuf, “Çocukların şekerleme, kraker ve hazır gıda tüketimleri sınırlandırılmalı kahvaltı yapmadan okula gidilmemeli” dedi.

Son yıllarda sıkça görülmeye başlayan obezite, çocuk sağlığını olumsuz etkiliyor. Obezite, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde toplumun genelinde görülen en yaygın beslenme sorunu olarak ortaya çıkıyor. Çocukluk yaşlarda kazanılan beslenme alışkanlığıyla sorun ortadan kalkıyor. Medical Park İzmir Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Fatma Baysal Yusuf, “Günümüzde obezite sadece yetişkinlik döneminde değil, çocukluk hatta bebeklik döneminde de karşımıza çıkan bir sağlık sorunu haline geldi. Çocukluk çağı dönemin beslenme alışkanlıklarının oluştuğu ve aynı zamanda da büyüme gelişmeni en hızlı olduğu dönemdir. Bu dönemde çocuğun beslenmesinde yalnızca aile değil, okul çevresi, öğretmeni ve çocuğun kendisi de rol oynar. Yetişkinlik çağı alışkanlıklarını temellerinin bu dönemde atılır” diye konuştu.

"Aile beslenme şeklini etkiliyor"

“Çocuğun beslenme şekli, ailenin beslenme alışkanlıklarını yansıtır” diyen Diyetisyen Fatma Baysal, şöyle devam etti:

“Çocuk, aile sofrasında gördüğü besinleri yanlış olarak sınıflamıyor ve bunu pekiştirerek alışkanlık haline getiriyor. Ayrıca çocuğun ideal kilo durumu, ileride karşılaşabileceği hastalıkların da riskini önemli ölçüde etkiliyor. Bu dönemde aldığı kilolar, hücrelerin sayısal artışı şeklinde olacağından dolayı ileri yaşlardaki obezite eğilimini artırıyor."

“Besinler dengeli tüketilmeli”

Fatma Baysal, “Çocuğun ideal kilosu ve büyüme mutlaka belirli aralıklarda takip edilmeli, büyüme eğrisi belirlenmelidir. Kilo fazlalığı veya eksikliği durumunda uzman bir ekiple tedavi edilmelidir. Okul çağındaki çocuğun besin alımı dengeli olmalı ve sağlıklı büyümesi sağlanmalıdır. Aileye bağımlı beslenmeden çocuğun bağımsız olarak kendi kontrolüne alabileceği beslenme davranışına geçişi sağlanmalı, sağlıklı ve sağlıksız besinleri ayır edebilmesi öğretilmelidir” ifadelerini kullandı.

"Kahvaltı yapmadan okula göndermeyin"

Beslenme ve Diyet Uzmanı Fatma Baysal, sözlerini şöyle sürdürdü: “Okul çağındaki çocuklara daha iyi bir beslenme alışkanlığı kazandırmak için eve giren besinlerin mutlaka kontrol altında tutulması gerekmektedir. Çocuk evde gördüğü tükettiği besinleri doğru olarak kabul eder ve onlara alışır. Okul çocuğunun ve aile bireylerinin öğünleri düzenli olmalıdır. Çocuk kahvaltı yapmadan okula gitmemelidir. Kahvaltı yapmayan çocukta dikkat, anımsama, öğrenme yeteneği azalır, başı döner, açlık hisseder ve abur cubura yönelir. Kahvaltı yapma alışkanlığı, çocukluk çağında başlar. Süt ve süt ürünleri dengeli büyüme ve gelişme için ihmal edilmemelidir. Sofrada her gün sebze ve meyve tüketilmesine özen gösterilmelidir. Çocukla beraber spor faaliyetlerine yönelmeleri sağlanmalı."

"Dikkat sorunu başlıyor"

Düzenli beslenmeyen çocuklarda dikkat sorunları yaşanabildiğini anlatan Diyetisyen Fatma Baysal, “Yeterli ve dengeli beslenemeyen çocuk dikkatini toplamakta zorluk çeker, öğrenme yeteneği azalır ve derslere konsantre olamaz. Bu da okul başarısının düşmesine neden olur” diye konuştu.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 3177 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim