• BIST 9724.5
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.1895
  • Euro 36.7272
  • Ankara 2 °C
  • İstanbul 7 °C
  • Bursa 6 °C
  • Antalya 10 °C
  • İzmir 10 °C

Diyet sonrası kilo koruma taktikleri

Diyet sonrası kilo koruma taktikleri
Diyet yaptıktan sonra hedeflediği kiloya gelen kişilerin bir kısmı kilolarını nasıl koruyacağından endişe duyarken bir kısmı da diyetin sonra ermesinin rahatlığıyla tüm besinler serbestmiş gibi davranır.

Aslında her ikisi de doğru bir yaklaşım değildir. Kilo koruma kısmı en az diyet süreci kadar mühimdir, ancak sanıldığı kadar da korkutucu değildir. Acıbadem Göktürk Tıp Merkezi ve Acıbadem Zekeriyaköy Tıp Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmanı Müge Güzey Akansel, diyet sonrası kilo korumanın yollarını anlattı, önemli bilgiler verdi.

Kişi, dengeli bir diyet sonrasında gelinen kiloyu korumak için öncelikli olarak kilo vermek için harcadığı emekleri unutmamalı ve diyet sürecindeki kadar dikkatli davranmalı. Diyet sonrası bir kişinin kiloyu korumuş sayılması için kişi 2 yıl içinde 2 kg’dan fazla kilo almalalıdır.

Sağlıklı ve dengeli bir diyetle zayıflayanlar zaten diyet sürecinin sonuna geldiğinde nasıl besleneceğini öğrenmiştir ve koruma sürecinde hem bildiklerini uygulayarak hem de kontrollü olmayı benimseyerek bu süreci çok rahat geçirebilir.

Diyet sonrası kilonuzu korumak için...

Kilo koruma için farkında olunması gereken durumlar ve ipuçları şöyle:

Öğün atlamayın: En önemli adımlardan bir tanesi öğün atlamamaktır. Öğün atlamamak zamansız kan şekeri düşmelerinin önüne geçerek birden acıkmanızı ve böylelikle önünüze ilk çıkan yiyeceği yemenizi engeller.

Önceden menünüzü planlamak: Bir hafta içinde yiyeceğiniz besinlerin önceden planlanmış olması ya da gün içindeki bir öğünü dışarıda yiyorsanız evde yiyeceğiniz diğer öğünün planını önceden yapmış olmanız son anda başka yemekleri sipariş etmenizin önüne geçer ve böylece koruma planınıza sadık kalırsınız.

Düzenli egzersiz yapın: Düzenli egzersiz yapmak daha yüksek bir metabolizma hızı sağlayarak kilo korumayı kolaylaştırırken bir yandan da stabil bir ruh halinde olmanızı sağlayarak besin seçimi konusunda daha kontrollü olmanızı kolaylaştırır.

Düzenli tartılın ve çevre ölçümleri alın: Kilonuzu her hafta aynı gün ve saatte ve aynı kıyafetlerle tartılarak not edin. Ufak bir artış olduğu anda biraz daha dikkat etmeye başlar ve besinlerle ilgili kontrolünüzü artırırsınız. Bel/kalça vb. ölçümleri almak da kilonuzu takip etmek açısından faydalı olacaktır; bu ölçümleri 2-3 ayda bir tekrarlayabilirsiniz.

Kendinizi gözlemleyin: 2-3 günde bir son günlerde neler yediğinizi aklınızdan geçirip değerlendirme yapın; eğer beslenmede biraz abarttığınızı düşünüyorsanız önünüzdeki 3-4 gün sağlıklı besin seçimleri yapmak için kendinize söz verin ve bunu hemen uygulamaya başlayın.

Yeterli uyuyun: Az ya da fazla uyumak iştah metabolizmanızı bozarak daha çok acıkmanıza neden olur; bu yüzden düzenli ve yeterli miktarda uyumaya çalışın. Ortalama 7-8 saat idealdir.

Su tüketiminizi takip edin: yeterli miktarda su içmek (her 1 kg ağırlığınız için 30 ml) de tıpkı uyku gibi iştahınızı etkiler. Yeterli miktarda su içmek metabolizma hızınız için de önemlidir.

Dışarıda yemek: Kilo korumayı olumsuz yönde etkileyen en büyük etmenlerden birisi dışarıda yemektir. Özellikle sosyalleşme amaçlı düzenlenen yemeklerde kendinizi durdurmanız zor olabilir. Bu yemeklerde ne kadar yediğiniz kadar ne sıklıkla bu tarz yemeklerde bulunduğunuz da önemlidir. En fazla haftada bir kez bu tarz bir öğünle kendinizi serbest bıraktıktan sonra diğer günlerde mutlaka rutine dönmelisiniz. Özellikle alkol alımının da olduğu ağır yemek davetleri sonrasında 1-2 gün sebze ağırlıklı beslenerek olumsuz etkiyi biraz da olsa azaltabilirsiniz.

Dengeleyin: Kilo korumada başarının sırrı beslenmenizi dengelemedir. Dengelemenin en kolay yollarından biri hafta içi diyete yakın bir düzende ilerleyip hafta sonu biraz daha esnek davranarak beslenmektir. Örneğin hafta içi her gün evde yiyerek ve böylelikle kendinize hafta sonunda bir kahvaltı ve bir dışarıda yeme hakkı vererek hem beslenmenizi dengelemiş hem de keyifli beslenmiş olursunuz. Haftada minimum 150 dakikalık bir egzersiz de bu dengelemeyi korumanıza katkıda bulunur.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 28250 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim