• BIST 9549.89
  • Altın 3005.805
  • Dolar 34.5348
  • Euro 36.0249
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 19 °C

Duymadığı için doktor olamazsın dediler ama...

Duymadığı için doktor olamazsın dediler ama...
İşitme cihazı kullanması nedeniyle stetoskopla hasta dinleyemeyen Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin işitme engelli doktor adayı Alpaslan Temen’e, Sabancı Vakfı tarafından Amerika’dan özel stetoskop getirildi.

İşitme engeli olduğu için “bölüm değiştir” denilen Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi dördüncü sınıf öğrencisi  Alpaslan Temen, Sabancı Vakfı’nın yurt dışından kendisi için getirttiği özel stetoskopla “hastalara dinleme yapma” sorununu aştı.

Temen, işitme probleminin ilkokul ikinci sınıfta öğretmeni tarafından fark edildiğini söyledi. O günden bu yana  işitme cihazı kullandığını belirten Temen, üniversite sınavına da işitme cihazıyla girdiğini anlattı. Üniversite sınavında rapor göstermesine rağmen bir gözetmenin kendisi hakkında işitme cihazı kullandığına dair rapor tutması nedeniyle sınavının iptal olduğunu dile getiren Temen, şunları kaydetti:

"İlk 10 binde olmam gerekirken, 56 bininci olmuşum. Matematik sınavı sıfır net yazıyordu, sınavım iptal edilmiş. Üniversite ve tıp öğrencisi olma hayaliyle yatıp kalkan bir genç için yaşadıklarım üzüntü vericiydi. Yılmadım,  hakkımı aradım. Dava açtık. İlerleyen süreçte davayı kazanmama rağmen ben tekrar sınava  girmeyi tercih ettim.

Çok üzülmüştüm

Engelliler için ayrılmış özel sınıfta sınava girdim ve sonuçta ilk 7 binde yer aldım. Her şey gayet güzel giderken eğitim  hayatımın başında bir tıp öğrencisi olarak işitme cihazıyla stetoskop kullanamayacağımı fark ettim. Meslek hayatıma atılınca hastalarıma derman olamama  düşüncesi beni çok üzmüştü. Çünkü stetoskop işitme cihazının üzerine  takılamıyordu.”

Müzik dinler gibi hastalarını dinleyecek

Mesleğine aşık biri olarak engeline çözüm ararken üzüntü verici anlar  yaşadığını dile getiren Temen, şöyle devam etti, “’Hekimlik yapma’ ya da ‘bölüm değiştir’ denmesi kolay cevaplardı. Engel böyle bir şey işte. Bir tekerlekli sandalye kullanan kişiye asansör yapmazsan ya da aracını yürütemeyeceği kaldırım hazırlamasan kafalardaki engel  ortaya çıkıyor. Bana da sen doktor olamazsın denildiğinde önüme engeli koymuşlardı. İnsanlar öncelikle kafalarının içindeki engeli aşmalı. Araştırmaların sonucunda işitme cihazı kullananların elektronik stetoskop kullanabileceğini öğrendim. Bu cihaz sadece Amerika’da vardı ancak maalesef bundan pek kimsenin haberi yok. Bu stetoskop işitme cihazı kullanan hekimin kulağındaki işitme  cihazını çıkartmadan hastayı muayene edebilmesini sağlıyor. Müzik dinler gibi  kulağınızın üzerine koyuyorsunuz. Mekanik sistemi elektronik sisteme çevirmişler.  Mini hoparlörleri sayesinde hastayı dinleyebiliyorsunuz.”

Elektronik steteskopa Sabancı Vakfı sayesinde sahip olduğunu anlatan  Temen, mesleğini rahatça yapabileceği için mutlu olduğunu kaydetti.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 8107 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim