• BIST 9549.89
  • Altın 3005.805
  • Dolar 34.5348
  • Euro 36.0249
  • Ankara 10 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 14 °C
  • İzmir 19 °C

"Doğu bölgelerinde fazla tüketilen çay yemek borusu kanseri nedeni"

"Doğu bölgelerinde fazla tüketilen çay yemek borusu kanseri nedeni"
''8. Ulusal Göğüs Cerrahisi Kongresi'nde konuşan Türk Göğüs Cerrahisi Derneği Başkanı Prof. Dr. Elbeyli: "Doğu bölgelerinde fazla tüketilen çay, yemek borusu kanserinin nedenlerinden biri" dedi.

Türk Göğüs Cerrahisi Derneği (TGCD) Başkanı Prof. Dr. Levent Elbeyli, akciğer kanserinin Sağlık Bakanlığının verdiği rakamlara göre ölüm nedenlerinde birinci sırada yer aldığını belirtti. Elbeyli, yemek borusu kanserinin çay tüketiminin yoğun olduğu doğu bölgelerinde daha çok görüldüğünü de bildirdi.

8. Ulusal Göğüs Cerrahisi Kongresi, Antalya'da başladı. Kongre kapsamındaki basın toplantısında konuşan Elbeyli, bu yıl Avrupa Göğüs Cerrahisi Derneğiyle ortaklaşa düzenledikleri kongreye yurt içi ve yurt dışından 400 kişinin katıldığını söyledi.

Elbeyli, göğüs cerrahisinin ana konularından birinin akciğer kanseri olduğunu ifade ederek, "Akciğer kanseri Sağlık Bakanlığının verdiği rakamlara göre ölüm nedenlerinde birinci sırada yer alıyor. Kanser tedavisinde hayat kurtaran tek tedavi yöntemi cerrahidir. Biz dernek olarak kanseri hedef haline getirdik" dedi.

Elbeyli, yemek borusu kanserinin de en önemli belirtisinin yutma güçlüğü olduğunu bildirdi. Yemek borusu kanserinin görülme sıklığının bölgelere göre değiştiğine işaret eden Elbeyli, şöyle konuştu:

"Doğu bölgelerinde fazla tüketilen çay, yemek borusu kanserinin nedenlerinden biridir. Ayrıca doğu bölgelerinde bulunan toprak türlerine bağlı yeme alışkanlıklarının da önemi var. Yemek borusu kanseri bir açıdan tek başına değil bazen mideyle ortak kanser sorunları oluşturuyor. Akciğer kanserine göre biraz daha zor bir iş. Hastaların uzun dönem sağ kalımları bir miktar daha olumsuz."

- Terleme tedavisi

Kongre Başkanı Doç. Dr. Ilgaz Doğusoy da Türkiye'de sigara içme oranının yüksek olduğunu, bu nedenle akciğer kanserine yakalanan kişi sayısının da her yıl arttığını belirtti.

Akciğer kanserini önleme adına Sağlık Bakanlığıyla iletişim kurduklarını anlatan Doğusoy, "Diğer kanser türleri gibi akciğer kanseri için de tarama programları başlattık. Sağlık Bakanlığı şu aşamada bu konuda bir girişimde bulunmuyor ama görüşmelerimiz devam ediyor. Erken tarama programlarının hastalığın tedavisinde başarılı olması açısından gerekli olduğunu düşünüyoruz" dedi.

- Terleme tedavisi

Doç. Dr. Ilgaz Doğusoy, özellikle el, yüz, ayak ve koltuk altında oluşan bölgesel terlemelerle ilgili birçok tedavi yöntemi olduğunu kaydetti. Bölgesel terlemelerde cerrahi yöntemlerle yüzde 100'e yakın başarı sağlandığını anlattı. Doğusoy, şu değerlendirmede bulundu:

"Bölgesel terlemeleri 5 milimetrelik bir delikten içeriye girerek yaptığımız ufak bir ameliyatla bile yüzde 100 oranında önleyebiliyoruz. Özellikle gençlerde ergenlikten sonra bu terlemeler o kadar ciddi rahatsızlıklar oluyor ki başka birisinin elini bile tutamıyorlar. Bu hastalık ciddi bir psikolojik sorun haline geldiği için kullanılan deodorantlar ve botoks tedavileri pek faydalı olmuyor."

Kongre, 26 Nisan'da sona erecek.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2988 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim