Kadınların 21’inci gebelik haftasından önce bebeklerini kaybetmesi "düşük" olarak tanımlanıyor. Bir veya birden fazla kayıp olduğunda bu durum, " tekrarlayan düşük " olarak isimlendiriliyor ve infertilite (kısırlık) tedavisi gerektirebiliyor. Acıbadem Ataşehir Tıp Merkezi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Sema Demirsoy, bir kez düşük yapıldıktan sonra 2´ nci gebelik için anne adayının yaklaşık altı ay beklemesi gerektiğini belirterek bunun nedenini şöyle açıklıyor:
“Düşük gebelik, haftasına bağlı olarak değişmekle birlikte acil bir tablo olarak karşımıza çıkar. Şiddetli kanama ve ağrıyla başlar, bazen kanamayı durdurma şansımız olmayabilir. İçeride bebeğe ve kesesine, zarlarına ait dokular kalır, rahim bunları tamamen temizleyinceye kadar kanama devam eder. Bazen anneler, kan kaybına bağlı olarak bazı sorunlar yaşayabilirler. Düşük yapan annenin düşük sonrası mutlaka kan sayımı, kan tablosu ve folik asit depolarının ne durumda olduğunu değerlendirmek gerekiyor. Annenin eksiklerinin tamamlanıp kadının yeni bir gebeliğe hazır hale gelmesi yaklaşık altı ay sürer. O nedenle de düşükten sonra yeni bir hamilelik için altı ay beklenmesinde yarar var”.
TEKRARLAYAN DÜŞÜKLER DE TEDAVİ EDİLEBİLİYOR
Tekrarlayan düşüklerin toplumda görülme sıklığı yüzde 2-3 arasında değişiyor. Günümüzde arka arkaya 8-10 düşük yapan ve çocuk sahibi olamayan birçok insan olduğunu belirten Dr. Sema Demirsoy, “Bir kez düşük yapan anne, ikinci gebeliğinde tedirgin oluyor. Ancak, bir kez düşük yapmış olmak tekrar düşük olacağı anlamına gelmez. Eğer, kadın iki veya daha fazla sayıda düşük yapmışsa bu konuyu araştırmak önemlidir. Günümüzde tekrarlayan düşüklere yönelik tedaviler bulunuyor.” diyor.