Yerköy Devlet Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Sümeyra Yıldırım, kış aylarının mevsimsel hastalığı olan soğuk algınlığının ihmal edilmemesi gerektiğini belirterek hastaları doktor kontrolü olmadan ilaç kullanmamaları konusunda uyardı.
Soğuk algınlığının okul ve iş yerleri gibi toplu yaşam alanlarını paylaşan kişiler arasında hızla yayılan ve bulaşıcı olan bir rahatsızlık türü olduğunu ifade eden Dr. Yıldırım, soğuk algınlığının burun akıntısı ile başladığını, halsizlikle birlikte vücut direncini de düşürdüğünü söyledi.
Burun tıkanıklığı, hapşırık, boğaz ağrısı, öksürük ve baş ağrısının da soğuk algınlığında görüldüğünü belirten Dr. Yıldırım, “Ateş, 37-38 derece arasında seyreder. Halsizlik, kırgınlık da görülebilir. Eğer bakteriler de olaya eklenirse, orta kulak iltihabı, sinüzit, bronşit veya zatürre gelişebilir. Buna bağlı olarak da kulak ağrısı, akıntı, balgam çıkarma, yüksek ateş gibi şikayetler eklenebilir” dedi.
Soğuk algınlığı tedavisinde istirahatin önemli olduğunu vurgulayan Dr. Yıldırım, “Bu süreçte bol ılık sıvı tüketilmelidir. Ihlamur, adaçayı, nane, limon çayları bunun için idealdir. Mandalina, portakal, havuç, greyfurt gibi meyveler ve her türlü sebze bolca yenmelidir. Halsizliği ve kırgınlığı alması ve burun tıkanıklığının giderilmesi için de doktor kontrolünde ilaçlar, burun açıcı ilaçlar alınabilir” diye konuştu.