• BIST 8663.88
  • Altın 3018.781
  • Dolar 34.3391
  • Euro 37.3726
  • Ankara 1 °C
  • İstanbul 11 °C
  • Bursa 7 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 12 °C

Dövme sanatı ve cilt sağlığı!

Dövme sanatı ve cilt sağlığı!
Dövmenin artık toplumda yaygınlık kazan-dığına kuşku yok ama bu kişisel ifade tarzı, cilt altına zerk edilen tehlikeli kimyasallar dikkate alındığında kafalarda soru işaretleri oluşturuyor...

Dövmeler, kabile toplumlarında ve alt kültürlerde yüzyıllardır dinsel ritüellerin bir parçası oldu, yaşamın doğal bir parçası sayıldı. Batı dünyasındaysa dövme önceleri yasaklandı ve sonraları kendini ifade tarzı olarak kabul gördü. Belirli olayların kutlanması, ayrı düşülen bir sevgilinin anısı ya da bir partnere bağlılığın nişanı olarak taşındı.


Bilinçli, uygun maddelerle ve steril ortamda çalışan sanatçıların eserlerinin sağlığa olumsuz herhangi bir etkisi olmuyor. Bir de madalyonun öbür yüzü var, yani uygun olmayan şartlarda yapılanlar. Dövme konusunu, dermatoloğumuz Dr. Yıldız Dizdaroğlu Özden ile konuştum, dövme içerikleriyle ilgili ilginç bilgiler verdi. İşte Dr. Yıldız’ın ağzından dövmeyle ilgili bilmedikleriniz:

Bilinmeyen içerikler


“Kabilelerdeki dövmelerin doğal boyalarla yapılmasına karşın, günümüzdeki modern dövmelerin bazıları metal tuzlar, (oksitler, sülfitler, selenidler), uygulamanın tutması için taşıyıcı çözelti içinde çözünen organik boyalar veya plastik bileşiklerin bilinmeyen bir karışımından oluşuyor. Avrupa Birliği’nin dövmeyle ilgili sağlık riskleri raporunda Avrupa’da kalıcı dövmelerde kullanılan organik boyaların yüzde 40’ının deride kozmetik amaçla kullanım için onay almadığını ve yüzde 20’sinin ‘karsinojenik aromatik aminler’ içerdiğine dikkat çekiliyor. Güvenilmeyen kişilerin kullandığı kimyasalların bazıları, değişik amaçlar için üretilen boyalar olabiliyor.


Sağlıksız koşullarda yapılan dövmenin tetanoz, herpes simplex (uçuk) virüsü, stafilokok, HIV, Hepatit B ve C hatta frengi gibi enfeksiyonların bulaşmasına neden olduğu bilinen bir gerçek. Dövmenin diğer komplikasyonlarıysa lenf bezi iltihabı, alerjik reaksiyonlar, keloid oluşumu. Bazı dövmeler, MR tetkiki sırasında (içerdiği metaller nedeniyle) şiddetli ağrıya neden olabilir.

Öncesinde bilgilenin


Dövme yaptırmadan, ustalığına ve bilgisine güvendiğiniz bir sanatçıya danışın. Dövmenizi bu konunun gereklerini bilinçli şekilde yerine getirdiğine emin olduğunuz uzman bir sanatçıya yaptırın. Birçok dövme içeriği ciltten geçmiyor. Sürüldüğünde emilmeyen bu maddeler, cilde zerk edildiğinde reaksiyona neden olabilir. Daha önceden, dövme yaptırırken alerjik reaksiyon gösteren kişilerin, doktorlarının önerdiği koruyucu tedavi sonrası, alerji ihtimalini göz önünde bulundurarak dövme yaptırmaları önerilir.


Dövmenin sildirilmesi de yapılması kadar riskli olabiliyor. Bazı boyalar, (özellikle Yellow #7) toksik kimyasallarla parçalanabiliyor. Lazerle dövme silme işlemindeyse, boya partikülleri parçalanıp hücre dışına çıktığı için, bağışıklık sistemi tarafından alerjik reaksiyon olarak görülebiliyor.”

 

Dr. Hasan İnsel

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4054 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim