• BIST 9739.72
  • Altın 3053.917
  • Dolar 35.4541
  • Euro 36.5244
  • Ankara 7 °C
  • İstanbul 6 °C
  • Bursa 8 °C
  • Antalya 13 °C
  • İzmir 11 °C

Doğru egzersiz rehberi

Doğru egzersiz rehberi
Obezite tehlikesini 70 yıl önce öngören ABD, toplumsal fiziksel aktivite kampanyaları başlattı. Modern hayatın kısıtlı hareket sunduğu ...

Obezite tehlikesini 70 yıl önce öngören ABD, toplumsal fiziksel aktivite kampanyaları başlattı. Modern hayatın kısıtlı hareket sunduğu günümüzde ise egzersizi artırmak şart.

Yıllarca yapılan çalışmalar fiziksel aktivitenin önemli derecede sağlığı geliştirdiğini göstermişti. Son yayınlar artık toplumdaki bireylerin düzenli egzersiz yapmasının halk sağlığı açısından bir çok hastalığa karşı koruyucu olduğunu da göstermektedir. Bu da ülkeleri büyük sağlık masraflarından kurtarır. Toplum için fiziksel aktivite kılavuzu ilk olarak Amerika’da 2. Dünya Savaşı döneminden sonra yayınlanmıştır. Obezitenin yagınlaşmaya başlaması ile fiziksel aktivitenin önemi anlaşılmış ve ardından 70’li yıllardan başlayarak fiziksel aktivite kılavuzları her 3-5 yılda bir halka duyurulmaya ve tanıtılmaya çalışılmıştı. Şu an ise Türkiye dahil birçok ülkenin, kendine özgü veya değil, fiziksel aktivite kampanyaları mevcuttur. Dünyada en çok saygı duyulan fiziksel aktivite kılavuzlarından biri olan Amerikan fiziksel aktivite verilerini sizlerle paylaşmak istiyorum.

Çocuk ve ergenler (6-17 yaş): Bu yaş grubu her gün 1 saat veya daha fazla fiziksel aktivite yapmalıdırlar. Bu sürenin çoğunun orta veya yüksek yoğunlukta aktivite ile geçirilmelidir. En doğrusu çocukları spora yönlendirmek ve seçimi onlara bırakmak olacaktır.

Yetişkinler (18-64 yaş): Bu yaş grubu haftanın beş günü yarımşar saat süreyle veya haftada 2.5 saat orta yoğunlukta veya 1.5 saat yüksek tempolu fiziksel aktivite yapmalı-dır. Bu süreyi illa ki spor salonunda değil, dışarıda yapabilecekleri bir sporla da değerlendirebilirler.

Yaşlı yetişkinler (65 yaş ve üzeri): Yaşlı bireyle de yetişkin bireyler için bulunulan tavsiyelere uymalıdırlar. Eğer fiziksel veya kronik sorunlardan dolayı aktivite yapamıyorlarsa, durumları el verdiği kadar aktivite yapmalıdırlar. Unutulmamalıdır ki yaşlıların dengelerini koruyup düşmemeleri için aktivite yapmaları çok önemlidir.

Selahattin DÖNMEZ
[email protected]

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3467 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim