• BIST 9724.5
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.1895
  • Euro 36.7272
  • Ankara 9 °C
  • İstanbul 7 °C
  • Bursa 7 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 13 °C

Dmd Hastalarına Bilecik’ten Umut Işığı Doğdu

Dmd Hastalarına Bilecik’ten Umut Işığı Doğdu
Çocuklarda 3 ila 5 yaşları arasında oturma ve hareket etme kabiliyetinde görülen kısıtlılıkla ortaya çıkan ve ileriki yaşlarda kas yıkımı ile zayıflığına...

Çocuklarda 3 ila 5 yaşları arasında oturma ve hareket etme kabiliyetinde görülen kısıtlılıkla ortaya çıkan ve ileriki yaşlarda kas yıkımı ile zayıflığına neden olan DMD hastalığı için Bilecik'te bir umut ışığı doğdu.

Düşen musküler distrofisi, kas zayıflığı veya kas erimesi olarak da bilinen DMD hastalığı üzerine çalışan Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Farmakoloji Öğretim Üyesi Doç. Dr. Alı Taghızade, yaklaşık 2 yıldır devam eden çalışmalarda olumlu sonuçlar alınmaya başlandığını açıkladı.

"TÜSEB desteği ile aileler için büyük umut"

Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) desteği ile gerçekleşen çalışmalarda ilk olumlu bulguların alındığını belirten Doç. Dr. Taghızade, "Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi, Tıp Fakültesi Tıbbi Farmakoloji branşı olarak, 2 sene önce DMD hastalığına tedavi geliştirmek için TÜSEB'den aldığımız destek ile çalışmalarımızı çok merkezi olarak genişlettik. Ekibimiz ile beraber tedavi için farklı varyantlar tasarladık ve üretimini projemiz çerçevesinde yaptık. Denemeler için farklı deney protokolü bulunsa da Dmx türü fare deneyleri yaygın olarak yapılmaktadır. Fakat bu farelerin hastaların durumunu tam yansıtmadığı kanaatindeyiz" ifadelerini kullandı.

"5 farklı tedavi yöntemi geliştiriliyor"

Duchenne Kas Hastalığı ile Mücadele Derneği başkanı Sadullah Erol ve yönetim kurulu ile yapılan görüşmeler sonucu üye aileler ile iş birliği planı oluşturulduğunu belirten Doç. Dr. Taghızade, "52. Exon eksikliği bulunan 4 ailemizi üniversitemizde ağırladık ve bağışladıkları hücreleri hücre araştırma merkezimizde uzman ekibimizle ekimini gerçekleştirdik. Hücrelerin büyümesi ve çoğalmaları ile birlikte geliştirdiğimiz 5 farklı genetik tedavimizi deneme şansını yakalayacağız." şeklinde konuştu.

Rektör Prof. Dr. Şükrü Beydemir'e teşekkür

DMD hastalığı için tedavi yöntemleri geliştirilmesine yönelik tüm çalışmalara destek veren Rektörü Prof. Dr. Şükrü Beydemir'e teşekkür eden Doç. Dr. Alı Taghızade sözlerini şöyle tamamladı: "Rektörümüz Prof. Dr. Şükrü Beydemir'in desteği ile beraber çalışmamız bir başlangıçtır. Ailelerimiz ile beraber bu hastalığın üstesinden gelmek için koordineli şekilde çalışacağız. Ekibimizle birlikte farklı tedavi süreçlerini deneyeceğiz ve bu hücrelerde distrofin üretilmesini sağlayacağız. Umutlarımızın yeşermesi için ekibimiz ile beraber sıkı şekilde çalışıyoruz çalışacağız."

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1048 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim