• BIST 9916.22
  • Altın 2962.961
  • Dolar 35.2472
  • Euro 36.7735
  • Ankara 6 °C
  • İstanbul 11 °C
  • Bursa 12 °C
  • Antalya 8 °C
  • İzmir 8 °C

Düşük bel pantolondaki tehlike!

Düşük bel pantolondaki tehlike!
Erkekler de giyiyor ama daha çok kadınlar tercih ediyor. Ancak uzmanlar düşük bel ve dar pantolonların, oluşturduğu sağlık riskleri açısından pek de masum olmadığı görüşünde.

Uzmanlara göre, özellikle kas-iskelet sistemini etkileyen giysileri seçerken dikkatli olmakta fayda var. Korse, topuklu ayakkabı, çok dar pantolon ve gömlek bunlar arasında.

"Güzel ve zayıf görünme arzusu bazen sağlık sorunlarını da beraberinde getirebiliyor” diyen Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç. Dr. Tolga Aydoğ’un dikkat çektiği giyeceklerden biri düşük bel ve dar pantolonlar. Aydoğ, “Pantolonun bel çevresinden 7-8 cm’den daha dar olmaması gerekir" diyor.

Kas-iskelet sistemi sorunlarına maruz kalmamak için ayakkabı topuklarının da 5 cm’den daha yüksek olmaması, gömlek yakasının ise boynu sıkmayacak nitelikte olması gerekiyor. Dr. Aydoğ, bu kurallara uyulmaması durumunda gelişebilecek sağlık sorunları hakkında şu bilgileri veriyor:

• Sıkı pantolon ve korse kullanımı bağırsaklara baskı yaparak hazımsızlığa ve karın ağrısına neden olabilir.
• Boynu sıkan dar gömlek ve kıyafetler, boynun ön yüzünde yer alan şah damarına baskı yaparak baş ağrısı, görme bulanıklığı ve çınlamaya yol açabilir.
• Yüksek topuklu ayakkabı, aşil tendonunda kısalık, dizde bükülme, bel çukurluğu ve sırt kamburluğunda artmaya neden olabilir. Baldır arkasında bulunan aşil tendonunda kısalık sıkça görülür. Bu sorunlar topuk yükselmesi ile daha belirgin hale gelir. Dizde artan bükülmeye bağlı diz kapağı sorunları artar. Yüksek topuk kullanımına bağlı, ön ayaktaki basınç artar ve tarak kemikleri altında nasırlar, sinirsel belirginleşmeler (morton nörinom) ve parmaklarda sorunlar artar. Parmaklarda çekiç parmak, başparmak eğriliği (halluks valgus) ortaya çıkabilir. Ayrıca denge sorunu, ayak bileği burkulmaları sıkça ortaya çıkabilir. Buna karşın 7 santimetreye kadar olan ayakkabıların pelvik kasları olumlu etkilediğini söyleyen çalışmalarda da mevcuttur.

DAR PANTOLON GİYENLER DİKKAT!

Meralji parestetika: Belimizden çıkıp, kasığımıza doğru inen bir sinirin sıkı bir pantolon, kemer ya da korse ile sıkışmasına bağlı olarak ortaya çıkabilir. Bu sinir sıkışmasına bağlı olarak, uyluk bölgesinin dış yanında uyuşma oluşabilir. Uyluğunun dış yanında uyuşması olan kişilerin kıyafetlerini bu açıdan gözden geçirmelerini öneririm.

Priformis sendromu: Kalçamızın orta-alt kısmında bulunan priformis kasının gerginliğine bağlı olarak siyatik sinire basmasını ifade eder. Bu kasın yanı sıra, sıkı-düşük kot ya da arka cepte taşınan kabarık cüzdana bağlı olarak siyatik sinirin basılması söz konusudur. Bu özelliğinden dolayı “cüzdan siyatiği” olarak da anılır. Siyatik sinirin bası altında kalmasına bağlı olarak kalçada derin bir ağrı ya da sinirin gittiği bacakta ağrı, uyuşma ile karakterizedir. Kalça ve bacaklarında ağrı, uyuşması olan kişilerin de kıyafetlerini bu açıdan gözden geçirmeleri uygun olacaktır.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 4677 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim