Yaşlılık belirtileriyle savaşan kremlere, ilaçlara ve kimyasallara çuval dolusu para ödemenize hiç gerek yok. Doğanın sunduğu mucize besinler DNA kırılmalarını ve kronik hastalıkları önlüyor.
Yaşamınızın her döneminde hayatınızdan çıkarmamanız gereken besinleri biliyor muydunuz? İşte size yaşlanmayı önleyen ve sağlıklı kilo vermede yardımcı olacak besin kılavuzu ve bu besinlerin içerisinde bulunan etken bileşenler listesi...
Yaşlanmış, hasara uğramış ve sağlığını yitirmiş hücrelerin büyümesini durdurur. Kuru fasulye, baklagiller ve soya fasulyesi ile soya sütü izoflavonlar açısından zengindir. Haftada 2 kere mutlaka kuru fasulyeyi zeytinyağlı yemeğini yemek, haftada 1 kere 1 su bardağı soya sütü içmek veya kuru baklagilleri kendi suyunda haşlayıp 1’er avuç salatalara eklemek sağlıklı bir yaşam için yapılması gereken en önemli davranışlardan ilkidir.
Her gün maruz kaldığımız kirli hava, sigara dumanı ve organik maddelerin yanık ürünlerinin hücrelere olan zararlı etkilerini önler. Üzüm, ahududu, elma, çilek ve hint safranı ellagit asit zenginidir. Üzüm çekirdeğiyle yiyin.Bunun dışında pancar ve limon kabuğu da radyasyonun tesirinden korur.
Vücutta demiri kontrol ederek oksidatif stresi önler. Örnek verecek olursak bakla, soya fasulyesi, pirinç, buğday, darı, mısır ve yulaf gibi tahıllarda bulunmaktadır. Haftanın en az 2 günü bu besinleri ister ana yemek olarak isterseniz salatalara haşlayarak ekleyin.
Sinir sistemini düzeltir. Brokoli, Brüksel lahanası, lahana, karnabahar, kıvırcık lahana, şalgam yeşil sebzeler indollerin yer aldığı önemli bitkilerdir. Salatalara bu sebzelerden eklemeyi unutmayın.
Hormonların fizyolojik etkileri dışında zararlı etkiler oluşturmalarını önler. Havuç, narenciye, çilek, elma, frambuaz, brokoli, siyah ve yeşil çay, maydanoz, soya fasulyesi, tahıllar, lahana, kabak, patates, domates, salatalık gibi sebze ve meyveler flavonoidlerce zengin kaynaklardır. Et balık ve tavuk yanına garnitürünüzü bu sebzelerden hazırlayın.
Dokularda yoğunlaşmış oksidatif stresi önler. En önemli terpen kaynakları narenciye, kiraz, vişne gibi meyvelerde bulunmaktadır. Narenciye meyvelerinin taze sıkılmış formları yaşlanmanızı önler.
Kan düzeyi dengesizliklerinin giderilmesinde aktif rolü vardır. Başlıca fenolik asit bulunduran meyve ve sebzeler, fındık, ceviz gibi kabuklu yemişler, havuç, kiraz, vişne, elma, çilek, frambuaz, brokoli, portakal, domates ve kepekli tahıllardır.
Hücrelerin yapısına zararlı etkileri olan maddelerin tesirlerinin önlenmesini sağlar. Kumarinler maydanoz yapraklarında bolca bulunmaktadır.
Kansere düşman DNA’ya dost
Polifenoller: Antioksidan etkinliği güçlü mikro besinlerdendi ve hücreleri korur. Yeşil çay ve üzüm çeşitleri polifenollerce zengindir. Popüler bir içecek olan çayın bol miktarda antioksidan polifenol içerdiği saptanılmıştır. Zeytinyağı polifenollerden zengin diğer bir bitkisel üründür.
Likopenler: Kanser önleyicidir. Erkek cinsiyet hormonlarının düzey ve aktivitesini düzenler. Domates, karpuz ve greyfurt likopenlere en iyi örnektir.
Glissirizin: DNA hasarını, hormonların istenmeyen yan etkilerinin oluşmasını önler. Bilinen en önemli glissirizin kaynağı meyan köküdür.
İzotiyosiyanatlar: En bilinen etkisi DNA hasarını önlemedeki başarısıdır. Turp ve lahanada önemli düzeyde bulunur.
Karotenoidler: DNA kırılmalarını önler ve kanser önleyicidir. Domates, havuç suyu, ıspanak, karnabahar, beyaz ve kırmızıturp, üzüm, kivi, ananas, patlıcan, kereviz, rezene kök ve yaprakları karotenoidler açısından zengindir.
Sülfitler: Kimyasal maddelerin vücuttan atılmasını sağlar. Sarımsak, soğan, pırasa, ananas ve brokolide önemli düzeylerde izole edilmişlerdir.
Bitkilerdeki yağlar: Tüm bitkiler yapısal bileşiklerinden biri olan yağları içerir. Bu yağlar doymuşluk, tekli ve çoklu doymamışlık özellikleri açısından bir dengededir. Ancak, insan sağlığı dikkate alındığında tamamen yararlı veya tamamen sakıncalı olarak nitelenebilen bir bitkisel yağ yoktur. Diyetle alınan yağların yapısı, doymuşluk derecesi ve zincir uzunluğu kadar, bir bitki türüne dayalı yağların sürekli ve ağırlıklı olarak alınmaması seçici davranmamızı gerektiren hususlardır. Örneğin, sadece tahıla dayalı beslenme, insan ve hayvanlarda çoklu doymamış yağ dengesizlikleri, şişmanlık ve glikoz intoleransına yol açar.
Doğadan gençlik iksirleri
Yaşlılık belirtileriyle savaşan kremlere, ilaçlara ve kimyasallara çuval dolusu para ödemenize hiç gerek yok. Doğanın sunduğu mucize besinler DNA kırılmalarını ve kronik hastalıkları önlüyor.
Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak:
Bu haber toplam 5865 defa okunmuştur
Etiketler: Beslenme, Diyet, Çocuk Sağlığı, Kişisel Bakım, Yaşam, Hamilelik, Erkek Sağlığı, Alerji, Kanser, Diyabet, Göz Sağlığı, Kalp Sağlığı, Güzellik, Estetik, ağız, diş, cinsel yaşam, fizik tedavi, ruh, psikiyatri, psikoloji, psi
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Fast food tüketimi öğrenme bozukluklarına neden oluyorMarmara Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi Prof. Dr. Meral Yüksel, fast food türü beslenmenin yağ dokusu ve kandaki şeker düzeyini artırarak öğrenme bozukluklarına neden olabildiğini söyledi.
Çukurova Üniversitesinde üretilen aktif karbonlu yoğurt tanıtıldıÇukurova Üniversitesi (ÇÜ) bünyesinde üretilen aktif karbonlu yoğurdun tanıtımı yapıldı.
Gıda mühendislerine göre katkı maddeleri "ayarında" olursa sağlığa zararsızGıda mühendisleri, ürünlerde kullanılan katkı maddelerinin belirlenen limitler ve bilimsel veriler ışığında, uygun dozda kullanılması durumunda insan sağlığı açısından zararlı etkisinin bulunmadığını bildirdi.
Bazal metabolizma hızı kilo alıp vermede rol oynuyorBayındır İçerenköy Hastanesi Beslenme ve Diyetetik Bölümünden Uzman Diyetisyen Şeyda Aydın Yaşar, metabolizma hızının kişinin kilo alıp vermesinde büyük rol oynadığını bildirdi.
- 15:28 - AstraZeneca Türkiye'ye İstanbul Marketing Awards'tan 4 ödül
- 12:13 - İSTİB aralık ayı meclis toplantısı gerçekleştirildi
- 11:58 - Acil vaka tecrübeleri KTÜ'lü doktorlara birincilik getirdi
- 16:58 - TBMM Akran Zorbalığının Araştırılması Alt Komisyonu toplandı
- 16:13 - 2024/2. Dönem Tıbbi Ve Ekonomik Değerlendirme Komisyonu Kararlarına İstinaden Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesinde Yapılan Düzenlemeler hakkında duyuru
- 15:33 - Adana'da tartıştığı doktoru bıçaklayan sürücü tutuklandı
- 17:03 - TÜ'de "Farklı Perspektiflerden Sağlık Yönetimi" paneli düzenlendi
- 16:10 - Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesinde Yapılan Düzenlemeler Hakkında Duyuru 2024/49
- 15:58 - "Erkeklerin Dünyası 2024 Araştırması" sonuçları açıklandı
- 15:53 - Çarşamba Devlet Hastanesinde şaşılık ameliyatı yapılmaya başlandı
- 15:38 - Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesinde "epidural" doğum uygulaması başladı
- 15:38 - Trabzon'da "Geçmişten Günümüze Sağlık Yönetimi" paneli düzenlendi
- 15:38 - Diyarbakır İl Sağlık Müdürlüğünden "medikal firma yetkililerinin ameliyatlara müdahil olduğu" iddiasına ilişkin açıklama
- 15:28 - Ümraniye'de sağlık görevlilerine saldırıp ambulansa zarar veren zanlı yakalandı
- 14:33 - Nuh Naci Yazgan Üniversitesi'nde ilkokul yararına kermes düzenlendi
- 14:23 - Vali Aksoy, Yunus Emre Devlet Hastanesi'nin otopark alanındaki çalışmaları inceledi
- 14:08 - Kadına Karşı Şiddet ve Ayrımcılığın Önlenmesine Yönelik Meclis Araştırma Komisyonu toplandı
- 12:28 - Acil tıp teknisyeni iş hayatının stresini Karadeniz'de zıpkınla balık avlayarak atıyor
- 11:28 - Yeşilay "sanal kumara" savaş açtı
- 11:13 - Kocaeli'de ücretsiz kanser taraması yapılıyor
- 11:08 - Annesinden karaciğer nakledilen bebeğe aynı ameliyatta bağırsaktan da safra yolu yapıldı
- 16:53 - Fast food tüketimi öğrenme bozukluklarına neden oluyor
- 16:43 - Antalya'da tedavisi süren Ferdi Tayfur ameliyat edildi
- 15:28 - Türkiye'nin gençlik profili ortaya çıkarıldı
- 15:13 - Kayseri'ye Türkiye'nin 16'ncı Adli Tıp Grup Başkanlığı kuruldu
- 15:08 - İzmir'de 2018'de anestezide azot verildiği iddiasıyla beyin felci geçiren çocuk öldü
- 14:58 - Trabzon'da "Uluslararası Sağlık Zirvesi" düzenlenecek
- 14:48 - Ümraniye'de sağlık ekiplerinin tedavisini reddeden bir kişi ambulansı yumrukladı
- 14:33 - Ordu'da 18 öğrenci gıda zehirlenmesi şüphesiyle hastaneye kaldırıldı
- 14:23 - Kırklareli'nde Yenidoğan Canlandırma Programı kapsamında sağlık personeline eğitim verildi
- 14:08 - Bilecik Sağlıklı Hayat Merkezi, yeni binasında hizmet vermeye başladı
- 13:48 - Bakan Göktaş, "Dijital Dünyada Çocuk Çalıştayı"nın açılışında konuştu:
- 13:28 - ABB'nin evde sağlık ve danışmanlık hizmeti 572 vatandaşa ulaşıyor
- 13:13 - Enuygun'dan Türkiye'nin yedi bölgesinden termal ve kaplıca önerileri
- 12:58 - Muş'ta hasta bebek ambulans uçakla Ankara'ya nakledildi
- 20:08 - Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Türkiye Yüzyılı'nın Emektarları" programına katıldı: (1)
- 19:23 - Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Işıkhan, "Türkiye Yüzyılı'nın Emektarları" programında konuştu:
- 19:03 - Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde kalp hastalıklarına yönelik panel düzenlendi
- 17:13 - Çorum'da 18 öğrenci gıda zehirlenmesi şüphesiyle hastaneye kaldırıldı
- 16:58 - Diyarbakır'da 1553 sağlık çalışanı katıldıkları eğitim programlarında sertifika aldı
- Pandemi Hastaneleri konulu duyuru
- Elektif İşlemlerin Ertelenmesi ve Diğer Alınacak Tedbirler konulu duyuru
- 3 Mart 2020 Değişiklik Tebliğleri İşlenmiş Güncel 2013 SUT (SGK)
- Sağlık Uygulama Tebliği EK-2/C değişen maddeler ve fiyat ve artış oranları-03.03.2020
- Sağlık Uygulama Tebliği EK-2/B değişen maddeler ve fiyat ve artış oranları-03.03.2020
- Sağlık personeli dinlenme odalarında düzenleme yapılması hakkında duyuru
- Ve burası da bir devlet hastanesi
- 14 soruda Koronavirüs hakkında kendinizi test edin...
- Gilaburu meyvesi kanserden koruyor
- Endonezya’daki deprem: Ölü sayısı bin 203'e yükseldi
12345678
- Acil vaka tecrübeleri KTÜ'lü doktorlara birincilik getirdi
- AstraZeneca Türkiye'ye İstanbul Marketing Awards'tan 4 ödül
- İSTİB aralık ayı meclis toplantısı gerçekleştirildi
- 2024/2. Dönem Tıbbi Ve Ekonomik Değerlendirme Komisyonu Kararlarına İstinaden Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesinde Yapılan Düzenlemeler hakkında duyuru
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim