• BIST 9724.5
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.1895
  • Euro 36.7272
  • Ankara 1 °C
  • İstanbul 7 °C
  • Bursa 5 °C
  • Antalya 10 °C
  • İzmir 10 °C

Diyabetin çözümü ailede gizli!

Diyabetin çözümü ailede gizli!
İskoçya'da yapılan bir araştırma, şeker hastalığını önlemek için aile odaklı yaklaşımın daha sonuç alıcı olabileceğini gösteriyor.

İskoçya'da yapılan bir araştırma, şeker hastalığını önlemek için aile odaklı yaklaşımın daha sonuç alıcı olabileceğini gösteriyor.

BBC Türkçe'de yer alan habere göre besin uzmanlarının Güney Asyalı ailelere evlerinde verdiği destek sayesinde yaşam tarzında yapılacak ufak değişikliklerin, kilo verdirerek tip 2 diyabet hastalığına yakalanma olasılığını azaltıyor.

Çalışma, İskoçya'daki Edinburgh Üniversitesi araştırmacıları tarafından Güney Asya kökenli ailelerin evlerinde yürütüldü.

Denemenin sonunda, Hindistan ve Pakistan asıllı aile üyelerinin bel ve kalça ölçülerinin daraldığı ve şeker hastalığına yakalanmaya daha az meyilli oldukları görüldü.

Araştırmacıları evlere iten şey, etnik ve kültürel geçmişin vücut yapısı ve beslenme alışkanlıkları üzerindeki etkisi oldu.

Güney Asyalı ailelerin birlikte yemek yeme alışkanlığı da buna eklendi.

Güney Asyalılar şeker hastalığına daha yatkın

Önceki araştırmalar, Güney Asyalıların erken yaştan itibaren obezite bağlantılı sağlık sorunları yaşamaya yatkın olduğunu gösteriyordu.

İskoçya'da Pakistan ve Hindistan kökenli toplumlardaki erkeklerin tip 2 diyabet hastalığına yakalanma oranının, diğer toplum kesimlerine göre 3 kat fazla olduğu belirlenmişti.

Yapılan kan testlerinden şeker hastalığına yakalanma ihtimalleri yüksek görülen Pakistan ve Hindistan kökenli 171 kişiye diyetisyenler tarafından ayrıntılı tavsiyelerde bulunuldu ve kültürel alışkanlıklarına uygun yollarla diyet ve egzersiz yaparak kilolarını kontrol etmeleri önerildi.

Edinburh Üniversitesi Kamu Sağlığı Merkezi'nden Prof. Raj Bhopal, sonuçları şöyle anlatıyor: "Bu yaklaşım bize, daha aile merkezli bir strateji ve kültüre uygun yaşam tarzı tavsiyesinin, kilo kaybı sayesinde kişilerin yaşamına belirgin katkı sağladığını gösteriyor."

Çalışmanın sonuçları Lancet Diabetes and Endocrinology dergisinde yayımlandı.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3303 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim