• BIST 9910.61
  • Altın 3062.553
  • Dolar 35.4023
  • Euro 36.2886
  • Ankara 8 °C
  • İstanbul 8 °C
  • Bursa 12 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 17 °C

Diyabete karşı verem aşısı

Diyabete karşı verem aşısı
Yıllardır tüberküloz yani verem hastalığına karşı kullanılan BCG aşısının, en fazla gençlerde görülen Tip 1 diyabet hastalığını tedavi edebileceği açıklandı.

Devam eden klinik deneylerde, aşının diyabet ve diğer bağışıklık sistemi hastalıklarının bazı belirtilerini ortadan kaldırdığı görüldü. 

Veremin hala yaygın olduğu ülkelerde yeni doğan bebeklere yapılan BCG aşısı, dünyada kullanımı en yaygın aşı olarak biliniyor. BCG, verem mikrobunu öldüren TNF hormonunun salgılanmasını hızlandırıyor. 

Tip 1 diyabet hastalarında, normalde bağışıklık sisteminin önemli savaşçıları olan ve vücuttaki enfeksiyonlarla mücadele eden T hücreleri kontrolden çıkarak, insülin hormonu salgılayan pankreasa saldırıyor. Vücuttaki besinleri enerjiye çeviren insülin miktarı azalınca, kandaki şeker oranları tehlikeli seviyelere yükseliyor. Bu da, görme kaybı ve karaciğer iflası gibi ciddi sonuçlar doğurabiliyor.

Ancak bilim insanları, BCG aşısının yükselttiği TNF seviyelerinin tüberküloz bakterisini öldürmenin yanı sıra pankreasa saldıran T hücrelerini de yok ettiğini keşfetti.

Massachusetts Hastanesi’nin İmmünoloji Laboratuvarı Direktörü Denise Faustman, BCG aşısını diyabet hastalığı üzerinde test ediyor.

Faustman, fareler ve insanlar üzerinde yapılan ilk deneylerde, verem aşısının T hücrelerinin miktarını önemli ölçüde azalttığını ve kan şekeri seviyelerini normal değerlere indirdiğini gördüklerini söylüyor.

Aşının, insülin seviyelerini arttırdığını belirten Faustman “Dünyada hastalığın son aşamasına geçmiş yüzlerce mutlu diyabet hastası fare var. Çünkü bu farelere, BCG aşısı yapıldı ve hepsi sağlığına kavuştu. Şimdi aynı başarıyı insanlar üzerindeki deneylerde elde edip- edemeyeceğimizi görmeye çalışıyoruz” şeklinde konuşuyor. 

Araştırmacılar, son 15 ila 20 yılını diyabet hastası olarak geçiren 150 kişi üzerinde 5 yıl sürecek klinik deneylere başlamaya hazırlanıyor.

Uzmanlar, yaşları 18 ila 60 arasında değişen yetişkinlere dört hafta arayla iki doz verem aşısı yapmayı ve dört yıl boyunca aşıyı tekrarlamayı planlıyor.

BCG’nin idrar kesesi kanserine karşı başarılı olduğunun kanıtlandığını hatırlatan Fautsman, halen dünya çapında yürütülen 10’dan fazla çalışmada verem aşısının diğer bağışıklık sistemi hastalıklarına karşı etkili olup-olmayacağının araştırıldığını söylüyor.

Bu arada dünyada yaygın olarak bulunan BCG aşısının, ilaç firmalarına artık para kazandırması mümkün olmadığından, sektör devlerinin aşının klinik deneylerine finansal destek vermesi beklenmiyor.

Fautsman ve ekibinin yürüttüğü araştırma yardım kuruluşları tarafından destekleniyor.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4862 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim