Vücut hücrelerinin kontrolsüz şekilde bölünüp çoğalması ile karakterize olan kanser, insanların belki de en korkulu rüyalarından biridir. Ortalama insan ömrünün uzadığı günümüz toplumunda, kalp damar hastalıklarından sonra ikinci sıradaki ölüm nedenidir. Bir erkeğin herhangi bir kansere yakalanma riski % 43,4 iken, bu oran kadınlarda %38’ler civarındadır. Özel BSK Eskişehir Anadolu Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. Mehmet Çelebioğlu, kanserlerin ortaya çıkmasında kalıtsal faktörlerin yanısıra sigara, çeşitli viral enfeksiyonlar, radyosyona maruziyet ve beslenme alışkanlıkları önemle üzerinde durulması gereken çevresel faktörlere dikkat çekiyor.
Yapılan araştırmalara göre şişmanlarda, şeker hastalarında, diyetsel yağ ve proteini fazla alanlarda kanser daha sık görülmektedir.
Çağımızın hastalığı olan kanserden korunmak için öneriler:
1) Fazla kilolardan bir an önce kurtulmak gereklidir. Kalori kısıtlamasının ve düzenli egzersizin tümör büyümesini durdurduğu yıllardan beri bilinmektedir.
2) Günlük toplam kalorinin %30’undan azını yağlar oluşturmalıdır. Mümkün olduğu kadar az yağlı beslenmek, tereyağ, margarin gibi doymuş yağ miktarını azaltmak gereklidir. Bu tür yağları fazla tüketmek bağırsak, rektum, meme ve rahim kanserlerine yol açabilmektedir.
3) Günlük protein tüketimi toplam kalorinin %15’ini geçmemelidir. Daha çok beyaz etler tercih edilmeli, kırmızı et haftada en fazla bir-iki gün tüketilmeli ve işlenmiş et ürünlerinden (şarküteriden) uzak durulmalıdır. Aşırı protein tüketimi meme, bağırsak, rahim, pankreas ve böbrek kanserlerini tetiklemektedir.
4) Diyetteki şeker ve tuz fazlalığı da, pankreas, mide ve bağırsak kanseri riskini artırmaktadır. O nedenle mümkün olduğu kadar tatlılardan, tuzlu salamuralardan ve turşulardan uzak durmak gereklidir.
5) Alkol kullanılıyorsa alımı iyice azaltılmalı, hatta bırakılmalıdır.
6) Yiyecekleri pişirirken yüksek ısıda kızartmak-kömürde ızgara yapmak yerine, haşlama veya fırında pişirme yöntemlerini uygulamak gerekir.
7) Diyetimiz lif oranı yüksek meyvalardan, yeşil yapraklı sebzelerden, kurubaklagillerden, kuruyemişlerden, tam tahıl ürünlerinden, omega-3 yağ asitleri içeren balıklardan zengin olmalıdır.
8) Vitamin C, folik asit, selenyum, beta-karoten, vitamin D, kalsiyum ve magnezyumun da koruyucu etkisi vardır. Özellikle soya fasulyesi, brokoli, maydonoz, lahana, kayısı, sarımsak, ıspanak, fındık, zeytinyağı, incir, havuç ve domates mucizevi etkileri olan doğal kanser savaççılarıdır.