• BIST 9549.89
  • Altın 2952.122
  • Dolar 34.4839
  • Euro 36.1941
  • Ankara 14 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Bursa 18 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 19 °C

Diyabetli Emir, yaşamını sporla disipline etti

Diyabetli Emir, yaşamını sporla disipline etti
Uşak'ta 4 yaşındayken tip-1 diyabet teşhisi konulan 10 yaşındaki ilkokul öğrencisi Emir Berber, ailesinin desteğiyle düzensiz beslenme alışkanlığını terk etti, spor ve farklı sosyal aktiviteleriyle yaşamını disipline etmeyi başardı.


Uşak'ta 4 yaşındayken tip-1 diyabet teşhisi konulan 10 yaşındaki ilkokul öğrencisi Emir Berber, ailesinin desteğiyle düzensiz beslenme alışkanlığını terk ederek yaşamını disipline etmeyi başardı.

Yaşar Akar İlkokulu 4. sınıf öğrencisi Berber, 4 yaşında başlayan diyabetli yaşamının getirdiği olumsuzluklara rağmen ailesinin desteğiyle önce düzensiz beslenme alışkanlığını terk etti.

Yaşam kalitesini artırıp okuldan arta kalan zamanını spor ve çeşitli sosyal aktivitelerle değerlendiren küçük Emir, AA muhabirine, hastalıkla tanıştıktan sonra daha kararlı ve güçlü bir çocuk olduğunu anlattı.

"Sağlıklı yaşadığım için boyum uzadı"

Diyabetli çocukların tek yapmaları gerekenin yaşam kalitelerini artırmaya çalışmak olduğunu vurgulayan Berber, diyabet teşhisinden önce şekerli gıdalara, gazlı içeceklere çok düşkün olduğunu, hastalıkla tanıştıktan sonra bir süre zor günler geçirdiğini, daha sonra ailecek hastalıkla mücadele etmeye başladıklarını söyledi.

Berber, anne ve babasının onun için çok çabaladığını, ailece beslenme alışkanlıklarını değiştirdiklerini, planlı ve aynı saatlerde yemek yediğini bildirerek, "İlk zamanlar zorlanıyordum, sonra alıştım, şeker oranımı dengede tutmak için ne gerekiyorsa yapıyorum. Diyabetli olduktan sonra sağlıklı besleniyorum, sağlıklı yaşadığım için boyum uzadı." dedi.

Paten ve bilgisayar merakı var

Okulda arkadaşlarıyla uyumunun iyi olduğunu, okuldan arta kalan sürede tekerlekli paten kaymayı çok sevdiğini, evde de bilgisayar oyunları ve oyuncaklarıyla vakit geçirdiğini anlatan Emir, kolundaki dijital şeker ölçüm cihazının yaşamını kolaylaştırdığını söyledi.

Emir, daha önce günde 7-8 kez parmağından kan alarak şeker ölçümü yapmak zorunda olduğunu, yeni cihaz ile bu sayının günde 1-2'ye düştüğünü ifade ederek, "Bizim yaşamımızı kolaylaştıran yeni cihazlar var ancak çok pahalı, bu cihazları alamayan çocuklar var, onlar için üzülüyorum." diye konuştu.

Diyabetli çocuklara tavsiyeler veren Emir Berber, şunları kaydetti:

"Hastalığı iyi tanısınlar, düzenli beslensinler, spor yapsınlar, dışarıda çok vakit geçirsinler. Ben yaşamımın sonuna kadar bu hastalıkla yaşayacağımı biliyorum, ailemin desteğiyle mutlu olmaya çalışıyorum, onlar da mutlu olmak için her şeyi yapsınlar."

"Cihazların bedellerinin SGK tarafından karşılanmasını istiyoruz"

Emir'in annesi Dilek Berber (37) ise oğlunun hastalığını öğrendiğinde bir süre zorlandıklarını, zamanla hastalığa alışmaya başladıklarını belirterek, diyabet hastaları için en önemli hususlardan birinin moral olduğunu belirtti.

Bu konuda ailelere büyük görev düştüğüne dikkati çeken anne Berber, "Aileler çocuklarıyla çok vakit geçirsin, her şeyi yapmaya çalışsınlar. Evdeki beslenme düzenini çocuklarına göre ayarlasınlar. Beraber yürüyüşlere gitsinler, çocuğun moralinin yüksek olması mutluluğun ön şartı." ifadelerini kullandı.

Diyabet hastalarının yaşamını kolaylaştıran teknolojik gelişmelerin sevindirici olduğunu kaydeden anne Berber, "Diyabet hastaları için yeni cihazlar çıkıyor, koldan kalıcı modern şeker ölçüm cihazları, şeker pompaları, uzun süreli insülin iğneleri gibi. Ancak bu cihazların bedellerinin tamamını SGK karşılamıyor. Biz diyabet hastalarının yaşamını kolaylaştıran bu cihazların bedellerinin tamamının SGK tarafından karşılanmasını istiyoruz." dedi.

 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2728 defa okunmuştur
Etiketler: ,
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim