• BIST 9367.77
  • Altın 2952.122
  • Dolar 34.4839
  • Euro 36.1941
  • Ankara 11 °C
  • İstanbul 7 °C
  • Bursa 8 °C
  • Antalya 14 °C
  • İzmir 17 °C

Doktor hastayı gözünden tanır

Doktor hastayı gözünden tanır
Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Azmiye Altınışık, göz muayenesinin cekup gibi olduğunu ve çok önemli rahatsızlıklar konusunda ipucu verdiğini söyledi

Basit bir göz muayenesi ile kişinin belirgin hiç bir şikâyeti olmasa bile, gizli kalmış yüksek tansiyonu, şeker hastalığı, böbrek sorunları gibi pek çok bilgiye ulaşılabilmek mümkün. Acıbadem Kocaeli Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Azmiye Altınışık, “Sağlık kontrolünden geçmek isteyenler için en kolay yol göz muayenesidir” dedi. Sağlık kontrolleri içinde göz muayenesinin çok ayrı bir yeri olduğunu belirten Dr. Azmiye Altınışık, göz muayenesi sonucunda tespit edilebilecek hastalıklarla ilgili şu bilgileri verdi:

Keyif odasının parasını devlete ödettiler

Şeker, tansiyon ve damar

“Şeker hastalığı, yüksek tansiyon, her türlü damar hastalıkları, beyin hastalıkları, başka hiçbir alete gerek duymaksızın gözden saptanabilir. En çok birkaç dakika süren göz muayenesi bu tanıları koymak için yeterlidir. Herhangi bir boya maddesi, röntgen ışını kullanmaksızın gözdeki damar yapısından kişinin böbreğindeki, midesindeki, bağırsağındaki hatta beynindeki damar yapısı hakkında bilgi edinilebilir. Neredeyse vücudun tüm yapısı hakkında yalnızca göz dibi muayenesi ile bilgi almak mümkündür. Kişinin hiç bir şikâyeti yokken, tansiyonunun yüksek olduğunu klasik bir göz muayenesinde belirleyebiliyoruz.

Şeker hastasının ilk bulguları gözden başlayabilir. Kan şekeri değişiklikleri göz merceğinde osmolarite değişiklikleri nedeni ile geçici miyopi ve hipermtropilere neden olur. Gözlük numaralarının sık değişmesi hastada olası diyabet hastalığını akla getirmelidir.Göz büyümesi sıklıkla tiriod bezi bozukluklarında olur.

MS ve beyin
Multiple skleroz (MS) hastalığı aslında teşhisi bir hayli zor hastalıklardan biridir. Ancak, ilk belirtisini gözle verebilir. Gelip geçici çift görmeler, görme kayıpları, kapak düşüklükleri bu hastalığın ilk belirtileridir. Göz doktoruna gelen hasta, ısrarla MS teşhisi için nöroloğa yönlendirilir. Beynin bir uzantısı olan göz, bir yerde bize beynin içine bakma fırsatı tanır. Görme sinirindeki en ufak değişiklikler bile tümörün habercisi olabilir. Göz muayenesinden sonra birkaç küçük testle, film çekmeden, radyolojik muayene yapmadan, tümörün yerini bile söyleyebiliriz.

Karaciğer bulguları
Karaciğer hastaları da göz bulguları ile ortaya çıkabilir. Gözün dış tarafında bir halka oluşur. Tıpkı kolesterolü fazla olanlar gibi, karaciğer hastalarında ilk belirti gözde olabilir. Kan tümörleri yani; kan kanseri, akdeniz anemisi, demir eksikliği gibi kan hastalıkları da henüz şikâyetler belirmeden, göz dibine bakarak teşhis edilebilir."

Bu virüs çocukları tehdit ediyor

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 5668 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim