• BIST 9639.77
  • Altın 2948.428
  • Dolar 34.6482
  • Euro 36.4157
  • Ankara -2 °C
  • İstanbul 9 °C
  • Bursa 6 °C
  • Antalya 10 °C
  • İzmir 11 °C

Doktor, yasağa rağmen muayenehane açarsa ne olur?

Doktor, yasağa rağmen muayenehane açarsa ne olur?
Doktorların muayenehane açmalarında son nokta konuldu. Ya kamu ya özel

1219 sayılı Kanunun 12 nci maddesine göre doktorların serbest olarak çalışıp çalışamayacağı konusu sürekli Danıştay engeline takılmış ve doktorların serbest çalışmalarına imkan sağlanmıştı. Hem 657 sayılı Kanunda hem de 1219 sayılı Kanunda yapılan değişiklikle yoruma yer bırakmayacak kadar netlikte son nokta konulmuştur.

26 Ağustos 2011 tarihli ve 28037 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan 650 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile 657 ve 1219 sayılı Kanunlarda yapılan değişikliklerle doktorların serbest çalışmaları hiçbir yoruma yer bırakmayacak şekilde sona erdirilmiştir.

657 sayılı Kanunun 28 inci maddesinin birinci fıkrasına eklenen "Memurlar, meslekî faaliyette veya serbest meslek icrasında bulunmak üzere ofis, büro, muayenehane ve benzeri yerler açamaz; gerçek kişilere, özel hukuk tüzel kişilerine veya kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarına ait herhangi bir işyerinde veya vakıf üniversitelerinde çalışamaz." cümlesi Danıştay Başkanlığına iş bırakmayacak kadar nettir.

Bu değişikliğin yayımı tarihinde yürürlüğe girdiği düşünüldüğünde bundan sonra doktorların hem kamu hem de özel sektörde aynı anda çalışmalarına imkan kalmamıştır. Peki çalışırlarsa yaptırımı ne olur? 657 sayılı Kanunun 125/D-h maddesinde belirtilen; "Ticaret yapmak veya Devlet memurlarına yasaklanan diğer kazanç getirici faaliyetlerde bulunmak," fiili nedeniyle kademe ilerlemesinin durdurulması cezasına muhatap olurlar. Tekrarında ise memuriyetten çıkarma cezasına muhatap olarak memuriyetten atılırlar.

Öğretim Elemanları Muayenehane Açabilecekler mi?

2547 sayılı Kanunun 36 ncı maddesinde yapılan değişiklikle de öğretim elemanlarının hastanelerin imkanlarını kullanarak müşteri toplamalarının önüne geçilmiştir. Yapılan değişiklikle; Yükseköğretim kurumlarının kadrolarında bulunan öğretim elemanlarının, kanunlarda belirtilen hâller dışında 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 28 inci maddesi hükmüne tâbi olduğu belirtilmiş ve öğretim elemanlarının yükseköğretim kurumlarında yalnızca eğitim ve araştırma faaliyetlerinde bulunmak ve döner sermaye faaliyetleri kapsamında gelir elde edilen hizmetlerde çalışmamak kaydıyla mesleklerini serbestçe yapabilecekleri belirtilerek öğretim elemanlarının hem kamu hem de özel sektörde aynı anda çalışma yolu kapatılmıştır. Ders vermek mümkün, hastalardan muayene karşılığı para alınan bölümlerde çalışmak ise yasak hale getirilmiştir. Maddede yer verilen istisna ise olması gereken bir istisna kapsamındadır.

Yine, öğretim elemanlarından yükseköğretim kurumları dışında meslekî faaliyette bulunmak ve meslek veya sanatlarını serbest olarak icra etmek isteyen öğretim üyelerine, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren iki yıla kadar ücretsiz izin verilebilme imkanı getirilmiştir ki iki yıllık sürede özel veya kamu tercihi daha net yapılabilsin.



Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 5300 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim