• BIST 9400.97
  • Altın 2828.714
  • Dolar 34.3437
  • Euro 36.3635
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 17 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 20 °C

DSÖ'den ülkelere çağrı: Trans yağı 2023 yılına kadar bitirin

DSÖ'den ülkelere çağrı: Trans yağı 2023 yılına kadar bitirin
Dünya Sağlık Örgütü en çok tüketilen yiyeceklerin içinde bulunan trans yağların 2023 yılına kadar kaldırılması için ülkelerarası bir seferberlik başlattı...

ZİYNETİ KOCABIYIK

Geçtiğimiz yıl hükümetlere 2023 yılına kadar gıda tedarik zincirinden trans yağları kaldırmak üzere bir politika paketi sunan DSÖ, kanunlar ve düzenlemelerle trans yağların yerine sağlıklı yağların geçmesini istiyor. Trans yağların kaldırılması raporunda Türkiye, önümüzdeki yıl bu konudaki en önemli gelişmeyi sağlaması beklenen ülke olarak gösteriliyor. 

BİR NUMARALI KALP DÜŞMANI
İşlenmiş yağ olan trans yağlar bilmeden tükettiğimiz birçok yiyeceğin içinde bulunuyor. Margarinler, fast food yiyecekler, kek, kurabiye, kahve kreması, salata sosları, bisküviler, kızartmalar trans yağ içeren gıdalardan sadece birkaçı. Trans yağların senede 500 bin kişinin ölümüne yol açtığını söyleyen Türk Kardiyoloji Derneği Lipid Çalışma Grubu Başkanı Doç. Dr. Öner Özdoğan “Kalp ve damar hastalıkları dünyada bir numaralı ölüm sebebidir. Yılda 18 milyon kişinin ölümüne sebep oluyor. Başta ABD ve Kanada olmak üzere 2003’ten itibaren trans yağları, yağ içinde yüzde 1-2 ile sınırladı. Bu bile hastalık oranlarında olumlu etki yapmaya başladı” dedi.

AZ GELİŞMİŞLİK GÖSTERGESİ
Dünyada hâlen 122 ülkede gıdalarda trans yağ kullanıldığını belirten Türk Kardiyoloji Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Asiye Ayça Boyacı bu ülkelerin daha çok az gelişmiş ve gelir seviyesi düşük ülkeler olduğuna işaret ederek “Yüksek gelirli ülkelerde ise trans yağ kısıtlamaları hızla ilerliyor. 2018 yılında, 28 ülke gıda tedarik zincirinden trans yağları kaldıran politikalar benimsedi. Altı ülke trans yağ kullanımını kısıtladı. Avrupa Birliği dâhil olmak üzere 25 ülke iki yıl içinde yürürlüğe girecek trans yağ düzenlemelerini kabul etti. Kalp hastalığı yükünün trans yağ konusunda önlem almakta geciken düşük ve orta gelirli ülkelerde artmaya devam edeceği öngörülebilir” dedi.

TÜRKİYE’NİN GİRİŞİMİ TAKDİR TOPLUYOR
Dünya Sağlık Örgütü’nün geçtiğimiz yıl trans yağların kısıtlanması ile ilgili tavsiyesinin üzerine dünya nüfusunun yüzde 31’ini oluşturan 28 ülkede kanuni düzenlemelerin yapıldığını söyleyen Sağlığa Evet Derneği Başkanı Prof. Dr. Elif Dağlı “Şu anda 2,4 milyar kişi trans yağların zararlı etkilerinden korunuyor. Ancak hâlâ dünya nüfusunun büyük bir bölümü öldürücü sonuçları olan trans yağ tüketiminin etkisi altında. Avrupa Birliği ülkeleri 2021 yılından itibaren yiyeceklerdeki trans yağ miktarının yüzde 2 ile sınırlandırılmasını karara bağladılar.  Ülkemizde de bu anlamda olumlu gelişmeler meydana geliyor. Tarım ve Orman Bakanlığı görüşmeye açtığı Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği taslağında, 100 gram yağda trans yağ oranını 2 gram olarak sınırlıyor. Bu mevzuatın 2019 sonuna kadar tamamlanması bekleniyor. Toplum ve gıda üreticileri tarafından desteklenen bu gelişme, başta Dünya Sağlık Örgütü olmak üzere dünya kamuoyu tarafından da merakla takip ediliyor” dedi.

KALBİN DE DÜŞMANI
Prof. Dr. Elif Dağlı, “Trans yağlar kandaki iyi kolesterol olan HDL’yi düşürürken kötü kolesterolü de artırıyor, ayrıca damar duvarının daralarak sertleşmesine de sebep oluyor. Herhangi bir pıhtı atması durumunda damarlar tıkanarak kalp krizine yol açıyor”dedi.

trans-yag-kizartma.jpg

KIZARTMA YAĞLARINA DİKKAT
Ülkemizde paketli gıdaların trans yağ açısından bir anlamda denetlenebileceğini ancak piyasada küçük ve orta ölçekli işletmelerin denetiminin daha zor olduğunu ifade eden Prof. Dr. Elif Dağlı “Türkiye’de yapılan çalışmalar gıdaların yüzde 7’sinde trans yağ oranının yüzde 2’nin çok üzerinde olduğunu gösteriyor. Ayrıca evde yapılan hatalar da yağların trans yağ hâline gelmesine yol açıyor. Aşırı kızartmalar, kızartmalarda yeniden kullanılan yağlar sağlığı tehdit ediyor” diye anlattı.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4465 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim