• BIST 9367.77
  • Altın 2952.122
  • Dolar 34.4839
  • Euro 36.1941
  • Ankara 12 °C
  • İstanbul 6 °C
  • Bursa 9 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 16 °C

Diyabetliler, hastalıkla mücadele etmeyi bu merkezde öğreniyor

Diyabetliler, hastalıkla mücadele etmeyi bu merkezde öğreniyor
Dr. Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi bünyesinde hizmet veren Diyabet Tanı, Tedavi ve Takip Merkezi'nde diyabet tedavisi gören hastalara, hastalıkla mücadele etmenin yolları da öğretiliyor.

HATİCE ŞENSES

Dr. Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ndeki Diyabet Tanı, Tedavi ve Takip Merkezi'nde diyabet tedavisi gören hastalar, hastalıkla mücadele etmeyi de öğreniyor.

Hizmet vermeye başladığı geçen yıldan bu yana yaklaşık 24 bin hastanın başvurduğu ve kamu eliyle bu hizmetin verildiği "ilk merkez" olma özelliğini taşıyan Diyabet Tanı, Tedavi ve Takip Merkezi, diyabetli sayısının düşürülmesinde rol oynuyor.

Hastaları, hastalığın yol açtığı diğer sağlık sorunlarına karşı korumayı da amaçlayan merkezde, diyabetik hastalara sunulan klasik tanı ve tedavi işlemlerinin yanı sıra laboratuvar incelemeleri, diyabetik göz muayenesi, beslenme uzmanıyla diyet programlama gibi hizmetler sunuluyor.

Merkezde ayrıca hastalıkla mücadele edenlerin en önemli sorunları arasında yer alan diyabetik ayakla ilgili ayak bakım ünitesi de bulunuyor.

Hastalıkla ilişkili tüm birimlerin bir araya getirildiği merkezde, diyabetlilerin tüm tedavi ve işlemlerinin kolaylıkla yapabilmesine imkan sağlanıyor. Böylelikle diyabetliler, hastalıklarıyla mücadele etmenin yollarını da öğreniyor.

 

- "Hastaların bilgilendirilmeye ve bilinçlendirilmeye ihtiyacı var"

 

Anadolu Güney Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Doç. Dr. Ahmet Lütfullah Orhan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, diyabetli sayısının toplumda özellikle beslenme alışkanlıkları ve yaşam tarzındaki değişiklikler nedeniyle hızla arttığını söyledi.

Diyabetin gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler için ciddi bir sağlık sorunu olduğunu belirten Orhan, bu çerçevede hastalarda diyabetin yol açtığı göz, böbrek, dolaşım ve nörolojik sorunlarla da sıkça karşılaştıklarını dile getirdi.

Bu hastaların ciddi şekilde bilgilendirmeye, bilinçlendirilmeye ihtiyaç duyduklarını anlatan Orhan, "Biz bu ihtiyacı gözeterek geçen dönemde bununla ilgili bir çalışma başlatıp diyabet merkezini kurduk. Geçen yıl merkezimizde 6 bin 800 kişiye eğitim verildi. Merkeze müracaat eden hasta sayısı da yaklaşık 24 bin oldu. Bu rakamların, merkezin bilinirliği artıkça yükseleceğini düşünüyoruz" diye konuştu.

 

- Sağlık sorununa göre beslenme programı

 

Orhan, merkezle diyabetlilerde hastalığa bağlı oluşabilecek sorunların önlenmesini amaçladıklarına dikkati çekerek, "Örneğin, muayene olan hastalarda diyabete bağlı oluşan retina bozukluklarını tespit edip, gerekli tedavinin başlamasını sağlamaya ve bu vaka sayısını mümkün olduğunca en aza indirmeye çalışıyoruz" dedi.

Diyabet merkezinde, "diyabeti anlamak, diyabet nedir, tedavi yöntemleri, hipoglisemi ve hiperglisemi, beslenme ile uyum, diyabet ve egzersiz, insülin uygulama teknikleri, diyabetin kontrolü ve izlenmesi, diyabeti yiyeceklerle tedavi etmek, kan şekerini ölçme teknikleri, bireysel danışmanlık, diyabetin komplikasyonları, hastanın hedefleri, diyabet ve ayak bakımı, zor durumlarda yapılabilecekler" gibi diyabetle ilgili tüm konulara açıklık getiren eğitimler verildiğini vurgulayan Orhan, şunları kaydetti:

"Grup ve bireysel eğitimlerin yapıldığı akıllı tahta ve projeksiyon cihazının mevcut olduğu merkezimizde diyabet bakım ve izlem kalitesinin geliştirilmesi, kademeli diyabet tedavi planlaması gibi programların yanı sıra organizasyonlarla diyabetli hasta eğitim programları da düzenlenmektedir. Hekim muayenesinin akabinde hasta diyetisyene yönlendirilmekte, sağlık sorununa göre beslenme programı uygulanmaktadır. Hastaların diyabet merkezinde takibe alınmaları için Merkezi Hastane Randevu Sistemi'nden, Kartal Dr. Lütfi Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Pendik Kaynarca Semt Polikliniği'ne başvurmaları yeterlidir."

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 6933 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim