Memiş, AA muhabirine yaptığı açılamada, Sağlık Bakanlığının, Döner Sermaye Yönetmeliği'nde yaptığı değişikliğin sağlık çalışanlarının beklentilerinden uzak olduğunu kaydederek, söz konusu değişikliği dağın fare doğurmasına benzetti.
Sendika olarak döner sermayedeki eşitsizliği dile getirip, katsayıların artırılması ve adaletli bir sistemin getirilmesi gerektiğini her platformda ifade ettiklerini anımsatan Memiş, şunları kaydetti:
"Sahadan uzak, masa başı kriterlerle hazırlanan yönetmeliğin, çalışanların beklentilerini karşılamaması aslında bizi şaşırtmadı. Konunun paydaşlarıyla görüşmeden, sorunları bilmeden çalışanlara yönelik yapılan düzenlemelerin gerçekçi olmadığı bir kez daha ortaya çıktı. Çalışanlara yönelik yapılacak düzenlemelerde konunun paydaşlarıyla görüşülmeli, çalışanların sesine kulak verilmeli."
Memiş, sağlık çalışanlarının hak ettikleri kazanımları almasının ve beklentilerinin karşılanmasının kendilerinin öncelikli talepleri arasında olduğunu belirterek, Sağlık Bakanlığının döner sermaye yönetmeliğinde yaptığı son değişikliğin bu beklentileri karşılamaktan çok uzak olduğunu söyledi.
Bir süre önce yaptıkları ankette, "Sağlık Bakanı olsanız, ilk icraatınız ne olurdu?" sorusunu sağlık çalışanlarına yönettiklerini ifade eden Memiş, "Bu soruya ankete katılan sağlık çalışanlarının büyük bir kısmı; öncelikli olarak 'döner sermaye dağılımı ve performans sistemini değiştirirdim' cevabını verdi.
Sorun bu kadar ayyuka çıkmışken çözüm için ortaya konulan çalışmaların da konunun ve sorunun ciddiyetiyle bağdaşır, çözüme yönelik adım içermesi gerekir" diye konuştu.
- "Kadro-unvan katsayıları revize edilmeli"
Döner sermayeye yönelik adaletsizliğin giderilmesi için ek ödemenin diğer kurumlarda olduğu gibi gelir vergisinden muaf tutulması gerektiğini talep eden Memiş, şu önerilerde bulundu:
"Tüm çalışanlar için gelirinin en az yüzde 75'inin sabit aldığı ücretlerden, yüzde 25'inin değişken döner sermayeden karşılandığı bir sistem kurulmalı.
Hekim dışı personel için tavan katsayıları ve kadro-unvan katsayıları revize edilerek, döner sermaye dağılımındaki adaletsizliği giderecek şekilde artırılmalı. Hekim dışı sağlık çalışanları için özellikli birimde çalışma, çalışılan hastanenin rolü, çalışılan bölgenin sosyo-ekonomik gelişmişliği gibi değişkenlerin dışında herhangi bir parametrenin olmadığı, ülke genelinde tüm çalışanların aynı döner sermayeyi aldığı bir sistem kurulmalı. Türkiye genelinde veya ilde aynı branştan aynı girişimsel işlem puanı olan tüm hekimlerin, aynı döner sermayeyi almaları sağlanmalı. Bu da, ülke genelinde veya il dahilinde bir havuz sistemi ile mümkün olabilir. Girişimsel işlem puanlarının; işlemin süresi, riski gibi daha objektif ve ölçülebilir kriterlere göre sürekli güncellenebildiği bir sistem oluşturulmalı. Eğitim ve araştırma hastaneleri ile üniversite hastanelerinde, bilimsel çalışmalara daha fazla puan verilmeli, bilimsel çalışmalara destek arttırılmalı."
Memiş, söz konusu öneri ve taleplerini içeren yeni bir döner sermaye yönetmeliğinin yayınlanması ve sağlık çalışanlarının beklentisinin karşılanarak, adaletsizliğin sona erdirilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.