Dünya Bankası (DB), "Sağlık Dönüşüm ve Sosyal Güvenlik Reformu Projesi" adı altında Türkiye'ye 166 milyon dolarlık kredi kullandıracak. Proje dökümanında, projenin amacının ulusal çapta aile hekimliği ve genel sağlık sigortasının uygulanması için hükümetin mali ve kurumsal açıdan desteklenmesi olduğu belirtildi.
Nüfusun yüzde 90'ının aile hekimliği kapsamına alınması ve Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) kapasitesinin artırılması da hedefleniyor. Proje çerçevesindeki kredi kararının 15 Aralık 2008 tarihli DB İcra Kurulu toplantısında verilmesi ve kredinin serbest bırakılması bekleniyor.
DB'nin projeyle ilgili hazırladığı bilgi dökümanında, bugüne kadar uygulanan reformların sağlık sisteminde etkin sonuçlar yarattığı belirtildi. Özellikle ülkenin güneydoğusunda yaşayan nüfusun sağlık hizmetlerine erişiminin geliştiği belirtilerek, ayakta tedavi görenlerin sayısının 2004-2007 yıllarında iki kat arttığı ifade edildi.
Sağlık harcamaları arttı
Sağlık harcamalarındaki artışa da dikkat çekilerek, bunun mali sürdürülemezlik endişelerini artırdığı vurgulandı. 1999 yılında gayri safi milli hasılanın (GSMH) yüzde 3,9'u konsolide kamu sektörü sağlık harcamalarına giderken, bu oran 2006 yılında yüzde 5,3 oranına yükseldi. Ayrıca, toplam kamu harcamaları içinde sağlık harcamalarının payının aynı dönem içinde 4 puan artarak yüzde 12 olduğu ifade edildi. Bunun temel nedenleri arasında ayakta tedavi hizmetlerinin birincil sağlık hizmetler arasına girmesi yani büyük bir kısmının hastanelerde gerçekleştirilmesi olduğu belirtildi. Kamu hastanelerindeki performans tabanlı ödeme sistemi, hastanelerdeki hizmet ödeme sistemi için alınan vergi, SGK'nın sağlık sigorta görevlerini yönetimdeki zayıf kapasitesinin de sağlık harcamalarının payının artmasında etkili olduğu vurgulandı.
KREDİ İLE NELER YAPILACAK
* 75 milyon dolar harcanarak kamu güçlendirilecek.
* Birincil sağlık hizmetleri daha etkin hale getirilecek.
* İlaç ve tıbbi cihazlarla ilgili düzenlemeler yapılacak.
* AB'ye uyum çerçevesinde faaliyetler uygulanacak.
* 25 milyon dolar ile koruyucu hizmetler geliştirilecek.
* SGK'nın kapasitesini genişletmek için 66 milyon dolar harcanacak.
* Primsiz sağlık sigortası için yeni bir mekanizma uygulanacak.
* Projeden Sağlık Bakanlığı ile Refik Saydam Hıfzısıhha sorumlu olacak.