• BIST 9907.17
  • Altın 3029.981
  • Dolar 35.3542
  • Euro 36.5212
  • Ankara 2 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 12 °C
  • İzmir 15 °C

Diyet ürünlerden uzak durun!

Diyet ürünlerden uzak durun!
"Zayıflayacağım" diye yiyoruz ama... İstanbul Üniversitesi (İÜ) Onkoloji Enstitüsü Öğretim Üyesi Uzman Doktor Yavuz Dizdar, karaciğer yağlanmasının,.

İstanbul Üniversitesi (İÜ) Onkoloji Enstitüsü Öğretim Üyesi Uzman Doktor Yavuz Dizdar, karaciğer yağlanmasının en büyük sebebinin mısır şurubu tatlandırıcıları olduğunu belirterek, tatlandırıcıların yaygın olarak kullanıldığı diyet ürünlerinden uzak durmak gerektiğini söyledi.

Sakarya Sivil Toplum Platformunca (SASTOP) Şeker İş Sendikası'nda düzenlenen ''Nişasta Bazlı ve Kimyasal Tatlandırıcılar'' konulu konferansta konuşan Dizdar, tatlandırıcıların zararlarına değindi.

Tatlandırıcıların kanser vakalarındaki artışı tetiklediğini savunan Dizdar, ''Beslenmede bir ürün çıkartılıyor, buna 'tatlandırıcı' deniyor. Bir bakıyorsunuz, yaşam tarzı olarak, 'işte zayıflayın, kilo almayın' diye bu tatlandırıcıların kullanımı doruklara çıkıyor. 'Bunun güvenlik verisi nedir?' dediğimizde, 'Güvenlik alanı biz değiliz, biz sadece üretiriz. Güvenlik Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) işi' cevabı alıyorsunuz'' dedi.

Tatlandırıcıların verdiği tadın doğal şekerin verdiği tatla aynı olmadığını ifade eden Dizdar, ucuzluğu nedeniyle tatlandırıcıların yaygın olarak kullanıldığını söyledi.

Toplumda birçok insanın karaciğerinde yağlanma sorunlarının ortaya çıktığına dikkati çeken Dizdar, şöyle konuştu:

''Ne zaman ki Türkiye'de tatlandırıcılar ve diyet ürünleri arttı, bu tür sağlık sorunları da arttı. Karaciğer yağlanmasının en büyük sebebi mısır şurubu tatlandırıcılarıdır. Örneğin, sakarin fazla alındığında idrar yolu kanseri yapar. Tatlandırıcı kullananlar muhakkak önemli sağlık sorunları yaşar. Bugün yediğimiz tüm diyet ürünlerinin içinde tatlandırıcılar var. Bu yüzden diyet ürünlerinden uzak duralım. Diyet tatlı ve yiyecekler yerine, doğal olanlardan az miktarda tüketelim. Tüketim ne kadar azalırsa, bu ürünlerin ülkemize girişi de o kadar azalır. Bu konuda örgütlü hareket etmek ve toplum olarak bilinçlenmemiz gerek. Herkes bu ürünlerin girmesine karşı çıkarsa, bu ürünleri ülkemize sokan yasaların çıkmasını da engellemiş olur. Karşımızda bu işten kazançlı olan çok etkin bir lobi var. Bu lobi karşısında organize olmak dışında çare yok.''

Şeker-İş Sendikası Şube Başkanı Oğuz Kalay ise bir dönüm arazide ekili olan pancarın sağladığı oksijenin, 6 dönüm ormana eş değer olduğunu belirtti.

Yapay tatlandırıcıların taşıdığı riskler nedeniyle sağlık çevrelerinin ve tüketicilerin tepkisini çektiğini kaydeden Kalay, ''Hatta İngiltere'de bu ürünlerin yasaklanması tartışılırken, ülkemizde merdiven altı dediğimiz yasa dışı imalathanelerde kontrolsüz bir şekilde gıda üretimlerinde kullanılıyor. Pancar şekeri ise tamamen doğal olan pancar ham maddesinden, tamamen doğal yollardan elde edilen, en katıksız, en sağlıklı besindir. Özellikle son yıllarda sıkça görülen diyet yapma tutkusu ve diyet ürünlerine olan talebin artışı da kimyasal tatlandırıcıların bilinçsiz kullanımını körüklüyor'' dedi.



Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2629 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim