Bebeklerinizi, istediğiniz zamanda kucağınıza almayı başardınız mı? Onu karşılamaya aile olarak hazır mıydınız? Türkiye'de ailelerin çoğu, bebek haberini yüzlerini buruşturarak karşılıyor. Bunun nedeni ise korunma yöntemlerini tam olarak bilmemeleri... Sürpriz bebekler, pek çok aile için soruna dönüşebiliyor. Bebeğinizi hazır olduğunuz gün kucağınıza alabilmek için Prof. Dr. Teksen Çamlıbel, en uygun doğum kontrol yöntemleriyle ilgili bilgi verdi:
SÖYLEMEKTEN ÇEKİNİYORLAR
Türkiye'de bebeklerin yüzde kaçı istenmeyen gebelik sonucu doğuyor?
Türkiye Nüfus ve Sağlık Araştırması'nın (TNSA) 2008 verileri; Türkiye'de her 100 bebekten 20'sinin istenmeyen bir gebelik sonucunda dünyaya geldiğini ortaya koyuyor. İnsanlar çoğu kez "Bebeğimi istemiyorum" demekten çekinebilir, bu yüzden bu rakamın en az yüzde 20 olduğunu söylemekte fayda var. Yani Türkiye'de, her beş doğumdan biri aslında istenmeyen gebelik sonucu dünyaya gelmek zorunda kalıyor.
SPİRAL YAYGIN KULLANILIYOR
En çok kullanılan modern doğum kontrol yöntemi hangisi?
Sağlık Bakanlığı'nın bu konudaki çalışmalarının da katkısı ile şu anda Türkiye'de en çok kullanılan yöntem, spiral dediğimiz rahim içi araçlar. Kullanma oranı yüzde 15-20 civarında, bunun ardından yüzde 14'lük bir oran ile prezervatif geliyor. Doğum kontrol hapları ise yüzde 5 civarında kullanılıyor. Tüplerin bağlanması ise yüzde 8 civarında tercih ediliyor.
KORUNMA ARTTI
Türkiye'de kadınlar hangi yöntemlerle korunmayı tercih ediyor? Geleneksel yöntemler sizce sağlıklı mı?
Türkiye'de kadınlar, geçmişe oranla daha fazla korunuyor. Bu konuda pozitif bir artış var. Türkiye'de kadınların yüzde 46'sı kondom, doğum kontrol hapı gibi modern doğum kontrol yöntemleri ile korunuyor. Geri kalan yüzde 54'ü, ya hiç yöntem kullanmıyor, ya da birçok zaman kontrol edilemeyen takvim ve geri çekme gibi yöntemleri kapsayan geleneksel yöntemleri uyguluyor.
GEBELİK ORANI ÇOK YÜKSEK
Geri çekme yöntemi neden çok tercih ediliyor?
Geri çekme yöntemi, hiçbir ilaca ihtiyaç duymayan, kişinin kendi iradesi ile yapabildiği, masrafı olmayan bir yöntem. Bu sebeple daha çok tercih ediliyor. Avantajı, istendiği zaman kullanılabilmesi... Dezavantajı ise gebelik oranının yüksek olması... Bu risk, geri çekmenin zamanlamasının, birçok kez doğru yapılamamasından kaynaklanıyor. Çiftler, riskli olan yumurtlama günleri dışında geri çekme yöntemini kullanmıyor. Dolayısıyla, kadınların yumurtlamasındaki en ufak bir kayma gebelik ile sonuçlanabiliyor. En ufak bir meni akışında bile gebelik gelişebiliyor. Bu yüzden, geri çekme yönteminin çok dikkatli uygulanması gerekiyor. Bu koşullarda, Türkiye'de en çok kullanılan geleneksel yöntem olan geri çekmenin, yüksek gebelik oranlarının ve yüz binlerce kürtajın bir sebebi olduğu söylenebilir...
ERKEKLER TERCİH EDİYOR
Bu yöntemi kadınlar mı, erkekler mi kim tercih ediyor?
Elbette erkekler tercih ediyor. Cinsel ilişkideki hazdan fazla taviz vermediklerini düşünüyorlar. Prezervatif sevmeyen erkek grubu için güzel bir yöntem. Kadınların bu yöntemi sevmediğini biliyoruz çünkü sonuçta gebe kalan kadın ve kürtajı ya da doğumu yaşayan da kadın oluyor. Prezervatif kullanmak istemeyen erkeği ikna etmek çok zor olduğu için kadınlar da "Hiç korunmamaktansa bu yöntemi kullanmak daha iyi" diye düşünüyor.
GELENEKSEL YÖNTEMLER HÂLÂ ÇOK İLGİ GÖRÜYOR
Geleneksel yöntemleri kullanma oranının çok yüksek olmasının nedeni nedir?
Bence eğitim eksikliğinden kaynaklanıyor. Belki de, yakın zamana kadar modern yöntemlere ulaşmakta sıkıntı oluyordu. Ama artık Sağlık Bakanlığı'nın bu konuda çok başarılı çalışmaları var. Sağlık Bakanlığı, Türkiye'nin her yerinde aile hekimliği sistemini ve sağlık ocaklarını yaydı. Buralarda doğum kontrol hizmetleri ücretsiz olarak veriliyor. Spiral takılacaksa ücretsiz takılıyor. Diğer yöntemlere ise oldukça ekonomik koşullarda ulaşılabiliyor.
İlgi görüyor mu?
Bu uzun bir yol... Türk halkının bunu kabul etmesi zamanla olacak. Bu yüzden modern doğum kontrol yöntemleri, toplumun büyük bir kısmı tarafından kullanılmıyor.
YILDA EN AZ 300 BİN KÜRTAJ YAPILIYOR
Türkiye'de her yıl kaç kürtaj operasyonu gerçekleştiriliyor?
Kürtaj, doğum kontrol yöntemlerinin en acımasızı ve en radikali... Bunu hiçbir zaman tavsiye etmiyoruz. Bebek olduktan sonra almak yerine, önlemek çok daha doğru... Yine de kürtaj, değişik faktörlerle dünya kuruldu kurulalı yapılan bir işlem. Türkiye'de yılda 300 bin civarında kürtaj yapıldığını biliyoruz. Birçok kişi kürtaj olduğunu söylemekten çekinir. Beş kürtajı olan "Bir tane" der, 10 tane kürtajı olan "İki tane" der... O yüzden bu rakamı da en az 300 bin olarak belirtmekte fayda var. Bu yüksek bir rakam ve hala yeterli doğum kontrol bilincine sahip olmamış birçok kişi olduğunu gösteriyor...
KÜRTAJI ŞEHİRLİ KADIN YAPTIRIYOR
Bir kez kürtaj olan kadın, aynı sorun ile yine gelir mi?
Hastanın kürtaj operasyonundan bir ay sonra kontrole gelmesini ve doğum kontrol yöntemine başlamasını öneriyoruz ama hasta gelmiyor! Kendi yöntemleriyle korunmaya çalışıyor... Ya yumurtlama dönemini tahmin etmeye ya da Türkiye'de çok kullanılan ve en başarısız yöntem olan geri çekme yöntemini kullanarak, korunmaya çalışıyor. Ve yine gebe kalabiliyor. Bu durum çok sık yaşanıyor. Batı'da bu tip durumlarla daha sık karşılaşıyoruz. Kırsal kesimde yaşayan kadınlar, çoğunlukla gebeliği kabul ederek doğum yapıyor. Ama özellikle nüfus artışı istemeyen, her şeyi planlı programlı yapan, geleceğini programlamış ve çocuk için kendini hazır hissetmeyen kentliler, daha fazla kürtaj yaptırıyor.
ERKEKLERİN ÇOĞU PREZERVATİF SEVMEZ
Prezervatif kullanımı ile ilgili birçok kampanya yapıldı... Bu projeler, Türkiye'deki prezervatif kullanma oranını nasıl etkiledi?
Bu çalışmaların, prezervatif kullanımında ciddi bir artış göstermediğini düşünüyorum. En azından bize gelen hastalar arasında böyle... Bizim kendi grubumuzda, spiralin ardından hemen doğum kontrol hapı geliyor. Ama Türkiye genelinde yapılan araştırmalar, prezervatifin kullanım oranı açısından spiralin ardından ikinci sırada olduğunu gösteriyor. Erkeklerin eczaneden ürünü almak gibi bir çekincesi var. Yanında taşıma sorunu var... Bulaşıcı cinsel hastalıklara rağmen erkeklerin çoğu prezervatifi sevmiyor ve kullanmıyor.
Doğum kontrol yöntemleri
Türkiye'de doğan bebeklerin yaklaşık beşte biri, ailelerin tam olarak hazır olmadıkları dönemde dünyaya geliyor. Prof. Dr. Teksen Çamlıbel, istenmeyen bebek kabusu yaşamaktan kaçınanlar için en sağlıklı doğum kontrolünün reçetesini yazdı
Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak:
Bu haber toplam 5332 defa okunmuştur
Etiketler: Beslenme, Diyet, Çocuk Sağlığı, Kişisel Bakım, Yaşam, Hamilelik, Erkek Sağlığı, Alerji, Kanser, Diyabet, Göz Sağlığı, Kalp Sağlığı, Güzellik, Estetik, ağız, diş, cinsel yaşam, fizik tedavi, ruh, psikiyatri, psikoloji, psi
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesinde "epidural" doğum uygulaması başladıDiyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesinde epidural doğum (prenses doğum) uygulaması başladı.
Karabük Üniversitesinde "Doğum Yönetiminde Sanal Gerçeklik Uygulamasının Geliştirilmesi" projesi geliştirildiKarabük Üniversitesinde (KBÜ) geliştirilen "Doğum Yönetiminde Sanal Gerçeklik Uygulamasının Geliştirilmesi" projesi, doğum süreçlerinde anne adaylarının ve sağlık çalışanlarının deneyimlerini iyileştirmeyi hedefliyor.
Terme'de Gebe Okulu, anne adaylarına destek sunuyorCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın öncülüğünde Sağlık Bakanlığı tarafından başlatılan "Normal Doğum Eylem Planı" kapsamında Terme Devlet Hastanesinde açılan Gebe Okulu eğitimlerine hız verildi.
Hastanelerde ve tıp merkezlerinde gebe okulu açılması zorunluluğu getirildiKadın hastalıkları ve doğum uzmanlığı dalında faaliyet gösteren Sağlık Bakanlığına bağlı hastaneler, üniversite hastaneleri ve özel hastaneler ile tıp merkezlerinde gebe okulu açılması zorunlu olacak.
- 15:28 - AstraZeneca Türkiye'ye İstanbul Marketing Awards'tan 4 ödül
- 12:13 - İSTİB aralık ayı meclis toplantısı gerçekleştirildi
- 11:58 - Acil vaka tecrübeleri KTÜ'lü doktorlara birincilik getirdi
- 16:58 - TBMM Akran Zorbalığının Araştırılması Alt Komisyonu toplandı
- 16:13 - 2024/2. Dönem Tıbbi Ve Ekonomik Değerlendirme Komisyonu Kararlarına İstinaden Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesinde Yapılan Düzenlemeler hakkında duyuru
- 15:33 - Adana'da tartıştığı doktoru bıçaklayan sürücü tutuklandı
- 17:03 - TÜ'de "Farklı Perspektiflerden Sağlık Yönetimi" paneli düzenlendi
- 16:10 - Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesinde Yapılan Düzenlemeler Hakkında Duyuru 2024/49
- 15:58 - "Erkeklerin Dünyası 2024 Araştırması" sonuçları açıklandı
- 15:53 - Çarşamba Devlet Hastanesinde şaşılık ameliyatı yapılmaya başlandı
- 15:38 - Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesinde "epidural" doğum uygulaması başladı
- 15:38 - Trabzon'da "Geçmişten Günümüze Sağlık Yönetimi" paneli düzenlendi
- 15:38 - Diyarbakır İl Sağlık Müdürlüğünden "medikal firma yetkililerinin ameliyatlara müdahil olduğu" iddiasına ilişkin açıklama
- 15:28 - Ümraniye'de sağlık görevlilerine saldırıp ambulansa zarar veren zanlı yakalandı
- 14:33 - Nuh Naci Yazgan Üniversitesi'nde ilkokul yararına kermes düzenlendi
- 14:23 - Vali Aksoy, Yunus Emre Devlet Hastanesi'nin otopark alanındaki çalışmaları inceledi
- 14:08 - Kadına Karşı Şiddet ve Ayrımcılığın Önlenmesine Yönelik Meclis Araştırma Komisyonu toplandı
- 12:28 - Acil tıp teknisyeni iş hayatının stresini Karadeniz'de zıpkınla balık avlayarak atıyor
- 11:28 - Yeşilay "sanal kumara" savaş açtı
- 11:13 - Kocaeli'de ücretsiz kanser taraması yapılıyor
- 11:08 - Annesinden karaciğer nakledilen bebeğe aynı ameliyatta bağırsaktan da safra yolu yapıldı
- 16:53 - Fast food tüketimi öğrenme bozukluklarına neden oluyor
- 16:43 - Antalya'da tedavisi süren Ferdi Tayfur ameliyat edildi
- 15:28 - Türkiye'nin gençlik profili ortaya çıkarıldı
- 15:13 - Kayseri'ye Türkiye'nin 16'ncı Adli Tıp Grup Başkanlığı kuruldu
- 15:08 - İzmir'de 2018'de anestezide azot verildiği iddiasıyla beyin felci geçiren çocuk öldü
- 14:58 - Trabzon'da "Uluslararası Sağlık Zirvesi" düzenlenecek
- 14:48 - Ümraniye'de sağlık ekiplerinin tedavisini reddeden bir kişi ambulansı yumrukladı
- 14:33 - Ordu'da 18 öğrenci gıda zehirlenmesi şüphesiyle hastaneye kaldırıldı
- 14:23 - Kırklareli'nde Yenidoğan Canlandırma Programı kapsamında sağlık personeline eğitim verildi
- 14:08 - Bilecik Sağlıklı Hayat Merkezi, yeni binasında hizmet vermeye başladı
- 13:48 - Bakan Göktaş, "Dijital Dünyada Çocuk Çalıştayı"nın açılışında konuştu:
- 13:28 - ABB'nin evde sağlık ve danışmanlık hizmeti 572 vatandaşa ulaşıyor
- 13:13 - Enuygun'dan Türkiye'nin yedi bölgesinden termal ve kaplıca önerileri
- 12:58 - Muş'ta hasta bebek ambulans uçakla Ankara'ya nakledildi
- 20:08 - Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Türkiye Yüzyılı'nın Emektarları" programına katıldı: (1)
- 19:23 - Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Işıkhan, "Türkiye Yüzyılı'nın Emektarları" programında konuştu:
- 19:03 - Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde kalp hastalıklarına yönelik panel düzenlendi
- 17:13 - Çorum'da 18 öğrenci gıda zehirlenmesi şüphesiyle hastaneye kaldırıldı
- 16:58 - Diyarbakır'da 1553 sağlık çalışanı katıldıkları eğitim programlarında sertifika aldı
- Pandemi Hastaneleri konulu duyuru
- Elektif İşlemlerin Ertelenmesi ve Diğer Alınacak Tedbirler konulu duyuru
- 3 Mart 2020 Değişiklik Tebliğleri İşlenmiş Güncel 2013 SUT (SGK)
- Sağlık Uygulama Tebliği EK-2/C değişen maddeler ve fiyat ve artış oranları-03.03.2020
- Sağlık Uygulama Tebliği EK-2/B değişen maddeler ve fiyat ve artış oranları-03.03.2020
- Sağlık personeli dinlenme odalarında düzenleme yapılması hakkında duyuru
- Ve burası da bir devlet hastanesi
- 14 soruda Koronavirüs hakkında kendinizi test edin...
- Gilaburu meyvesi kanserden koruyor
- Endonezya’daki deprem: Ölü sayısı bin 203'e yükseldi
12345678
- Acil vaka tecrübeleri KTÜ'lü doktorlara birincilik getirdi
- AstraZeneca Türkiye'ye İstanbul Marketing Awards'tan 4 ödül
- İSTİB aralık ayı meclis toplantısı gerçekleştirildi
- 2024/2. Dönem Tıbbi Ve Ekonomik Değerlendirme Komisyonu Kararlarına İstinaden Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesinde Yapılan Düzenlemeler hakkında duyuru
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim