• BIST 10110.18
  • Altın 2723.271
  • Dolar 33.8757
  • Euro 37.5497
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 23 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 24 °C
  • İzmir 25 °C

Dr. Ağırtaş’tan Alzheimer Uyarısı: "İlerleyici Bir Beyin Hastalığı"

Dr. Ağırtaş’tan Alzheimer Uyarısı: "İlerleyici Bir Beyin Hastalığı"
Kırıkkale İl Sağlık Müdürü Dr. Murat Ağırtaş, Alzheimer hastalığına dikkat çekerek, yaşlılıkla birlikte ortaya çıkan ve unutkanlık başta olmak...

Kırıkkale İl Sağlık Müdürü Dr. Murat Ağırtaş, Alzheimer hastalığına dikkat çekerek, yaşlılıkla birlikte ortaya çıkan ve unutkanlık başta olmak üzere çeşitli zihinsel ve davranışsal bozukluklara yol açan bu hastalığın ilerleyici bir beyin rahatsızlığı olduğunu söyledi.

İl Sağlık Müdürü Dr. Murat Ağırtaş, Alzheimer hastalığının genellikle 65 yaş üzerindeki bireylerde görüldüğünü ve 85 yaş üzerindeki her iki kişiden birinin bu hastalıkla karşı karşıya kaldığını vurguladı. Dünyada yaklaşık 20 milyon Alzheimer hastasının bulunduğunu ifade eden Ağırtaş, hastalığın bulaşıcı ve kalıtsal olmadığını, ancak ailevî yatkınlığın düşük de olsa bir risk faktörü olarak görüldüğünü söyledi. Alzheimer hastalığının risk faktörleri arasında ileri yaş, ailede Alzheimer hastası bulunması, düşük eğitim seviyesi, ciddi kafa travmaları, depresyon ve ağır metal zehirlenmeleri gibi durumların bulunduğunu ifade eden Dr. Ağırtaş, hipertansiyonun da bu hastalık için bir risk oluşturduğunu belirtti.

Hastalığın ilk belirtisinin genellikle unutkanlık olduğunu kaydeden Dr. Ağırtaş, bu durumun zamanla zihinsel bozukluklar, öğrenme güçlüğü, konuşma bozukluğu, yolunu kaybetme ve karar verme güçlüğü gibi belirtilerle ilerleyebileceğini aktardı. Dr. Ağırtaş, hastalarda davranışsal bozukluklar, huzursuzluk, ilgisizlik, saldırganlık, uyku bozukluğu ve depresyon gibi semptomların da görülebileceğini ekledi.

Dr. Ağırtaş, Alzheimer hastalığının yavaş ilerleyen ancak zamanla hastayı bakıma muhtaç hale getiren bir süreç olduğunu ifade ederek, hastalığın genel olarak üç evrede seyrettiğini belirterek, "Başlangıç evresi, isimleri ve tarihleri unutma, yolunu şaşırma, kelimeleri bulamama, çevresine ilgisizlik, hastalığını kabul etmeme. Orta evre: Belirgin unutkanlık, kişileri tanıyamama, gündelik işlerde yardım ihtiyacı, hayaller görme, depresyon. İleri evre: Aile üyelerini tanıyamama, yemek yemede ve yürümede güçlük, idrarını ve dışkısını tutamama, ciddi davranış bozuklukları" ifadelerini kullandı.

Dr. Ağırtaş, bu hastalıkla mücadelede erken teşhisin önemine dikkat çekerek, vatandaşları belirtileri ciddiye alarak en kısa sürede bir uzmana başvurmaları konusunda uyardı.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 148 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim