• BIST 9006.55
  • Altın 3060.438
  • Dolar 34.2719
  • Euro 37.2152
  • Ankara 15 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 16 °C
  • Antalya 24 °C
  • İzmir 21 °C

Down sendromlu Ece'nin davası diğer aileleri de harekete geçirdi

Down sendromlu Ece'nin davası diğer aileleri de harekete geçirdi
MİLLİYET - Doktor, hastane ve laboratuvar hatası sonucu down sendromlu (mongolizm) dünyaya geldiği ileri sürülen ve bu nedenle ailesinin hukuk mücadelesi başlattığı 2 yaşındaki Ece Soygeniş, diğer down sendromlu çocuk sahibi aileleri de hukuk mücadelesine

MİLLİYET - Doktor, hastane ve laboratuvar hatası sonucu down sendromlu (mongolizm) dünyaya geldiği ileri sürülen ve bu nedenle ailesinin hukuk mücadelesi başlattığı 2 yaşındaki Ece Soygeniş, diğer down sendromlu çocuk sahibi aileleri de hukuk mücadelesine sürükledi. İzmir’de yaşayan Soygeniş ailesinin, diğer tazminat hakları saklı kalmak kaydıyla Adanalı avukat Mehmet Ali Akgül kanalıyla İzmir Asliye Hukuk Mahkemesinde açtığı 7 bin YTL’lik maddi tazminat davasının Kasım ayına ertelenirken, dava bitmeden down sendromlu çocuk sahibi onlarca aileye örnek oldu.

Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Etik Kurulu Üyesi Av. Mehmet Ali Akgül, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hasta hakları yönetmeliğiyle, hastaların birçok konuda güvence altına alınmış olmasına rağmen, hastaların önemli bir bölümünün bu haklardan haberdar olmadıklarını bildirdi.
Akgül, belirli bir kültür düzeyine sahip kişilerin bile hasta hakları konusunda yeterli bilgiye sahip olmadıklarını, haklarını aramayı bile bilmediklerini, bu yüzden yapılan tıbbi hataların üzerlerinin kapalı kalmasının, hataların devamını beraberinde getirdiğini ifade ederek, şunları söyledi:
"İstatistiklere göre, sadece İzmir’de 3 binin üzerinde down sendromlu çocuk var. Ülke genelindeki sayıları binlerle ifade edilebilen bu çocukların hayatları, önlenebilir bir hata ile adeta kararıyor. Hem çocuk hem de aile için adeta yıkım oluyor. Her ne kadar gelişen eğitim imkanları bu çocukları kendi kendine yetebilir hale getirebilse de ailenin yaşadığı manevi yıkımın telafisi mümkün olmuyor." Akgül, doktorlar A.E. ve D.A. ile hastane ve laboratuvar hakkında, diğer tazminat hakları saklı kalmak koşuluyla açtıkları toplam 7 bin YTL’lik davanın aile lehine sonuçlanması halinde 1 milyon YTL’lik de manevi tazminat davası açacaklarını kaydetti.
Akgül, küçük Ece’nin ailesinin verdiği mücadelenin basında yer almasının ardından down sendromlu binlerce aileye ışık tutulduğunu, onlarca down sendromlu çocuk sahibinin hukuk mücadelesine başladığını, bunun da "hak aramayı öğrenme" açısından sevindirici bulduklarını bildirdi.
Akgül, Ece’nin davasının açılmasının duyulmasından sonra, Adana ve İzmir’de toplam 9 müvekkili adına daha dava açtığını ifade ederek, "Çok sayıda meslektaşım da bu yönde dava açtıklarını bana söylediler" dedi.
İzmir’de yaşayan Soygeniş ailesi, çocukları Ece’nin, 2005 yılında görme özürlü ve "Down sendrom"lu olarak dünyaya gelmesi nedeniyle, hamilelik boyunca, sosyal güvenceleri olmasına rağmen özel sağlık hizmeti aldıklarını, doktorlar ile doğumun gerçekleştiği hastane ve test sonuçlarını veren laboratuvar aleyhine dava açmıştı

600-800 BEBEKTEN BİRİ DOWN SENDROMLU

Merkezi İstanbul’da bulunan ve down sendromlu aileler arasında dayanışma ve bilgi paylaşımını sağlamayı amaçlayan Dost Yaşam Down Sendromu Vakfı’nın internet sitesinde yar alan bilgilere göre, yumurta ve spermin döllenme sırasında hücre bölünmesindeki bir hatadan kaynaklanan down sendromu dünyada her 600-800 bebekten birinde görülüyor.
"Down" sözcüğü, bu hastalığı ilk kez 1866 yılında tanımlayan John Longdon Down’ın soyadını taşıyor. Down Sendromu yaklaşık 150 yıldan beri bilinmekle birlikte, hastalık 1959 yılına kadar tam olarak açıklanamamıştı. Bu tarihte, bebeğin kanından örnek alınarak Down sendromuna yol açan fazla kromozomun ortaya çıkarabileceği anlaşılmıştı.

Bu haber toplam 2909 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim