Medical Point Gaziantep Hastanesi Nöroloji Uzm. Dr. Hakan Bozkurt, beyin damarlarının aniden tıkanması ya da yırtılması ile ilgili bilgi verdi.
Medical Point Gaziantep Hastanesi Nöroloji Uzm. Dr. Hakan Bozkurt, beyin damarlarının aniden tıkanması ya da yırtılması neticesinde beynin hasar alması sonucu ortaya çıkan belirtilerin, 24 saat ya da daha uzun sürmesine inme (felç) adı verildiğini belirtti. 24 saatten kısa sürede düzelen durumlara ise geçici iskemik atak (GIA) olarak adlandırıldığını ifade eden Uzm. Dr. Bozkurt, geçici iskemik atak yaşandığında belirtilerin geçici olduğunu vurgulayarak kalp anjinası (göğüs ağrısı) sonrası kalp krizinin gelmesi gibi, geçici belirtilerin ardından ağır bir felç durumu oluşabildiğini de aktardı. Bozkurt, geçici iskemik atak (GİA) geçiren insanların yüzde 5-10'u 1 ay içerisinde yüzde 15-20'si 1 yıl içinde büyük bir inme geçirdiğine vurgu yaptı.
Nöroloji Uzm. Dr. Bozkurt, dünyada her yıl 20 milyonun üzerinde inme vakası gerçekleştiğini ve yaklaşık 8 milyon kişinin inme nedeniyle hayatını kaybettiğini söyledi. Dr. Bozkurt, "Altmış yaş üstü nüfusta kardiyovasküler hastalıklardan sonra serebrovasküler hastalıklar dünyada ikinci sırada ölüm nedenidir. Sakatlık ve işgücü kaybının ise birinci nedenidir. Toplumda gelişen inmelerin yaklaşık yüzde 80'i iskemiye, yaklaşık yüzde 20'si de kanamaya bağlı olarak gelişmektedir" dedi.
Dr. Bozkurt, "Yaygın olarak görülen inme belirtileri vücudun tek tarafında görülen yüz, kol ve/veya bacakta hissizlik ve güç kaybı, bilinç bulanıklığı veya hafıza kaybı, düzgün cümleler kuramama, peltek konuşma veya hiç konuşamama, yutkunma güçlüğü, dengesizlik, tek gözde veya her iki gözde görme kaybı, şiddetli ve ani başlayan baş ağrısı, baş dönmesi olarak sıralanmaktadır. İnme risk faktörleri ise tütün mamulleri ve alkol gibi zararlı alışkanlıklar, diyabet, yüksek kolesterol, obezitedir. Akut iskemik inme tedavisindeki birinci hedef, kanlanmanın tekrar sağlanması böylece nörolojik bozulmanın, uzun süreli iş görmezliğin ve inmeye bağlı ölümlerin azaltılmasıdır. Tıkalı damarın açılabilmesi için hastaya ilk 4-6 saat içerisinde damardan kan sulandırıcı özelliği olan bir ilaç verilebilir. Beyinde de tıkalı damarı açmak için kullanılan yöntemlerden bir diğeri de anjiyodur. Anjiyo işlemi kasıktan, femoral damara girilerek kateterler vasıtasıyla, pıhtı olan damarın, anjiografik incelemeyle görüntülenmesi ve özellikli stent ve aspirasyon yöntemleriyle pıhtının çıkartılması işlemidir. İnme ve diğer tüm damar hastalıklarından korunmak için ise sağlıklı beslenmek, fiziksel aktiviteleri ihmal etmemek, sigara kullanmamak, sağlıklı yaşam alışkanlıkları edinmek oldukça önemlidir" diye konuştu.