• BIST 9724.5
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.1895
  • Euro 36.7272
  • Ankara 3 °C
  • İstanbul 6 °C
  • Bursa 5 °C
  • Antalya 12 °C
  • İzmir 9 °C

Diyabette yeni ilaçlarla hipoglisemi riski kalkıyor

Diyabette yeni ilaçlarla hipoglisemi riski kalkıyor
'Yeni ilaçlar, vücutta insülin üzerinde herhangi bir etki yapmadan, şeker yüksekliğini böbreklerden atarak, şeker seviyesini belli seviyeye çekiyor'

Türk İç Hastalıkları Uzmanlık Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve İstanbul Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tufan Tükek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, halk arasında "şeker hastalığı" olarak bilinen diyabet ve diyabete bağlı sorunların çok ciddi sonuçlar doğurabildiğini söyledi.

Diyabet sıklığının, gün içinde yeterli fiziksel aktivitenin azalması, beslenme alışkanlığının geleneksel ev yemeklerinden ziyade hazır gıdaya dönmesi gibi yaşam biçimindeki değişikliklerin de etkisiyle hem Türkiye hem diğer ülkelerde giderek arttığını vurgulayan Tükek, dünyada 400 milyonun üzerinde diyabetli olduğunun öngörüldüğünü ifade etti.

Diyabetin kalp-damar hastalıkları başta olmak üzere ciddi sağlık sorunlarına yol açabildiğine işaret eden Tükek, yurt dışında diyabetin artık kalp-damar hastalıklarıyla aynı sınıfta kabul edilmeye başladığını bildirdi.

Hastalığın yol açtığı komplikasyonların hem kişilere hem de devlete önemli mali yük getirdiğine dikkati çeken Tükek, dünya genelinde sağlık harcamalarının büyük bölümünün, diyabet ve buna bağlı komplikasyonlar için yapıldığını belirtti.

Tükek, alınacak tedbirlerle hem diyabet sıklığının düşürülmesi hem de sağlık bütçesine katkı sağlanması gerektiğini söyledi.

Diyabetin, genetik ve çevresel faktörlere bağlı ortaya çıktığını anlatan Tükek, alınacak tedbirlerle, erken tanı ve tedaviyle hastalığın büyük oranda önlenebildiğini vurguladı.

Diyabetin bir toplum sağlığı sorunu olduğunu ifade eden Tükek, hastaların hekime genellikle diyabet geliştikten ve etkisini göstermeye başladıktan sonra başvurduğunu kaydetti. Tükek, geç tanı konulduğunda, diyabete bağlı görme kaybı, özellikle ayaklarda olmak üzere uzuv kaybı gibi sorunların ortaya çıkabildiği uyarısında bulundu.

- "Yeni insülinlerle diyabet tedavisinde başarı şansı artacak"

Diyabet tedavisinin uzun soluklu olduğunu, kişinin yaşam kalitesini düşürdüğünü dile getiren Tükek, hastaların büyük kısmında zaman içinde böbreklerin de zarar gördüğünü bildirdi.

Tükek, bilim dünyasının, hastalar için daha konforlu olabilen ve yan etki bildirimi az tedaviler üzerinde çalışmalar yürüttüğünü söyledi.

Son yıllarda bu tür özellikleri bulunan yeni ilaçların kullanıma girmeye başladığını ve tedavilerden başarılı geri bildirimler alındığını anlatan Tükek, şunları kaydetti:

"Son olarak glikozun böbreklerden atılımını sağlayan yeni ilaçlar geliştirildi ve 6 aydır kullanıma girdi. Yeni ilaçlara Türkiye'de de erişilebiliyor ve geri ödeme kapsamına alındı. Bunlardan en farklı olanı, böbrek üzerine etki eden 'SGLT2 reseptör blokerleri' diye isimlendirilen, kan glikozunu düşüren ilaçlar. Bunlar, kan şekerini normalin altına indirmeden böbrek yoluyla glikozun uzaklaşmasını sağlıyor. Bu ilaçlar, vücutta insülin üzerinde herhangi bir etki yapmadan, şeker yüksekliğini böbreklerden atarak, şeker seviyesini belli seviyeye çekiyor. En önemli avantajı da şekeri asla hipoglisemi seviyesine düşürmüyor.

Bu, adeta çığır açan bir tedavi şekli. Nefroloji uzmanları da bu konuda olumlu görüş bildiriyorlar, bizler de pratikte çok başarılı buluyoruz. Özellikle tokluk kan şekerini önemli ölçüde azaltıyor. Tedavi kapsamında kullanılan diğer ilaçlara eklenerek, ek bir fayda sağlıyor ve kan şekeri normal aralığa indirilebiliyor."

Tükek, "Yine kan şekerinde etkili olan DPP4 inhibitörleri sınıfından yeni bir ilaç kullanıma girdi. Sonuçlara göre, etkinliği yüksek ve yan etkileri az. Böbrek yetmezliğinde dahi kullanılabilecek bir ilaç olması nedeniyle çok avantajlı bir tedavi oldu. Bunların geri ödemeleri de kabul edildi." dedi.

İnsülin tedavisinde farklı formülasyonlar üzerinde çalışmaların sürdüğünü belirten Tükek, bir süre sonra kullanıma girmesi öngörülen insülinlerle diyabet tedavisinde başarı şansının artacağını ifade etti. Özellikle daha az enjeksiyon gerektiren tedaviler üzerinde çalışıldığını bildiren Tükek, "Çok enjeksiyonlu tedavi, kişilerin yaşam kalitesini düşürüyor. Daha uzun etkili insülinler söz konusu olacak." diye konuştu.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 3636 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim