• BIST 9640.08
  • Altın 2937.802
  • Dolar 34.5954
  • Euro 36.5792
  • Ankara 1 °C
  • İstanbul 8 °C
  • Bursa 5 °C
  • Antalya 12 °C
  • İzmir 12 °C

Diyabetik ayak enfeksiyonları tehlikesi

Diyabetik ayak enfeksiyonları tehlikesi
Kayseri Erciyes Üniversitesi'nde düzenlenen konferansa konuşmacı olarak katılan Pensilvanya Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Warren S. Joseph,

Bu hastalık kanserden daha çok öldürüyor. Tedavi edilmeyen diyabetik ayak enfeksiyonlarından oluşan ölümlerin, en sık görülen kanser hastalıklarından daha fazla olduğu ortaya çıktı.

Kayseri Erciyes Üniversitesi'nde düzenlenen konferansa konuşmacı olarak katılan Pensilvanya Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Warren S. Joseph, ekstra rahatsızlığı olan diyabet hastalarında tedavi edilmeyen diyabetik ayak enfeksiyonlarından oluşan ölümlerin, ölüm mortalitesinin yüzde 50 olduğunu açıkladı. Prof. Dr. Joseph, bu oranın en sık görülen kanser hastalıklarından daha fazla olduğuna dikkat çekti.
Prof. Dr. Warren S. Joseph, Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Gevher Nesibe Hastanesi Başhekimlik Toplantı Salonu'nda öğretim üyeleri ile hastanede görevli hekimlere yönelik "Diyabetik Ayak Enfeksiyonları" konusunda konferans verdi. Prof. Dr. Joseph, diyabet rahatsızlığı ile ilgili bilgiler aktararak şöyle konuştu:

"Diyabet hastalarında diyabetik ayak enfeksiyonunun önlenmesi ve tedavisinde eğitim çok önemli. Öncelikle diyabet hastaları kan şekerlerini iyi ayarlamalılar. Ayak bakımlarını iyi yapmaları, dar ayakkabı giymemeleri, ayakları için iyi bir nemlendirici krem kullanmaları gerekiyor. En önemlisi bu kişiler diyabet merkezlerinde ayak bakımı konusunda çok iyi eğitim almaları gerekir."

Joseph, diyabetik ayak enfeksiyonlarının diyabet hastalarında erken safhada pek ciddiye alınmayan, fakat doğurduğu sonuçlar bakımından ayakların ve bacakların kangrene kadar giderek uzuv kayıplarına neden olabildiğini, hatta ölümcül rahatsızlara yol açtığını kaydetti.

Amerika'da 24 milyon diyabet hastasının en az 3'te 1'inin diyabetik ayak enfeksiyonunun farkında olmadığını, Türkiye'de de bu durumun ABD ile hemen hemen aynı olduğuna vurgu yapan Prof. Dr. Joseph, "Biz bu hastalığı henüz enfeksiyon oluşmama, hafif, orta, şiddetli enfeksiyon şeklinde 4 sınıfa ayırıyoruz. Birinci sınıfta henüz enfeksiyon oluşmadığı için, klinik bulgu olmadığı için hastalara antibiyotik tedavisi önermiyoruz. Zaten klinik bulgu yoksa enfeksiyon da yoktur, enfeksiyon yoksa antibiyotiğe gerek yoktur. İkinci sınıf yani hafif enfeksiyonlarda hastalar ayakta tedavi edilebildiklerinden hastalara oral antibiyotik tedavisi öneriyoruz. Üçüncü ve dördüncü sınıf orta ve şiddetli ayak enfeksiyonlarında da hastaneye yatış, yaradan kültür alma, enfeksiyonun çeşidine göre antibiyotik ve diğer tedavi yollarını uygulamaktayız. Çünkü orta ve şiddetli enfeksiyonlarda ayakta çok derin yara oluşur, ayak kangren olur." diye konuştu.

haber.pro

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 6590 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim