• BIST 9715.86
  • Altın 3053.464
  • Dolar 35.4673
  • Euro 36.5728
  • Ankara 6 °C
  • İstanbul 6 °C
  • Bursa 6 °C
  • Antalya 12 °C
  • İzmir 10 °C

Doğum Sonrası Daha Fit Bir Vücut İçin…

Doğum Sonrası Daha Fit Bir Vücut İçin…
Anne olmak şüphesiz, dünyada eşi benzeri olmayan ve her kadının yaşamak istediği bir duygu… Ancak hamile kalmak bazı kadınlarda vücudum bozulacak endişesine yol açabiliyor.

Anne olmak şüphesiz, dünyada eşi benzeri olmayan ve her kadının yaşamak istediği bir duygu… Ancak hamile kalmak bazı kadınlarda vücudum bozulacak endişesine yol açabiliyor. Oysa günümüzde gelişen teknoloji ve estetik uygulamalar ile hamileliğin vücuda vermiş olduğu deformasyon en aza indirgenebilirken, doğum öncesi kusurlarda dahil tüm bölgeler yenilenebiliyor.

Hamile kalındığı dönemde vücutta oluşan fiziksel değişimler kimi zaman bacaklarda varisler ve ciltte çatlak ve sarkmalar olarak görünürken kimi zaman da kalça ve göğüslerde kalıcı izler bırakabiliyor. Kadınların bazıları bunu kabul etse de, büyük çoğunluğu değişikliklere fiziksel ve duygusal anlamda uyum göstermekte güçlük çekiyor. Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Operatör Uzmanı Dr. Atilla Alp, karın germe, liposuction, meme dikleştirme ve vajina daraltma operasyonlarının da sıklıkla başvurulan operasyonlar olduğunu belirterek konu hakkında şu açıklamalarda bulundu;

‘’ Hamilelikte alınan, doğum sonrasında da kolaylıkla verilemeyen fazla kiloları atmak için düzenli diyet ve egzersizin yeterli olmadığı biliniyor. Cilt estetik bir yapıya sahiptir fakat derinin olması gerekenden fazla gerilmesi ile oluşan sarkmalar ileride telafisi olmayan çatlaklara ve deri deformasyonlara sebep olur. Ayrıca emzirme sebebi ile sarkan göğüsler, kalçada oluşan düşmeler de kadınların fiziksel görünümlerini bozduğu gibi pskolojik açıdan da kişiyi ağır depresyonlara sürükleyebilir.” Kadınlar genel olarak, bu sorunlarından kurtulmak için, kısa vadede ama etkili bir çözüm olan estetik uygulamalara başvurduğunu belirten sağlığımızın bu endişelerden daha önemli olduğunun da altını çizerek bu tür uygulamalar için acele edilmemesi gerektiğini, özellikle bayanların emzirme dönemlerinde bu tür operasyonlardan uzak durmaları gerektiğini açıkladı.  Operasyonun doğumdan birkaç ay sonra yapılması gerektiği konusuna değinen Dr.Atilla Alp, doğum sonrası operasyonlar hakkında şu bilgileri verdi;

 

Yağ aldırma (Liposuction): “Başında belirtmek gerekir ki liposuction bir zayıflama operasyonu değildir. Bu uygulama doğum sonrasında kişi ideal kiloya ulaştığında, oluşan sarkmaları gidermede kullanılan bir yöntemdir.

Liposuction vücutta: bacak iç ve dış kesimleri, karın-bel-basenler, kollar, göğüs bölgelerinde, yüzde ise boyun ve gıdık bölgelerinde oluşan sarkmalarda uygulanır.”

 

Karın germe: “Hamilelik sırasında karın büyümesi hamilelik göstergelerinden başlıcası olarak kabul edildiğini de düşünürsek, doğum öncesinde ve doğum esnasında karın kaslarının hasar görmesi sebebiyle de en sık yapılan ameliyattır. Bu ameliyatla hem bollaşan deri fazlalığı atılıyor hem de karın duvarı sıkılaştırılarak cilt altında şişkinliğe yol açan yağ dokusu tümüyle çıkartılıyor. Bunun yanı sıra hamilelikte alınan fazla kilolar nedeniyle çatlamış ve sarkan karın derisi gerilir, ve karın duvarı kaslarının gerginleştirilmesiyle deforme olmuş karın bölgesi görünümü düzeltilir.”

Meme dikleştirme: “Göğüs derisi, hamileliğin ilerleyen zamanlarında dokusunda genişleme kaydettiğinden elastikiyetini yitirir. Eski formunu kaybeder ve göğüs uçları daha öncekine nazaran daha aşağı noktaya iner. Hamilelik esnasında ve emzirme sonucunda sarkan memelerin yeniden şekillendirilmesi için meme dikleştirme operasyonu uygulanır. Memeler istenilen konuma getirilirken aynı seansta uygulanacak bir protezle de arzu edilen hacim sağlanır”

 

Vajina daraltma: “Normal doğum sırasında zorlamalar, özensiz ve gerekli olmadığı halde açılan epizyotomiler (normal doğum sırasında vajinayla anüsün arasının kesilmesi) ve sonrasında atılan dikkatsiz dikişler, doğum sayısının fazla olması, yaşın ilerlemesi veya iri bir bebek doğurmak, vajina kaslarının eski  elastikiyetini kaybetmesi ve vajinanın genişlemesine neden olur. Bu sorunlardan kurtulmak artık vajina daraltma estetiği ile mümkün.”

 

Operasyonlar içersinde en çok hangisi tercih ediliyor?

 

Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Operatör Uzmanı Dr. Atilla Alp, en çok tercih edilen yöntem olarak liposuction’ı işaret ederek, diğer uygulamaların da küçümsenmeyecek ölçüde ilgi gördüğünden bahsetti.

 

 

Operasyonlardan sonrasında iyileşme süreci

 

Dr. Atilla Alp, doğum sonrasında uygulanan karın germe operasyonundan sonra karın bölgesindeki dikiş yerinde gerginlik oluşturmaması gerektiğine dikkat çekti. Bu nedenle operasyon sonrasında hastalarını kendilerine daha çok dikkat etmeleri gerektiği konusunda uyardı. Operasyon sonrasındaki birkaç gün karın gerilecek şekilde dik pozisyonda yatmamaları ve mecbur kalmadıkça çok fazla eğilip kalkmalarını öneriyor.

 Dr. Alp, meme dikleştirme operasyonu sonrasında ise hastalarını belirli bir süre sporcu sutyeni biçiminde elastik yapılı bir sutyen kullanmaları gerektiğini belirtti. Bu operasyonu uygulayan hasta birkaç gün içinde normal hayatına dönebilmektedir.

Dr. Alp, liposuction operasyonu sonrasında 2-3 hafta süreyle esnek korseler giyilmesi gerektiğini vurguladı.

Karın germe ve göğüs dikleştirme operasyonları sonrasında 2-3 gün arayla pansuman yapılması gerektiğini ve yaklaşık 12. günde de dikişler alınır. Operasyon sonrası görülen morluklar da ortalama 3 ilâ 4 hafta içinde tümüyle kaybolur, ödem ve şişlikler ise 2-3 ay içersinde tamamen kaybolur.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 4191 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim