Sağlık Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı'nca Doğrudan Temin (22/F) ile yapılan alımlar ve azami stok miktarı uygulaması ile ilgili duyuru yayımlanmıştır;
T.C.
SAĞLIK BAKANLIĞI
Strateji Geliştirme Başkanlığı
Sayı: B.10.0.SGB.0.84.00.01/949-13226 07.12.2011
Konu: Azami Stok Miktarı Uygulaması.
……….…VALİLİĞİNE
(İl Sağlık Müdürlüğü)
İlgi: a) 05.04.2011 tarihli ve 2011/27 sıra nolu genelge.
b) 05.10.2011 tarihli ve 2011/54 sıra nolu genelge.
Bilindiği üzere Bakanlığımızca yayımlanan genelgeler ile satın alma uygulamaları ve stok yönetimi hususunda bir takım düzenlemeler yapılmıştır. En son yayımlanan ilgi (b)’de kayıtlı genelge ile kurumlarımızda ürün bazında stok miktarı uygulamasına geçilmiştir.
Anılan genelgede; “…Özelliğinden ve belli süre içinde kullanılma zorunluluğundan dolayı stoklanması ekonomik olmayan ortez protez, (endoprotez malzemeleri), beyin cerrahi, mikro cerrahi malzemeleri gibi uygulama esnasında hastaya göre belirlenebilen ve hastaya özgü olan ürünlerde stoklu çalışılmayacak olup mal kabulleri buna göre yapılacaktır…” hükmü yer almıştır.
Kurumlarımızdan alınan geri bildirimlerde, söz konusu hükümde yer alan “…stoklu çalışılmayacak…” ifadesinin satın alma usulü ile ilişkilendirilerek, anılan mal ve malzemelerin il düzeyinde yapılacak toplu çerçeve anlaşmalar veya toplu alımlarla karşılanmasının zorunlu olmaktan çıkartılarak sadece doğrudan temin usulü (22/f) ile karşılanacağı gibi yanlış değerlendirmeler yapıldığı görülmüştür.
Mezkûr genelgede yer alan “…stoklu çalışılmayacak…” ifadesi, vaka ihtiyaçları doğrultusunda peyderpey mal kabullerini içeren stok yönetimine ilişkin bir düzenlemedir. İhale dokümanlarının malın teslim alma şekil ve şartları ile teslim programı bölümleri bu düzenlemeye uygun olarak hazırlanacaktır. Örneğin; teslimat programı, kullanılacak malzemenin özelliğine göre vaka başı belirlenebileceği gibi günlük veya haftalık vaka öngörüsüne göre de belirlenebilecektir.
Diğer taraftan 4734 sayılı Kamu İhale Kanununda açık ihale usulü ve belli istekliler arasında ihale usulü temel ihale usulleri olarak belirlenmiş olup, ihtiyaçların temel ihale usulleri ile karşılanmasının mümkün olmadığı özel durumlar için ise (Kanunun 21 ve 22 nci maddelerinde sayılan hallerin gerçekleştiği durumlarda) pazarlık usulü veya doğrudan temin yöntemi ile alım yapılabilmesine imkân sağlanmıştır.
Kanunun 22 nci maddesinin (f) bendi de ihtiyaçların temel ihale usulleri ile karşılanmasının mümkün olmadığı özel durumlarda sağlık hizmetinin kesintisiz yürütülmesi amacı ile kullanılabilecek bir alım yöntemi olup, anılan özel durumlar haricinde temel alım usulü gibi değerlendirilmemesi gerekmektedir.
Sonuç olarak; Tıbbi sarf malzemesi, ilaç, serum, anti serum, aşı, ortez, protez gibi ihtiyaçların, öncelikle Kanunda öngörülen temel ihale usulleri ve ilgi (a)’da kayıtlı genelgede yer alan düzenlenmelere uygun olarak, bu güne kadar olduğu gibi bundan sonra da il düzeyinde yapılacak toplu çerçeve anlaşmalar veya toplu alımlarla karşılanması gerekmektedir. İlgi (b)’de kayıtlı genelge ile bu hususta herhangi bir değişiklik ve düzenleme yapılmamıştır.
Konunun iliniz dâhilindeki tüm kurum idarecilerine, satın alma ve stok birim sorumluları ile taşınır kayıt kontrol yetkililerine tebliğinin sağlanması hususunda;
Bilgilerinizi ve gereğini rica ederim.
Memet ATASEVER
Bakan a.
Başkan
DAĞITIM:
Gereği: Bilgi:
81 İl Valiliği Teftiş Kurulu Başkanlığına