• BIST 9549.89
  • Altın 2952.122
  • Dolar 34.4839
  • Euro 36.1941
  • Ankara 14 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Bursa 18 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 19 °C

"Diyabet sorununun çözümü yerel olmalı''

"Diyabet sorununun çözümü yerel olmalı''
Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Dağdelen:"Türkiye'de diyabetle mücadelede yol alabilmek için öncelikle sorunun bize özgü, farklı kökenlerini ortaya koymak, olabildiğince çok disiplinle bir araya gelerek ortaklaşa eylem planları düzenlemeliy

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Endokrinoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selçuk Dağdelen, diyabet konusunda global bir sorunla karşı karşıya olunduğunu ancak burada stratejik çözümün yerel olması gerektiğini söyledi.

Dağdelen, Ufuk Üniversitesi'nde düzenlenen ''14 Kasım Dünya Diyabet Günü Bilimsel Etkinliği''nde yaptığı konuşmada, Türkiye'de diyabet görülme sıklığının 10 yılda iki katına çıktığını belirterek, bunun vahim bir tablo olduğunu söyledi.

Diyabet konusunda farkındalık çalışmalarının çok önemli olduğunu ifade eden Dağdelen, bu kapsamda, radyo-tv programlarının, bilimsel etkinliklerin, afişlerin, sergilerin, halk eğitim programlarının yapılabileceğini, bazı binaların diyabetin simgesi mavi ışıkla aydınlatılabileceğini söyledi.

Diyabet hastalığı ile mücadelede proaktif olunması gerektiğini vurgulayan Dağdelen, ''Artık diyabet hastanede, hastanın şekerini düşürmekten çıkmış bir konudur. Bunu hastane dışına çıkarmak zorundayız'' dedi.

Diyabette hedefleri tutturmanın çok kolay olmadığına, bunun bir bakış açısı değişikliği gerektirdiğine işaret eden Dağdelen, hastalık ilerledikçe kontrol oranının da düştüğünü ve ölüm oranlarının arttığını söyledi.

Sağlık harcamalarının yüzde 23'ünün diyabet ve komplikasyonlarına gittiğini anlatan Dağdelen, bu harcamaların büyük kısmının diyabet ilaçları için değil, oluşan komplikasyonların tedavisine gittiğini söyledi.

-''Global diyabet sorununun çözümü yerel olmalı''

Bu hastalıkla mücadele için stratejik çözümün yerel olması gerektiğini vurgulayan Dağdelen, her ülkenin birbirinden farklı yaşam şekilleri olduğunu, diyabetle mücadele ederken, ülkeye özgü farklılıkların iyi bilinmesi gerektiğini kaydetti.

Türkiye'deki diyabeti tetikleyen beslenme alışkanlıklarının iyi tanımlanıp bunlara uygun mücadele stratejilerinin geliştirilmesi gerektiğini ifade eden Dağdelen, ''Global bir sorunla karşı karşıyayız. Burada çözümün yerel olması gerekir. Türkiye'de diyabetle mücadelede yol alabilmek için öncelikle sorunun bize özgü, farklı kökenlerini ortaya koymak, olabildiğince çok disiplinle bir araya gelerek ortaklaşa eylem planları düzenlenmelidir'' değerlendirmesinde bulundu.

İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlhan Satman da ''Türkiye'de diyabetin epidemiyolojisi'' konulu bir sunum yaptı.

Dünya genelinde diyabetli kişi nüfusunun 380 milyonu aştığını anlatan Satman, bunun 2035'e kadar 592 milyona ulaşmasının beklendiğini ifade etti.

Avrupa kıtasında diyabetli kişi sayısının 56 milyonu bulduğunu ifade eden Satman, bunun da büyük kısmını Türkiye'nin oluşturduğunu söyledi.

Türkiye'de diyabetli kişi sayısının tanı konulanlardan çok daha fazla olduğunu belirten Satman, ülke genelinde diyabet bilincinin yeterli olmadığını, bunu artırmaya yönelik tedbirler alınması gerektiğini vurguladı.

Ufuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Gürbüz Erdoğan da diyabetin, geçmişte tedavisinin çok ciddi ve uzun süren bir hastalık olduğunu belirterek, ancak bugün imkanların çok geniş olduğunu ifade etti.

Diyabet konusunda insanlarda farkındalık yaratmanın önemini vurgulayan Erdoğan, kendilerinin de bu farkındalığı artırmak amacıyla bilimsel etkinlik düzenlediklerini söyledi.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4285 defa okunmuştur
Etiketler: ,
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim