• BIST 9916.22
  • Altın 2962.961
  • Dolar 35.2472
  • Euro 36.7735
  • Ankara 6 °C
  • İstanbul 11 °C
  • Bursa 12 °C
  • Antalya 8 °C
  • İzmir 9 °C

Dünya'da 1 milyar engelli yaşıyor

Dünya'da 1 milyar engelli yaşıyor
Dünya Bankası Türkiye Direktörü Martin Raiser, ''Engellilerin önündeki engellerin ortadan kaldırılması aslında kalkınma çabalarının çok önemli bir parçası olmalı'' dedi.

Raiser, ''Dünya Engellilik Raporu'' tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, raporun dünyada ilk kez engellilik üzerine hazırlanan bir rapor olduğunu ve rapordaki bilgilerin kendisini çok şaşırttığını dile getirerek, ''Dünyada 1 milyar kişi şu ya da bu şekilde bir engellilik durumuna sahip. Öncelikle bu rakamlar beni çok şaşırttı. Ayrıca raporda çok fazla hikaye görme imkanım oldu. Farklı engellere sahip olan kişilerin ya bu engelleri aşma konusunda destek aldığını ya da bu engellere ek olarak başka engellerle karşılaştıklarını okudum'' diye konuştu.

Martin Raiser, 1 milyar rakamının gerçek bir rakam olduğuna işaret ederek, şöyle devam etti:

'Aramızda o kadar çokkişi var ki, aslında açıkça kendi engellerinden bahsetmiyor olabilirler. Hayatlarını tam anlamıyla yaşamalarını engelleyen farklı sıkıntılarla karşılaşan insanlar var. Engellilerin önündeki engellerin ortadan kaldırılması aslında kalkınma çabalarının çok önemli bir parçası olmalı. Buradaki potansiyelin farkına varmalıyız ve bunu başarabiliriz.''

Raporun farklı kalkınma düzeyindeki ülkelerin, engellilerin hayatlarını iyileştirmek için neler yaptıklarını gösterdiğini de ifade eden Raiser, bu raporun politika yapıcıları etkileyeceğini umduğunu da söyledi.

Bu konudaki politika iyileştirmelerinin sağlık, bakım hizmetleri, rehabilitasyona ve istihdam fırsatlarına erişim gibi konulara yardımcı olacağını belirten Raiser, şöyle devam etti:

''Destek hizmetlerini iyileştirecektir. Hem engelliler için hem de onlara yardımcı olan kişiler için yol gösterici olacaktır. Engellilerin potansiyelinin önünün açılması hükümet politikalarını gerektirmekte ama aynı zamanda ortak bir çaba gerektiriyor. Dünya Bankası da kalkınma alanında buna çok önem vermekte. Engellilik konusuna ek olarak, Dünya Bankası engellilik unsurunu, destek verdiği birçok projede de dile getirmekte. Aynı şekilde Engellilik ve Kalkınma Forumu'na eş ev sahipliği yapıyoruz. Bu forum, Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Sözleşmesi alanında çalışan bir forum. Türkiye de bu sözleşmeye ilk imza atan ülkelerden oldu.''

Martin Raiser, Türkiye'nin engelliler konusunda yürüttüğü çalışmaları çok sıcak karşıladıklarını da söyledi.

-''Dünyanın her yerinde acının dili aynı''-

Dünya Sağlık Örgütü Türkiye Temsilcisi Maria Cristina Profili de, rapor ile Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Sözleşmesi'nin uygulanması için önemli bir katkı da bulunduklarını söyledi.

Sözleşmeyi 150'ye yakın ülkenin imzaladığını dile getiren Profili, Türkiye'nin de bu ülkeler arasında olduğunu ve sözleşmenin bir kılavuz özelliği taşıdığını kaydetti.

Profili, dünya nüfusunun yüzde 15'inin bir engele sahip olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

''Nüfusun yaşlanması ve kronik hastalıkların da bunda etkisi var. Her ailede bir engelli bulunmakta. Hepimiz, hayatımızın herhangi bir anında engelli hale gelebiliriz. Bu yüzden engellilerin önündeki engellerin kaldırılması çok önemli. Engellilerin, topluma entegrelerinin sağlanması çok önemli. Engellilikten ya da bu konudan bahsederken aslında çok fazla dil bilmemize gerek yok. Ama maalesef acı çekmek ve toplumdan dışlanmak, dünyanın her yerinde aynı dili konuşuyor.''

Çevresel faktörlerin değiştirilmesi ve engellerin ortadan kaldırılması için çalışmalar yapılmasının önemine de vurgu yapan Profili, şunları kaydetti:

''Engellilerin sözlerine kulak vermemiz lazım. Biz bunu yapabiliriz. Engellilik konusuna eğilmek farklı sektörlerde bir arada çalışmayı gerektirmekte. Dünya Bankası, Dünya Sağlık Örgütü, diğer BM teşkilatları ve sivil toplum arasındaki bir ortaklıkla bu çalışmaları yürütmemiz gerekiyor. Biz bugün burada ortaklar olarak bulunuyoruz. Güçlerimizi birleştirmek yönünde bir taahhüdümüz var. Böylece engellilerin hayat kalitesini iyileştirmek istiyoruz. Bu engellerin ortadan kaldırılması için hükümetler de iç mevzuatlarında, Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Sözleşmesi hükümlerini yürürlüğe koymakla hükümlüler. Dünya Sağlık Örgütü de bu alanda politika geliştirilmesi için her türlü desteği sağlamaya hazır. Birlikte biz bu engelleri ortadan kaldırabiliriz ve böylece engellilerin hak ettiği hayatın gerçekleştirilmesini sağlayabiliriz.''

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 9949 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim