Uygulamaya giren zorunlu hekim sorumluluk sigortasından sigortacılar da doktorlar da memnun değil. Doktorlar, sağlık hizmetinin pahalılaşacağını ve hiçbir hekimin risk almayacağını belirtirken, sigortacılar ise, belirlenen primlerle tazminatın karşılanamayacağından yakınıyor.
Kamuoyunda, "Tam Gün Yasası" olarak da bilinen kanun çerçevesinde, doktorlara zorunlu olarak getirilen mesleki sorumluluk sigortasının teminat ve primleri bu ayın başında belirlenerek, sigorta uygulamasına başlandı. Ancak uygulama sigortacıları da, doktorları da memnun etmedi.
Hekimler, bundan sonra sağlık hizmetlerinin pahalıya geleceğini, bugün bin dolar maliyeti olan ameliyatın 3 bin dolara çıkacağını belirtirken; sigortacılar ise, zorunlu sigorta olması nedeniyle belirlenen primlerle, teminatların karşılanmasında zorluk çekileceğini savunuyor.
Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği (TSRŞB) konu hakkında açıklama yaparak, sigortanın uygulanmasında yaşanacak zorluklara değindi. TSRŞB açıklamasında, hastalıkları teşhis etmek, tedavi yöntemi bulup uygulamak ve cerrahi operasyonlar yapmak gibi pek çok faaliyette bulunan ve bu faaliyetler sırasında birtakım mesleki şartları yerine getirmekle yükümlü olan hekimlerin artık zorunlu sorumluluk sigortası güvencesinde olacağı belirtildi, Tedavi esnasında hatalı veya yanlış uygulamalar nedeniyle hastalarına zarar veren hekimlerin, bu sigortaylatıbbi kötü uygulamalar teminatı altına alınacakların belirtildiği açıklamada, "Tıbbi kötü uygulama; hekimin teşhis ve tedavi sırasında standart uygulamayı yapmaması, beceri noksanlığı ve hastaya tedavi vermemesi gibi içeriklerle tanımlanıyor. Hekim mesleki sorumluluk sigortası, hekimler için mesleklerini icra ederken, mesleki faaliyetleri sonucunda hastalarına verebilecekleri zararların yaratabileceği ekonomik problemleri koruma altına alarak bu alandaki boşluğu dolduruyor" dendi.
Mesleki sorumluluk sigortası
TSRŞB açıklamasında, Resmi Gazete'de yayımlanan ‘Üniversite ve Sağlık Personelinin Tam Gün Çalışmasına ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun çerçevesinde doktorlar için mesleki sorumluluk sigortası yaptırma zorunluluğu getirildiği vurgulanarak, şu görüşlere yer verildi:
"Söz konusu düzenlemede, kamu sağlık kurum ve kuruluşlarında çalışan tabipler, diş tabipleri ve tıpta uzmanlık mevzuatına göre uzman olanların, tıbbi kötü uygulama nedeniyle kendilerinden talep edilebilecek zararlar ile kurumlarınca kendilerine yapılacak rüculara karşı sigorta yaptırmak zorunda oldukları hükme bağlandı. Bu sigorta priminin yarısının hekimler tarafından, diğer yarısının ise döner sermayesi bulunan kurumlarda döner sermayeden, döner sermayesi bulunmayan kurumlarda kurum bütçelerinden ödeneceği belirtildi. Düzenlemeye göre mesleklerini serbest olarak icra eden hekim, diş hekimi, uzman ve aile hekimleri ise sigorta primlerinin tamamını kendisi ödeyecek. Özel sağlık kurum ve kuruluşlarında çalışanların sigorta primlerinin yarısı kendileri tarafından, yarısı da istihdam edenlerce ödenecek. Kurum payına düşen yüzde 50'lik kısma isabet eden sigorta primi, hiçbir isim altında ve hiçbir şekilde çalışanın maaş ve sair malî haklarından kesilemeyecek, buna ilişkin hüküm ihtiva eden sözleşme yapılamayacak. Zorunlu sigortalara ilişkin teminat tutarları ile uygulama usul ve esasları Sağlık Bakanlığı'nın görüşü alınarak Hazine Müsteşarlığınca belirlendi ve zorunlu sigortaları yaptırmayanlara, mülki idare amirince sigortası yaptırılmayan her kişi için 5 bin TL idari para cezası verileceği belirtildi."
Poliçe yenilemesinde karışıklık
Anadolu Sigorta Genel Müdürü Mustafa Su, dünyada başarılı olmuş örneklerinin dikkate alınarak hazırlandığı, yasal mevzuatın da tüm tarafların hak ve menfaatlerini gözettiği mesleki sorumluluk sigortasının, hekimler için zorunlu hale gelmesinin kamu yararı açısından önemli olduğunu söyledi. Ancak uygulamaya giren sigortanın bu özellikleri taşımadığına ve bazı sıkıntılara yol açabileceğine dikkat çeken Mustafa Su, şunları söyledi:
"Sigortanın teminat tutarı olay başına 300 bin TL olarak belirlenmiş. Primler ise hekimin uzmanlık alanına göre 150 TL ile 750 TL arasında değişiyor. Bu primler ve teminatlar sigortacılar açısından sıkıntı yaratacaktır. Ayrıca, sigorta şartları içinde teminat kapsamının hem ileriye hem de geriye dönük olarak işlemesi mevzubahis ki, bu durum, poliçe yenilemelerinde karışıklık yaratacak. Poliçe yenilemelerinde şirket değiştirilmesi halinde birçok hasarın önceki sigorta şirketi ve yeni şirket arasında paylaştırılması gerekebilecek. Bu da hasar ödeme sürecini uzatarak zorunlu sigortanın kamu yararını esas tutma hedefi ile çelişki yaratabilecek."
Şirketlerin toplam
sorumluluğu belirsiz
Anadolu Sigorta Genel Müdürü Mustafa Su, sigortada olay başına 300 bin TL'lik teminat limiti belirlendiğini ancak sigortacının yıllık toplam sorumluluğunun belli olmadığını belirterek, bunun da sıkıntılara yol açacağını söyledi. Su, sözlerini söyle sürdürdü:
"Düzenlemenin bu haliyle kalması halinde sigorta şirketleri, reasürans ihtiyaçlarını karşılamakta zorluklar yaşayabilecek. Bunun yanında prim tutarları, sigortanın şartlarına göre yetersiz. Bu durum, gerçekleşecek tazminat taleplerini karşılayabilecek bir prim birikimine olanak sağlayamayabilir. Sorumluluk sigortalarının taleplere karşı savunma masraflarını da karşıladığı dikkate alındığında, toplanacak prim uzun yargılama sürecinin yol açacağı hukuki masrafları karşılamakta dahi yetersiz kalabilecektir."
Azami teminat tutarı
300 bin TL olarak belirlendi
Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği (TSRŞB) Genel Sekreteri Erhan Tunçay, hekim sorumluluk sigortasında dört risk grubu belirlendiğin ve bu risk gruplarına göre tarife primleri saptandığını belirterek, şunları söyledi:
"Ayrıca tüm risk grupları için azami teminat tutarı 300 bin TL olarak belirlendi. Belirlenen tazminat limiti olay başına olup bu limite yıllık azami bir limit getirilmedi. Yani sigorta şirketleri risk grubuna göre aldıkları prim karşılığında, sigorta süresi içerisinde meydana gelecek bilinmeyen sayıdaki olaya her seferinde azami 300 bin TL'lik teminat sunacak. Tarifede prim ödemesinde etken olarak sadece hekimlerin uzmanlık alanları belirleyici faktör olarak alınmış, ancak hekimlerin çalıştıkları kurumlar veya üstlendikleri sorumluluklar için bir çarpan tarifede yer almıyor. Düzenlemeye göre bir önceki yıl ya da bir önceki sözleşme süresi içinde herhangi bir tazminat ödemesi yapılmaması durumunda, sonraki sigorta sözleşmesinde uygulanacak prim indirimi oranı bir üst basamağa göre belirlenecek. Eğer bir önceki yıl ya da bir önceki sözleşme süresi içinde tazminat ödenmişse, sonraki sözleşme süresi içinde tazminat ödeme sayısı kadar aşağı basamak tarife uygulanacak. Üç ve daha fazla tazminat ödemesi için azami zamlı prim yüzde 50, üç ya da daha fazla yıl tazminat ödenmemesi durumunda azami indirim yüzde 20. Sigorta süresinin bir yıldan kısa olduğu sigorta sözleşmelerinde ise prim indirimi uygulanmayacak."
SİGORTACILAR NE DİYOR
- Sigortanın teminat limiti olay başına 300 bin TL olarak belirlendi. Sigorta şirketinin toplam tazminat sorumluluğu sigorta şartlarında yeralmıyor. Sigortacılar yıllık ne kadar tazminat ödeyeceklerini tahmin edemiyor.
- Primler, hekimin uzmanlık alanına göre 150 ile 750 TL arasında tespit edilmiş. Doktorların üstlendikleri sorumluluğun primi belirlemede rol oynamaması risk oluşturuyor.
- Sigortanın, sözleşme süresi ve takip eden iki yıl içindeki zararları tazmin etmesi, sigortacılar açısından hem geriye hem de ileriye yönelik koruma anlamına geldiğinden, belirlenen primlerin yetersiz kalacağı iddia ediliyor.
- Sigortanın sorumluluk sigortası olması ve savunma masraflarının da karşılanacağı dikkate alındığında toplanacak primin hukuki masrafları karşılamakta yetersiz kalacağı söyleniyor.
DOKTORLAR NE DİYOR
- Sigorta uygulaması ile sağlık hizmetlerinin pahalı hale geleceği, bugün bin dolar maliyeti olan ameliyatın 3 bin dolarları bulacağı savunuluyor.
- Hekimlere açılan ve sayıları 100'ü bulan davaların sigorta uygulaması ile binlere çıkacağı ve hastanelerde avukatların dolaşacağı söyleniyor.
- Kanun gereği, kamuda çalışan hekimler, sigorta priminin yarısını kendileri ödeyecek, yarısı ise kurum tarafından karşılanacak. Doktorlar primin tamamının kurum tarafından ödenmesini talep ediyor.
- Bundan sonra doktorların ameliyat yapmaktan çekinecekleri ve risk almak istemeyecekleri söyleniyor. Acil durumlar haricinde tüm ameliyatların sevk edileceği de belirtiliyor.
Noyan Doğan