Türk Nöroloji Derneği bünyesinde yer alan Nöropatik Ağrı Çalışma Grubu, Nöropatik Ağrı Sempozyumu'nun dokuzuncusunu 8-11 Mart 2012 tarihleri arasında Antalya’da düzenledi.
300’ün üzerinde nöroloji, fiziksel tıp ve rehabilitasyon, endokrinoloji/dahiliye, algoloji/anestezi, beyin cerrahisi ve romatoloji uzmanının yanı sıra 30 kadar yabancı katılımcının da yer aldığı sempozyumda, nöropatik ağrı konusunda son gelişmeler paylaşılırken, bu ağrıların en çok diyabet ve kronik bel ağrısı hastalarında görüldüğüne ve yaşam kalitesini olumsuz yönde etkilediğine dikkat çekildi.
Türk Nöroloji Derneği bünyesinde yer alan Nöropatik Ağrı Çalışma Grubu tarafından 8-11 Mart 2012 tarihleri arasında Antalya’da 9. Nöropatik Ağrı Sempozyumu düzenlendi. Nöropatik Ağrı alanında dünyanın ve Türkiye’nin önde gelen uzmanlarını bir araya getiren sempozyumda, nöropatik ağrının tanı ve t
Sempozyumun başkanı olarak toplantının açılış konuşmasını yapan Türk Nöroloji Derneği genel başkanı Prof. Dr. Ersin Tan ‘Yanma, batma, donma, elektrik çarpar gibi ve karıncalanma şeklinde şikayetlerle kendini gösteren nöropatik ağrının yaşam kalitesini büyük ölçüde etkilediğine dikkat çekerek bu tarz yakınmaları olan kişilerin mutlaka nöroloji, fizik t
Prof. Dr. Ersin Tan, “Sürekli devam eden yanma, karıncalanma, batma, elektrik çarpar gibi ve donma şeklinde ağrılarınız varsa doktorunuza başvurun. Hissettiğiniz ağrıyı ve bu ağrının vücudunuzun hangi bölgelerini etkilediğini tarif edin” diyerek ağrıyı doğru tarif etmenin tanı için önemini vurguladı.
Nöropatik ağrı en çok diyabet ve kronik bel ağrısı hastalarında görülüyor
Kronik ağrı türleri arasında yer alan ve sinirlerin zarar görmesinden, sinir sisteminin omurilik veya beyin gibi ağrı sinyallerini ileten kısmının hasar görmesinden ya da işlev bozukluğundan kaynaklanan “Nöropatik Ağrı” yaşam kalitesini büyük ölçüde etkileyen bir hastalık. Yanma, batma, donma, elektrik çarpar gibi ve karıncalanma şeklinde kendini hissettiren ve günlük hayatı oldukça kısıtlayan bu ağrılar nedeniyle işinden ayrılan hatta evden çıkamayan hastalar bile var.
Diyabet, bel fıtığı gibi kronik bel ağrıları, kanser, inme, zona, omurilik zedelenmesi, multipl skleroz, Parkinson gibi farklı hastalıklarda sıkça karşılaşılan nöropatik ağrının prevalansı (sıklığı) çok yüksek. Nöropatik ağrı, sinirlerin hasarı ve işlev bozukluğuyla ortaya çıkıyor ve normal ağrı kesicilerle dindirilemiyor. Uyku bozukluğu, depresyon ve gerginliğe yol açarak kişilerin hayatını fiziksel ve sosyal olarak alt üst eden nöropatik ağrı nedeniyle hastaların yarısı işten ayrılıyor, bir kısmı ise evden çıkamaz hale geliyor.
Yaygın olarak diyabet ve kronik bel ağrısı hastalarında görülen, hastalar tarafından yeterince bilinmeyen nöropatik ağrı hakkında bilinçlendirme yapmak üzere harekete geçen Nöropatik Ağrı Platformu (SNAPS), geçtiğimiz yıl ‘Ağrını Tanı’ kampanyasını başlatmıştı.