• BIST 9724.5
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.1895
  • Euro 36.7272
  • Ankara 3 °C
  • İstanbul 6 °C
  • Bursa 5 °C
  • Antalya 13 °C
  • İzmir 10 °C

Diz protezi ameliyatından korkmayın!

Diz protezi ameliyatından korkmayın!
Hayat standarlarını büyük ölçüde düşüren diz ağrılarına ameliyat korkusu nedeniyle katlanmak zorunda kalıyoruz.

Özel BSK Eskişehir Anadolu Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji uzmanı Op.Dr.Özgür Selim Uysal, diz ameliyatlarının hangi durumlarda gerçekleştirildiği konusunda bilgi verdi.

Diz eklemi vücuttaki en büyük ve karmaşık eklemlerden biridir. Diz, uyluk kemigi ile kaval kemigi arasında olan menteşe tarzı bir eklemdir. Uyluk ve kaval kemiğine bağlı geniş bağlar dengeyi sağlar. Uzun uyluk kasları dize kuvvet verir.

Diz protezi ameliyatı nedir?
Aşınmış ve bu nedenle ağrıya neden olan diz ekleminin degiştirilmesidir. Uyluk kemiğinin en altı ve kaval kemiğinin üstü çıkarılarak metal bileşenler ile yeni bir diz eklemi yapılır.Yani aşınmış olan eklem çürük bir dişteki kaplama gibi değiştirilir.

Bu ameliyat sayesinde hastalar aylar hatta yıllardır çekmiş oldukları ağrıdan çok kısa bir süre içinde tamamıyla kurtulurlar. Ameliyat aynı zamanda dizin hareket kabiliyetini de artırabilir.Böylece hastalar ağrı duymaksızın daha rahat yürüyebilirler.

İki çeşit diz eklemi ameliyatı vardır:

Kısmi Diz protezi Ameliyatı
Kısmi diz eklemi ameliyatı dizin aşınmış ve yıpranmış bölgelerini kaplamayı içerir. Bu ameliyat genellikle dizin yalnızca bir bölümü aşınmışsa yapılır.

Tam Diz protezi Ameliyatı
Tam diz protezi dizin sakatlanan ya da hasar gören parçalarını yapay parçalarla değiştirmeyi içerir. Yeni diziniz, uyluk kemiğinizin sonundaki bir metal parçadan, kaval kemiğinin üst bitiminde bir metal ve plastik ara parçasından ve eğer gerekliyse diz kapağında bir plastik butondan oluşacaktır.

Eğer herhangi bir sorunuz varsa, lütfen doktorunuz veya ortopedik cerrahınızla konuşun.

Ameliyat ve iyileşme dönemi
Ameliyat genellikle 1-2 saat arasında sürer ve hasta genellikle 3-10 gün arası hastanede kalır. Ameliyat dizin ön tarafında 10-12 cm uzunluğunda bir kesik yoluyla gerçekleştirilir. Dikişler kendiliğinden düşebilir ya da emilmeyen tipte dikişler ise 2-3 hafta arasında alınır. Hastalar ameliyattan hemen sonra oturabilirler. Ameliyatın hemen ertesi günü ayağa kalkabilirler. İkinci gün koltuk değnekleri ile yürür merdiven inip çikarlar. Ortalama 1 haftada tek koltuk değneği ile yürüyebilir hale gelir ve ikinci hafta sonunda desteksiz sorunsuz ağrısız bir şekilde yürürler.

Sadece aşırı zorlama gerektiren aktivitelerden uzak durmalıdırlar. Örneğin; yüksekten atlama, hızlı koşma yapmamalı, alaturka tuvallette oturmamalıdırlar. Normal hayatta yaptıkları zorlama gerektirmeyen aktiviteler dışında bütün faaliyetleri yerine getirebilirler.

Sonuç olarak hastalar bu ameliyat sonucunda yıllar once sahip olduklar ağrısız bir diz eklemine kavuşur, rahat rahat yürüyüp gezebilir, geceleri ağrısız uyuyabilirler. Ayrıca mecburen kullanmakta oldukları ağrı kesici ilaçlar ve onların sayısız yan etkisinden (mide, böbrek vs.) de kurtulmuş olurlar.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 128556 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim