• BIST 9427.78
  • Altın 2952.122
  • Dolar 34.4839
  • Euro 36.1941
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 20 °C

Düşük nasıl engellenebilir?

Düşük nasıl engellenebilir?
"Tekrarlayan gebelik kaybı olan hamile kadınlarda, ‘hassas sevgi gösterimi’nin çarpıcı sonuçları var."

Bebeğini kucağına almayı hayal eden kadınların kâbusu olan düşüklerin tedavisinde psikolojik desteğin olumlu sonuçları olduğunu söyleyen Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Sedat Kadanalı, “Tekrarlayan gebelik kaybı olan hamile kadınlarda, ‘hassas sevgi gösterimi’nin (Tender lovering care) çarpıcı sonuçları var” dedi. Buna göre anne adayının haftada bir kez ultrasonda bebeğini görmesi, anne-bebek arasındaki sevgi bağını güçlendiriyor ve tekrarlayan düşükleri azaltıyor.

KARAMSARLIĞA İTİYOR
Düşüklerin 2-3 kez tekrarlaması, anne adayını karamsarlık ve umutsuzluğa itiyor, tüm gebeliklerinin düşükle sonuçlanacağı kaygısını artırıyor. Genetik nedenler, yapısal bozukluklar, endokrinolojik (hormonal) sebepler, bağışıklık sistemiyle ilgili problemler, pıhtılaşma sistemi bozuklukları, rahimle ilgili anormallikler, enfeksiyonlar ve bebeğe zararlı maddelerin alınması düşük nedenleri olarak sıralanıyor.

GENETİK NEDENLER
Düşüğün en sık görülen nedenleri arasında genetik ilk sırada yer alıyor. İlk üç ayda düşükle sonuçlanan gebeliklerde, yüzde 50-80 oranında “fetüs”te (bebekte) genetik anormallikler saptanması dikkat çekiyor. Son yıllarda CGH (Karşılaştırmalı Genomik Hibridizasyon) yöntemi ile yapılan araştırmalarda daha detaylı inceleme yapılması mümkün olup erken düşüklerde genetik anomali oranının yüzde 90’lara kadar çıktığı görülüyor. Bu bilgi ışığında, bazı düşüklere üzülmek yerine sevinmek gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Sedat Kadanalı, “Her hamile kadın, sağlıklı bir bebek hayal eder ve sakat bebek doğurmak istemez” diyor. Anne vücudu da aynı istekle çalıştığı için rahim, sağlıksız gebeliği kabul etmiyor ve erken dönemde düşük yapıyor. Prof. Dr. Kadanalı, bunun “doğal bir seçim mekanizması” olduğunu söylüyor.

ANNE-BEBEK BAĞI
Tekrarlayan düşük yapan kadınlara, sonraki gebeliklerinde verilen psikolojik desteğin gebelik kayıplarını azalttığı görülüyor. Tekrarlayan düşüğü olan gebelere uygulanan “hassas sevgi gösterimi” adlı teknik bu vakalar üzerinde olumlu etkiler gösteriyor. Bu yöntemde haftada bir yapılan ultrasonografi ile anne karnındaki bebeğin anneye gösterilmesi, anne-bebek arası sevgi bağını kuvvetlendiriyor. Bilimsel çalışmalar, yöntemin düşükleri belirgin şekilde azalttığını gösteriyor.

CEYDA ERENOĞLU- GAZETE HABERTURK



Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3440 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim