• BIST 9639.77
  • Altın 2938.015
  • Dolar 34.6322
  • Euro 36.5915
  • Ankara 1 °C
  • İstanbul 8 °C
  • Bursa 8 °C
  • Antalya 9 °C
  • İzmir 9 °C

‘Diyabetlilere bıçak vurulmaz’ tezi tarih oldu!

‘Diyabetlilere bıçak vurulmaz’ tezi tarih oldu!
“Şeker hastalarına bıçak vurulmaz, çünkü yarası iyileşmez” şeklinde halk arasında yerleşmiş inanca son…

Çünkü artık Tip 2 Diyabet hastalığına çözüm olarak gösterilen Metabolik Cerrahi var Genel Cerrah Doç. Dr. Alper Çelik ve Japonya'dan İstanbul'a gelecek olan Dr. Kazunori Kasama, Türkiye'de ilk defa şeker hastalığını ameliyatla tedavi edecek. Tip 2 Diyabet hastalığına çözüm olarak gösterilen ameliyat, Türkiye için yeni bir tedavi yöntemi olma özelliğine sahip. Metabolik Cerrahi adı verilen ameliyat yöntemi ile diyabetin yanı sıra kilo fazlalığı, kolesterol ve tansiyon yüksekliğinden de tek bir ameliyat ile kurtulmak mümkün.

2007 yılından bu yana 88 hastayı Metabolik Cerrahi uygulamaları ile tedavi eden Doç. Dr. Alper Çelik, ameliyat ettiği hastalardan sadece bir hastanın günde tek doz insülin kullandığını diğer hastaların ise insülin tedavisine ihtiyaç duymadıklarını ve kan şekeri düzeylerinin de normal veya normale yakın seyrettiğini ifade etti. Tek bir ameliyat ile şeker hastalığı, tansiyon ve kolesterol yüksekliğinden kurtulmanın mümkün olduğunu ifade eden Çelik, bu ameliyatların 30 yılı aşkın uzun dönem sonuçlara dayanarak şekere bağlı organ hasarı ve diğer olumsuz gelişmelerin bu ameliyattan sonra görülmediğini belirtti. Doç. Dr. Alper Çelik soruları şu şekilde cevapladı:

Metabolik Cerrahi Nedir?

Metabolik Sendrom olarak adlandırılan ve kilo fazlalığı, diyabet, kolesterol ve tansiyon yüksekliği ile seyreden tabloya Metabolik Sendrom ismi verilmektedir. Metabolik Sendromun ameliyat yöntemleri kullanılarak tedavi edilmesine Metabolik Cerrahi adı verilmektedir.

Şeker hastalığı ameliyat ile tedavi edilebilir mi?

Önceki yıllarda “şeker hastalarına bıçak vurulmaz, çünkü yarası iyileşmez” şeklinde halk arasında yerleşmiş bir inanç söz konusu idi. Ancak, son yıllarda yapılan araştırmalar ve sonuçları Tip 2 (erişkin tipi) diyabet hastalığının ameliyat ile tedavi edilebilen bir hastalık olduğunu ortaya koymuştur. Bu ameliyatlardan sonra hastaların %75 ila %98'inde insülin veya şeker hapı kullanılmasına gerek kalmaz. Kan şekeri düzeyleri ilaçsız olarak normal veya normale yakın seyreder.

Hangi ameliyatlar uygulanmaktadır?

Yapılan ameliyatlar temel olarak ince barsaklarda bir yer değiştirme işlemini içermektedir. Ancak bu yer değiştirme işlemi birbirinden farklı 10-12 teknik yöntem ile yapılmaktadır. Buna ilaveten hastaların hastalık seviyesi ve kandaki hormon seviyeleri ve bu hormonların aktivitelerine göre mide hacmi ve mide şekli ve karın içindeki organları saran yağlı dokular üzerinde de gerekli olan işlemler yapılmaktadır.

Ameliyat sonrası ömür boyu şeker hastalığından kurtulabilir miyim?

Metabolik Cerrahi ameliyatlarının şu an için 8 ila 35 yıllık sonuçları bilinmektedir. Ameliyata, hastanın kan değerlerine ve uygulanan yöntemin zamanlamasına göre hastaların yüzde 75 ila yüzde 98'inde 8 ila 30 yıl süre boyunca kan şekerini herhangi bir ilaç kullanmaksızın normal seviyelerde tutmak mümkündür.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3875 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim