Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı Hacı Bayram Tonbul, 2013 Kasım ayında yapılacak Kamu Personeli Danışma Kurulu toplantısında doğum izninin 16 haftadan 18 haftaya çıkmasında makul olunacağının kendilerine söylendiğini bildirdi.
Hacı Bayram Tonbul, yaptığı açıklamada, kasım ayında yapılacak Kamu Personeli Danışma Kurulu toplantısının planlanandan önce yapılması için talepleri olduğunu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik tarafından talebin kabul edildiğini ama tarihin henüz net olmadığını söyledi. Kamu Personeli Danışma Kurulu toplantısının bir amacı olduğuna işaret eden Tonbul, toplu sözleşme sürecinde görüşülemeyen, görüşülen ama bir karara bağlanmayan ve kanun değişikliği gerektiren konuların bu toplantıda görüşüleceğini belirtti. Tonbul, toplu sözleşme sürecinde Memur-Sen olarak kadın istihdamı ile aile ve çocuklarla da ilgili taleplerinin olduğunu vurgulayarak, "Eş yardımı ve çocuk yardımının artırılması doğum izinlerinin, doğum sonrası izinlerinin uzatılması konusunda da 24 hafta gibi bir talebimiz var. Bunun gibi taleplerimizle ilgili bize dediler ki; Kapsamlı bir çalışmamız var. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının da çalışmaları var. Bu kapsamda bu konuları daha sonra görüşelim" diye konuştu.
Kreş yardımının detaylı bir şekilde çalışılmasını istiyoruz
Tonbul, Kamu Personeli Danışma Kurulu toplantısında öncelikle çalışmayan eşler için destek isteyeceklerini bildirdi. Hükümetin 3 ve daha fazla çocuğu önemsediğine dikkati çeken Tonbul, insanları teşvik edecek bir paketin henüz açıklanmadığını da söyledi. Ailelere 19 lira çocuk yardımı ödendiğini hatırlatan Tonbul, bu ücretin az olduğunu ve insanları en azından memurları, çocuk yapmaya teşvik edemeyeceğini savundu. Tonbul, şöyle konuştu: "Çalışan anneler için özellikle büyükşehirlerde çocukların bakımı problem olmaya başladı. Çünkü özel kreşler çok pahalı ve kamu kreşleri de sosyal tesis gibi düşünülüyor. Dolayısıyla kamu kurumlarındaki kreşlerde de devlet desteği çekildi, rekabet gücüyle çalışan kurumlar haline geldi. Biz, 'memurlar ve kamuda çalışan işçiler açısından kamu kreşleri çoğaltılsın' diyoruz. 50 ve daha fazla çalışanı olan iş yerlerdeki kamu kreşleri, teşvik edilsin ve bunlar sosyal tesisden çıkartılarak eğitim kurumu haline getirilsin hatta gerekirse Milli Eğitim Bakanlığına bağlansın. Kreş yardımının detaylı bir şekilde çalışılmasını istiyoruz."
Doğum izni 18 hafta olacak
Tonbul, doğum sonrası 24 hafta izin taleplerinin olduğunu kaydederek, özel sektörün bu duruma itirazı olduğunu açıkladı. Bütün kadınların kamuda çalışmadığını vurgulayan Tonbul, "Özel sektörde çalışanlar da var. Bu durum 'kadın istihdamında ileride bir sorun çıkartır mı' gibi bir soruyu gündeme getirdi. Şu anda doğum izni 16 hafta, bunun 18 haftada makul olacağı söylendi. Bizim açımızdan da 18 hafta olabilir" diye konuştu.
Kadınlardan kendilerine, "Biz çocuğumuza yeteri kadar zaman ayıramıyoruz fakat çalışmak zorundayız" şikayetinde bulunduklarına değinen Tonbul, "Yarım gün çalışarak, devlet primlerini tam ödeyerek, gerekirse yarım maaş da alarak çalışmak isteyen memurlar açısından böyle bir alternatif sunulması talebimizi de ilettik. Yani bir anne istediği tarihlerde yarım gün çalışarak çocuklarına daha fazla zaman ayırmış olacak. Bu konu da paketin içinde görüşülecek konular arasında olacak" değerlendirmesinde bulundu.
30 yıllık süre sınırlandırması kaldırılmalı
Tonbul, memurlarda kıdem tazminatı ya da emekli ikramiyesi hesabının 30 yıl ile sınır olduğunu ve bunun kanunla çelişkili olduğunu söyledi. İşçilerde böyle bir durumun olmadığını savunan Tonbul, şunları kaydetti: "Biz 30 yıllık süre sınırlamasının kaldırılmasını istiyoruz. Çünkü son Sosyal Güvenlik yasasıyla 2008'den sonra işe girenler zaten 65 yaşına kadar çalışacaklar. Eski memurlara da işe girdikleri yıl itibarıyla yaş sınırı getirdiler. Adaleti sağlamak açısından bundan sonra giren memur bir derece üstten başlasın. Ayrıca memurlar için disiplin affının tekrar gündeme getirilmesi gerekir. Bu taleplerimiz de masada görüşülecek konular arasındadır."