• BIST 9724.5
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.1895
  • Euro 36.7272
  • Ankara 1 °C
  • İstanbul 7 °C
  • Bursa 5 °C
  • Antalya 10 °C
  • İzmir 10 °C

Diyetle daha genç görünebilir miyiz?

Diyetle daha genç görünebilir miyiz?
Kronolojik yaşa müdahale edemeyiz ancak biyolojik yaşımıza; sigara, uyku, diyet ve güneş etkenleriyle savaşarak yardımcı olabiliriz...

Kronolojik yaşa müdahale edemeyiz ancak biyolojik yaşımıza; sigara, uyku, diyet ve güneş etkenleriyle savaşarak yardımcı olabiliriz

Bazı insanlar, kronolojik yaşlarına oranla o kadar genç görünürler ki, hayranlık hatta biraz kıskançlıkla bunu nasıl başardıklarını sormadan duramayız: Hangi kozmetik ürünleri kullanıyor? Vitamin ve mineral takviyesi alıyor mu? Operasyon geçirdi mi? Spor yapıyor mu? Sadece iyi beslendiğini ve formuna dikkat ettiğini söyleyenlerden aldığımız cevapsa tatmin edici olmaz.
Öncelikle cildi, elastikiyetini ve parlaklığını kaybetmemesi korumalıyız.

Vitamin desteği
Özellikle A, C ve E vitaminleri cildimiz için büyük önem taşır. A vitamini, çizgi ve kırışıklıkları azaltmaya, sivilce tedavisine, sağlıklı bir cilt gelişimine yardımcıdır. Havuç, kayısı, nektarin, tatlı patates, yumurta sarısı, ıspanak ve brokoli gibi yeşil sebzelerde bulunur. C vitamini, yaraları ve yanıkları iyileştirir. Vücut ve cilt direncini artırır. Domates, limon, portakal, mandalina, greyfurt, kivi ve kuşburnu iyi kaynakları arasında. E vitaminiyse hücresel yaşlanmayı yavaşlatmada rol oynar. Fındık, Brüksel lahanası, yeşil yapraklılar, ıspanak, zenginleştirilmiş un, kepek, tahıl ve yumurta da bulunur.

Kırışıklık önleyici besinler
Somon, beyaz etli balık, kabuklu deniz ürünleri, tavuk, hindi, ıspanak, kuşkonmaz, lahana, sarımsak, soğan, brokoli, karnabahar, rezene, yulaf, tüm baklagiller, arpa, esmer buğday, zeytinyağı, yumurta, az yağlı süt, ceviz, fındık, badem, fıstık gibi sert kabuklular, kiraz, yeşil elma, kavun, vişne, greyfurt, armut, erik, şeftali, avokado, Hindistan cevizi ve portakal sizi kırışıklıklardan korur.

Cilt deformasyonu
Yaşlanma sürecinde genetik, önemli bir faktör, iyi genler bir sonraki nesile aktarılır ancak elimizde bulunan bu iyi genleri korumak da önemli. Doğru besinleri almak, cilt yenilenmesinde hayati rol oynar.
E vitamini kaynağı avokado özellikle cilt için harika bir besin. İçeriğinde 20’e yakın vitamin ve mineral bulundurur. Fito-östrojenler bakımından zengin besin tüketimi de cilde iyi gelir. Soya fasulyesi, yer elması, kurubaklagiller, keten tohumu fito-östrojenler kaynakları.

B vitaminleri ne yapıyor?
Sağlıklı cilt gelişimine yardımcı ‘riboflavin’, yaraların iyileşmesini sağlayan, ‘niasin’, mutluluk hormonu üretimi için gerekli ‘piridoksin’, stres ve yaşlanmayla savaşan ‘biotin’ alımı çok önemli.
* Riboflavin kaynakları: Süt, böbrek, peynir, yeşil yapraklılar, balık, yumurta, yoğurt ve fasulye.
* Niasin kaynakları: Balık, yağsız et, kepekli un ürünleri, buğday tohumu, yumurta, yer fıstığı, avokado, hurma, incir ve kuru erik.
* Piridoksin kaynakları: Muz, patates, nohut, kavun, balık, tavuk, ıspanak, brokoli, domates, kırmızı et.
* Biotin kaynakları: Yumurta sarısı, karnabahar ve peynir.

Omega yağ asitleri
Vücutta oluşan çeşitli inflamasyona karşı etkili. Yorgunluğu giderip, kavrama gücünü ve hareket kabiliyetini artırır. Cildin tahriş olma durumunda, omega-6 içeren bitkisel yağlar yardımcı olur. Omega-6 yağ asitleri bakımından zengin diyet uygulamak, cildi yatıştırır.
Serbest radikal temizleyicilerden glutatyon ve koenzim Q10 de yaşlanma karşıtı. Vücut dokularını onarır, derinin rengini düzenler ve yaşlılık lekelerini hafifletir. Alpha lipoic asit, C ve E vitaminlerinden çok daha etkili olan anti-oksidan bir bileşim.
* Glutatyon kaynakları: Kuşkonmaz, karpuz ve greyfurt.
* Koenzim Q10 kaynakları: Esmer pirinç, yumurta, somon, yağlı tohumlar, kuru baklagiller.
* Alpha lipoic asit kaynakları: Kırmızı et, mayalı tahıl ürünleri.

Dilara Koçak



Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3044 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim